Ιστορικό ρεκόρ ελληνικών εξαγωγών το 2012

 
Νέο ιστορικό ρεκόρ αξίας 26,5 δισ. ευρώ πέτυχαν το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές, κυρίως λόγο της απορρόφησης από τρίτες χώρες, με «πρωταγωνιστές» τις πρώτες ύλες και τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η επίδοση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένης της υποχώρησης των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ (-1,7%), που εξακολουθούν, πάντως, να απορροφούν τη μερίδα του λέοντος (60,9%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, σε σχέση με το 65,4% του 2011), αλλά και της μείωσης των βιομηχανικών προϊόντων, της μεγαλύτερης κατηγορίας εξαγώγιμων προϊόντων της Ελλάδας (-1,4%), εξαιτίας και των μεγαλύτερων πιέσεων που δέχθηκαν από την αύξηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη «οι Έλληνες Εξαγωγείς έχουν επιτύχει ένα θαύμα, που διαρκεί επί μία τριετία. Οι προοπτικές συνεχίζουν να εμφανίζονται θετικές και για το 2013, αλλά οι πρόσφατες στην Ευρώπη και την Κύπρο, περιορίζουν σημαντικά τις δυνατότητες, αλλά και τις προοπτικές για τις περισσότερες από τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και διαπεριφερειακό, σε Μέση Ανατολή και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Ήδη μόνο από τις εξαγωγές προς την Κύπρο έλειψαν πέρυσι 380 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2011 και ενδεχομένως οι απώλειες να αυξηθούν περίπου στο μισό δισ. ευρώ για φέτος».

Οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και συνολικά στην περιφέρεια και τον Νότο της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσχέρειες και απειλές για τη βιωσιμότητά τους.

«Πέρα όμως από την ανάγκη για μία συνολική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που να αφορά και την πορεία του κοινού νομίσματος, θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και σε Εθνικό επίπεδο, με προεξάρχον το ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά. Τώρα που ξεκίνησε η μετάβαση προς ένα πιο εξωστρεφές πρότυπο για την ελληνική οικονομία και οι εξωστρεφείς δραστηριότητες -εξαγωγές, τουρισμός, ναυτιλία, μεταφορές- συνθέτουν το 25% του ΑΕΠ, τώρα είναι η στιγμή για γενναίες πολιτικές αποφάσεις», τόνισε η κ. Σακελλαρίδη.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΣΕ, για το 2013 αναμένεται περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στα επίπεδα του 2-3%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει αύξηση της τάξης του 2,7%.

Με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012, η αξία των εξαγωγών, ανήλθε στα 17.004,4 εκατ. ευρώ (21.922,5 εκατ. δολάρια) έναντι 16.182,9 εκατ. ευρώ (22.577,7 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2011, σημειώνοντας αύξηση 5,1%.

Εν αναμονή των οριστικών στοιχείων για τις εξαγωγές πετρελαιοειδών, που αποτελούν και την κυριότερη κατηγορία εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας, με αναγωγή στοιχείων θα προκύψει αύξηση σε επίπεδα των 26,5 δισ. ευρώ, συνολικά, ήτοι στο 13,3% του ΑΕΠ της χώρας (με ΑΕΠ στα επίπεδα των 199,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Για το σύνολο του 2012 προκύπτει μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ (-1,7%), ενώ αντίθετα σημαντική είναι η αύξηση των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες (+17,8%). Τ

ο αποτέλεσμα αυτών των δύο αντίρροπων κινήσεων ήταν το ποσοστό των εξαγωγών που απορροφήθηκαν από τις ευρωπαϊκές αγορές να διαμορφώνεται πλέον στο 60,85%, έναντι 39,15% των εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, μειωμένες εμφανίζονται οι εξαγωγές κατά -2,3% για τις χώρες της ευρωζώνης, και κατά -1,7% για το σύνολο της Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο έτους, παρατηρείται σημαντική ανοδική πορεία των εξαγωγών προς γεωγραφικές περιοχές που απορροφούν αξιοσημείωτο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών, όπως η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) (21,8%), οι υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, 15,6%), οι χώρες της Β. Αμερικής (11,4%), η Μ. Ανατολή & Β. Αφρική (8,4%) και τα Βαλκάνια (6,6%).

Συνέχιση της αυξητικής τάσης καταγράφεται και προς γεωγραφικές περιοχές με χαμηλότερο όγκο εξαγωγών, όπως οι Άλλες Αναπτυγμένες Χώρες (Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία) κατά 25%, η ΝΑ Ασία κατά 28,4%, η Λατινική Αμερική κατά 47,4%, η Ινδία (10,3%) και η Κίνα κατά 7,5%.

Αντίθετα, οριακή μείωση εμφανίζουν οι χαμηλές σε όγκο εξαγωγές των Χωρών Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) κατά -0,9%. 
 
 newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ