Spiegel: Η Ελλάδα ελπίζει σε ένα εκρηκτικό καλοκαίρι


Στην ελληνική αισιοδοξία για μια καλή τουριστική σεζόν αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Spiegel που καταγράφει επίσης καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις αλλά ψυχραιμία ενόψει της έλευσης της Τρόικα.


«Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα και με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Ιταλία, η Ελλάδα αισθάνεται ότι έχει λίγα να φοβηθεί», αναφέρει στο άρθρο του γερμανικού Spiegel.
«Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Δεν υπάρχουν πρωτοσέλιδα που να προειδοποιούν για νέες επώδυνες απαιτήσεις από τους διεθνείς πιστωτές, ούτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι που απευθύνουν έκκληση για ενότητα στη στήριξη των αντιλαϊκών μέτρων της τρικομματικής κυβέρνησης».

Το περιοδικό αποδίδει την πρωτοφανή ηρεμία στις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία.
«Μετά την πανωλεθρία των εκεί εκλογών, οι ανησυχίες ότι η κρίση του ευρώ μπορεί να επιστρέψει έχουν αναζωπυρωθεί. Η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη, είναι σίγουρη ότι ο έλεγχος που ξεκίνησε την Δευτέρα από (σσ: τα τεχνικά κλιμάκια) της τρόικας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου και θα έχει ως αποτέλεσμα την έγκριση της αποδέσμευσης των επόμενων δύο δόσεων –2,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο και 6 δισ. τον Απρίλιο. Κανείς δεν φαίνεται να φοβάται μια επανάληψη του δράματος της προηγούμενης επιθεώρησης της τρόικας, η οποία διήρκεσε πέντε μήνες».

Αντίθετα, η κυβέρνηση της Αθήνας προχωρά στην αυτή τη φορά στη αντεπίθεση, παρουσιάζοντας τη δική της λίστα αιτημάτων, συνεχίζει το Spiegel υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πιέσει τους δανειστές να συμφωνήσουν σε μερικές παραχωρήσεις που ελπίζει ότι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης: μείωση ΦΠΑ για τα εστιατόρια, κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ για την καταπολέμηση της ανεργίας και ένα νέο νόμο που στόχο θα έχει να διευκολύνει τη ζωή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

«Ωστόσο ο εφησυχασμός μοιάζει αβάσιμος, δεδομένης της κατάστασης. Η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση, και αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2013. Οι τελευταίες στατιστικές δείχνουν ότι το 27% των Ελλήνων είναι άνεργοι, και μεταξύ αυτών κάτω από την ηλικία των 24, το ποσοστό αυτό είναι 62%. Επιπλέον, έχει γίνει όλο και πιο σαφές ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα αδυνατεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί», επισημαίνει ο συντάκτης παραθέτοντας μια σειρά από παραδείγματα.

«Πώς μπορεί αυτός ο νέος ελληνικός εφησυχασμός να εξηγηθεί; Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι αν η κυβέρνηση καταφέρει να παραμείνει στην κορυφή των πραγμάτων μέχρι τον Ιούνιο, τότε η Ελλάδα θα βγει από την δίνη. Μιλώντας με μέλη του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε:

«Αν κρατηθούμε γερά μέχρι και το καλοκαίρι, τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε». Φέτος στην Ελλάδα αναμένεται αριθμός ρεκόρ των τουριστών και ο Σαμαράς υπολογίζει ότι μια καλή καλοκαιρινή σεζόν θα δώσει ώθηση στην οικονομία. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί στην Αθήνα μετρούν ανυπόμονα τις μέρες μέχρι τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Οι προσδοκίες είναι υψηλές ότι μια νεοσύστατη γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους που θα μπορούσε να μετατρέψει σε βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«Παρόλα αυτά, ο Σαμαράς γνωρίζει καλά ότι πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε έξι μήνες. Προς το παρόν θέλει να διατηρήσει την καλή πίστη που φαίνεται να απολαμβάνει η κυβέρνησή του στην Ευρώπη και να ασχοληθεί με την κακοδιοίκηση του κράτους».

«Φαίνεται όμως να χάνει την υπομονή του», καταλήγει το δημοσίευμα. «Έχει εκφράσει δημόσια την απογοήτευσή του για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, ενώ ένας ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται να είναι προ των πυλών. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παύσει τους υπουργούς οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ανίκανοι, απρόθυμοι ή και τα δύο, να εφαρμόσουν τους όρους της διάσωσης. Ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται στις αρχές Μαρτίου».

 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης