Τι τρέχει με την Κύπρο; Ματιά από τη Μόσχα


-Επιχείρηση διάσωσης χωρίς «κούρεμα» της ρωσικής τράπεζας VTB στην Κύπρο -«Απολύτως υγιής» η τράπεζα δηλώνει το Κρεμλίνο 

Να καταστήσει πιο «πρακτική» την πολιτική της έναντι του προβλήματος της Κύπρου επιχειρεί πλέον η Μόσχα που αντιλαμβάνεται πως το πρόβλημα της Μεγαλονήσου όχι μόνο δεν τελείωσε αλλά τώρα αρχίζει και ενδέχεται να προκαλέσει και αλυσιδωτές εξελίξεις.


Το Κρεμλίνο μπορεί να αντέδρασε με αυστηρότητα απέναντι στη Λευκωσία μετά την πρώτη απόφαση του Eurogroup, εντούτοις είναι βέβαιο πως παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και σύμφωνα με πληροφορίες έχει το δικό της σχέδιο απέναντι στο οικονομικό πρόβλημα της Μεγαλονήσου.

Σε κεντρική ελπίδα της ρωσικής οικονομικής ηγεσίας αναδεικνύεται η διάσωση χωρίς «κούρεμα» της ρωσικής τράπεζας VTB, θυγατρικής της ομώνυμης κρατικής τράπεζας, η οποία κατέχει την τρίτη θέση στην Κύπρο σε μέγεθος ενεργητικού 14 δισ. ευρώ.

Η μητρική τράπεζα επιδιώκει να ξεπεράσει τη φάση αυτής της κρίσης με ζημιές μόνο εκατομμυρίων, ενώ οι προϊστάμενοί της δεν κρύβουν τη φιλοδοξία τους μια ρωσική πλέον τράπεζα να παίζει πιο δυναμικό ρόλο στο υπό διαμόρφωση σκηνικό της κυπριακής οικονομίας.

Αυτό ούτε λίγο, ούτε πολύ υπονοεί και ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ.
«Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ταχύτερη δυνατή φυσιολογική λειτουργία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και την απελευθέρωση των συναλλαγών.

Τασσόμαστε υπέρ της κατά το δυνατόν αποφυγής της επιβολής συναλλαγματικών περιορισμών στις καλά λειτουργούσες τράπεζες. Γιατί σε οποιαδήποτε χώρα, όπου υπάρχουν τράπεζες, που ακολούθησαν επικίνδυνη πολιτική κι έχουν προβλήματα, πρέπει να ξεκαθαριστεί τι συμβαίνει με αυτές τις τράπεζες και όχι να αποκλειστεί ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα».

Στο ίδιο κλίμα «διάσωσης της VTB» κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ, ο οποίος χαρακτήρισε την τράπεζα «απολύτως υγιή», δηλώνοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση αναμένει πως η τράπεζα αυτή δεν θα υποστεί απώλειες ή τελοσπάντων αυτές θα είναι ασήμαντες.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες ρωσικές εταιρείες, οι οποίες παρακολουθούν ανάστατες τη «νομιμοποίηση της ληστείας», έχουν ήδη δώσει εντολές για απόσυρση κεφαλαίων από την Κύπρο και προώθησή τους «προς πάσα κατεύθυνση».

Για σοβαρό πλήγμα, που θα δεχθεί αναπόφευκτα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα κάνει λόγο μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ρώσων Επιχειρηματιών της Κύπρου Γιούρι Πιανίχ, καθώς θα κλονιστεί από τη «νομιμοποίηση της ληστείας», χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη δυνατότητα αποκατάστασης του κλίματος αναλόγως και των εφεξής αποφάσεων της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και του ρόλου, που θα μπορούσαν να έχουν οι Ρώσοι επιχειρηματίες.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του φυσικού αερίου ο κ. Πιανίχ αποκάλυψε ότι το ενδιαφέρον γι’ αυτό είναι φυσικά υψηλό, όμως ακόμη βρισκόμαστε πολύ μακριά από την εκμετάλλευσή του και θα χρειαστεί να προηγηθούν μεγάλες επενδύσεις και αυτός, εκτίμησε, ήταν ο βασικός λόγος, που η ρωσική πλευρά δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί τις κυπριακές προτάσεις.

Όσον αφορά στις επικρίσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Πιανίχ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος του χρήματος FATF, η Γερμανία παραβιάζει πέντε θεμελιώδεις από τους 12 κανόνες, ενώ σε επανειλημμένους ελέγχους η Κύπρος εκπλήρωνε όλους τους όρους και τις σχετικές απαιτήσεις της ΕΕ:

«Πρόκειται για την εκδήλωση ενός αθέμιτου ανταγωνισμού, που γίνεται για τις χρηματοπιστωτικές ροές, που διαμορφώθηκαν μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και λειτουργούν προς όφελος και της ρωσικής και της κυπριακής οικονομίας. Αυτό προσελκύει και άλλες χώρες, καθώς αναμφίβολα υπάρχει ανταγωνισμός και στο εσωτερικό της ίδιας της ΕΕ».

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι Γερμανοί στοχεύουν να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη. Με το πρόσχημα της οικονομικής εξυγίανσης τα οικονομικά «πάντσερ» μπαίνουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μετά την Αθήνα είχε σειρά η Λευκωσία, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήεις για το ποια χώρα θα είναι η επόμενη.

Η Ρωσία προσπαθεί να παίξει το δικό της ρόλο, εξασφαλίζοντας πάνω απ’ όλα τα συμφέροντά της.

 
Read more: newsbomb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης