Ρένα Δούρου: Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις


Ως συνέχεια της πολιτικής προκλήσεων της Τουρκίας, χαρακτηρίζει η Ρένα Δούρου, υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμετ Νταβούτολγου,... 


...ο οποίος ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο τη λύση και την κοινή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και προσθέτει ότι αν αυτές αποτύχουν να υπάρξει η λύση των δύο κρατών.

Η Ρένα Δούρου αναφέρει ότι οι όποιες διπλωματικές κινήσεις και σχοινοτενείς τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς δεν αλλάζουν την ουσία, ότι, δηλαδή, ένα τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό την παράνομη τουρκική κατοχή και ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία, που στερείται νομιμότητας, με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, προσθέτει, η ουσία είναι ότι η μόνη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ λύση του κυπριακού, συνίσταται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που αποκλείει οποιαδήποτε έννοια διχοτόμησης ή απόσχισης, οποιαδήποτε μορφή ένωσης της Κύπρου, ή μέρους της, με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Tέλος, τονίζει ότι στο πλαίσιο αυτό, οι ενεργειακοί πόροι μπορεί να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες του νησιού να απολαύσουν τα οφέλη από αυτούς. Μακριά από τους εκβιασμούς και τα δήθεν τετελεσμένα, που επιχειρεί να προωθήσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ