Ανησυχία για ανθρωπιστική κρίση στην Κύπρο


Η Ελλάδα προετοιμάζεται για βοήθεια

Για το ενδεχόμενο ελλείψεων σε βασικά είδη διατροφής αλλά και για το σενάριο να «εξαφανιστούν» φάρμακα που θεωρούνται αναντικατάστατα ως συνέπεια του παρατεταμένου λουκέτου στις κυπριακές τράπεζες, προετοιμάζονται οι αρμόδιες αρχές στην Κύπρο και την Ελλάδα.


Οι κλειστές τράπεζες δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, αφού οι Κύπριοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αναλήψεις χρημάτων με το σταγονόμετρο, ίσα ίσα για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Οπως μεταδίδει ο Δημήτρης Κυπριανού από την Λευκωσία, το λιανικό τείνει να... εξαλειφθεί, αφού η έλλειψη μετρητών αναγκάζει περιορισμό των καταναλωτών στα άκρως απαραίτητα. Οι καταστηματάρχες λόγω κάθετης πτώσης του τζίρου δεν είναι σε θέση να κάνουν προμήθειες με αποτέλεσμα κάθε μέρα να αδειάζουν όλο και περισσότερο τα ράφια. Οι προμηθευτές δεν αποδέχονται πλέον επιταγές και απαιτούν μετρητά. Μετρητά απαιτούν και τα βενζινάδικα, όπως επίσης και τα σουπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα οι πιστωτικές κάρτες να έχουν καταστεί περίπου «άχρηστες».

Οπως προειδοποίησαν οι Κύπριοι βιομήχανοι, τη Δευτέρα 1η Απριλίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα καταβληθούν οι μισθοί του Μαρτίου, ακόμη και στην περίπτωση που τελικώς οι τράπεζες στην Κύπρο ανοίξουν αύριο Πέμπτη. Για μια σειρά λόγους, η πληρωμή των εργαζομένων θα καθυστερήσει για αρκετές μέρες. Η έλλειψη μετρητών παράλληλα με την «αχρήστευση» του πλαστικού χρήματος δημιουργεί ανησυχίες για τη δυνατότητα των οικογενειών στην Κύπρο να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα, τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα, μέχρι να απορροφηθούν οι επιπτώσεις της αιφνιδιαστικής κρίσης.

Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Κυπριακού συνδέσμου υπεραγορών Αντρέας Χατζηαδάμου προειδοποίησε ότι τα αποθέματα στα σούπερ μάρκετ επαρκούν για λίγες ημέρες. «Αν δεν υπάρξει λύση και αν οι προμηθευτές δεν ανακαλέσουν την απόφαση τους να εφοδιάζουν τις υπεραγορές μόνο με μετρητά, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και κενά στα ράφια των υπεραγορών. Προς το παρόν τα αποθέματα που έχουν οι υπεραγορές μπορούν να διαρκέσουν ακόμα δύο με τρεις ημέρες. Μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αν δεν βρεθεί λύση θα υπάρξει πρόβλημα», είχε πει ο κ. Χατζηαδάμου.

Στην περίπτωση που οι προμηθευτές δεν ανακαλέσουν την απόφαση που πήραν, για προμήθεια των υπεραγορών μόνο με ρευστό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν ελλείψεις σε βασικά προϊόντα διατροφής και φάρμακα.

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης αναμένουν ότι η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται μόλις ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες. «Η κατάσταση σήμερα δεν δείχνει ανθρωπιστική κρίση», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο protothema.gr και εμμέσως επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός για να προσφερθεί βοήθεια στην Κύπρο σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί τόσο ώστε να απαιτηθεί η συνδρομή της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της Κύπρου.

Κατά πληροφορίες, προς την κατεύθυνση της σιωπηράς προετοιμασίας για να προσφέρουν αρωγή στην Κύπρο κινούνται και κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις με εμπειρία στην τροφοδοσία πληθυσμών που έχουν δυσκολία να εξασφαλίσουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης