Η θρυλική γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου

 -Δήλωση -αναφορά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 28 Μαρτίου, 64 χρόνων από τότε που η ιστορική γέφυρα Κοράκου, που βρίσκεται στις Πηγές της Άρτας, έπεσε "θύμα" του Εμφυλίου.

"Η ανακατασκευή τέτοιων ιστορικών μνημείων αποτελεί πρόκληση για τη σύγχρονη Ευρώπη. Αφενός γιατί η τέχνη και η τεχνική που αφορά το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού και συνεπώς πρέπει να αναδειχθεί και να παραμείνει ως εξαιρετικά σημαντικό απόθεμα της ιστορικής συνέχειας,... 


...αφετέρου γιατί υπάρχει πάντα μια σημειολογική ερμηνεία στήριξης τέτοιων πρωτοβουλιών που σχετίζονται με ιστορικά κτίσματα. Η σύνδεση μας με την τοπική και εθνική ιστορία και τα μηνύματα ενότητας και συνεργασίας που κομίζουν στη σύγχρονη πολυπολιτισμική Ευρώπη των λαών και των πολιτισμών".

Τα παραπάνω δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης [είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπώντας το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP)], με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 28 Μαρτίου, 64 χρόνων από τότε που η ιστορική γέφυρα Κοράκου, που βρίσκεται στις Πηγές της Άρτας, έπεσε "θύμα" του Εμφυλίου. Έκτοτε φορείς και κάτοικοι της περιοχής έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή του.


Στις 28 Μαρτίου του 1949, τις μέρες του Εμφυλίου πολέμου, το θρυλικό πετρογέφυρο, που ένωνε την Ήπειρο με τη Θεσσαλία, αν και επί εκατοντάδες χρόνια κατάφερε να αντέξει σεισμούς αλλά και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου, ανατινάχτηκε από τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μία προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν.

Στα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (τ. 4 Ιούνιος 1953 σελίδα 25) αναφέρεται σχετικά για τις απώλειες των συγκρούσεων: "Αι μέχρις στιγμής ταύτης απώλειαι ανέρχονται δια μεν τους συμμορίτας εις 281 νεκρούς και 23 συλληφθέντας και παραδοθέντας, δια τα ημέτερα τμήματα εις 2 νεκρούς και 11 τραυματίας". Οι περιοχές Αργιθέας και Τετραφυλλίας και γενικότερα οι νομοί Καρδίτσας - Άρτας, αν και συνορεύουν, ύστερα από 434 χρόνια αποκόπηκαν από τη μεταξύ τους σύνδεση ώς το 1961, οπότε και κατασκευάσθηκε η σημερινή αμαξογέφυρα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επιστημονικές ημερίδες, με θέμα την προώθηση του ζητήματος για την ανακατασκευή του γεφυριού, ενώ έρευνες και μελέτες σχετικά με τη δυνατότητα να ξαναχτιστεί η ιστορική γέφυρα έχουν εκπονήσει οι Αργιθεάτες Μενέλαος Παπαδημητρίου, δικηγόρος - συγγραφέας και Κώστας Γραμμένος, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Μουζακίου.

Με το σκεπτικό δε, ότι η "αλυσίδα" Πολιτισμού πρέπει να έχει όλους τους κρίκους της, μαζί με την ανακατασκευή του γεφυριού το αίτημα περιλαμβάνει την αναστήλωση των τουρκικών φυλακίων που υπήρχαν εκατέρωθεν της γέφυρας και την ανάδειξη της επιχωματωμένης Κουτσοκαμάρας, ενός μικρότερου γεφυριού στην περιοχή. Το Κορακογιόφυρο, όπως είναι επίσης γνωστή η γέφυρα Κοράκου, δεν ήταν απλώς ένα πετρογέφυρο.

Αποτελεί και σήμερα θρύλο, ιστορία, πολιτισμό. Η δε τέχνη και τεχνική του θεωρούνται αξεπέραστη. Ήταν κτισμένο πάνω στον άξονα της αρχαίας οδού Τρίκκης - Γόμφων - Αργιθέας - Αμβρακίας και είχε μεγάλη στρατηγική και εμπορική σημασία.

Ήταν η μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων, καθώς το άνοιγμα στην βάσης της ήταν 48 μέτρα, το μεγαλύτερο ύψος της 26, το πλάτος της 2,30 ενώ η απόσταση από την μία άκρη έως την άλλη ήταν 80 μέτρα. Λέγεται ότι ειδικά τις μέρες της βαρυχειμωνιάς το πέρασμα της γέφυρας προκαλούσε φόβο και δέος.

Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι της περιοχής θυμούνται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, όσοι είχαν υψοφοβία τους έδεναν τα μάτια. Τη γέφυρα φρουρούσαν δυο Κούλιες, όπως ονομάζονταν τα τουρκικά φυλάκια, η μία από την πλευρά της Αργιθέας και η δεύτερη στην πλαγιά κάτω από τις Πηγές της 'Αρτας. Στις Κούλιες, που ήταν πέτρινα διώροφα κτίρια υπηρετούσαν Τούρκοι φύλακες, που επόπτευαν το πέρασμα και το προστάτευαν από δολιοφθορά.

Η γέφυρα Κοράκου χτίσθηκε το 1514-'15 από το Μητροπολίτη Λάρισας Βησσαρίωνα το Β'. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Μητροπολίτης είχε κάνει έρανο και, μάλιστα, δεν τον ενδιέφερε η υστεροφημία γι' αυτό και δεν έβαλε το όνομά του ως χορηγός αλλά την ονόμασε "του Κοράκου", λόγω του ύψους της. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, την ημέρα των εγκαινίων της γέφυρας στάθηκε στο ψηλότερο σημείο του τόξου, και ρώτησε τους συγκεντρωμένους πώς τον βλέπουν.

Οι μαστόροι του απάντησαν "σαν κόρακα" κι εκείνος τότε είπε: "Ε, τότε, γέφυρα του Κοράκου να είναι το όνομά της". Απευθυνόμενος δε προς τους κατοίκους της Βρεσθενίτσας, η οποία τότε ανήκε στην περιφέρεια της Μητρόπολης Λάρισας, εξέφρασε την επιθυμία να "προσέχουν το γεφύρι και να φροντίζουν για την αποκατάσταση τυχόν ζημιών".

Σχόλια

  1. Ευχης εργον θα είναι να ξανακτίσουν το γεφύρι του κοράκου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ