Εξετάσεις ούρων... μέσω smartphones


Εξετάσεις ούρων, μέσω εφαρμογής για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Technology Education and Design (TED), στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με το BBC.


Πρόκειται για μια ειδική εφαρμογή, με την ονομασία Uckeck, που χρησιμοποιεί την κάμερα της «έξυπνης» συσκευής προκειμένου να αναλύσει και να ελέγξει ιατρικά τα ανθρώπινα ούρα. Με την εφαρμογή, μπορούν εύκολα και γρήγορα να πραγματοποιηθούν 25 διαφορετικές εξετάσεις και να διαγνωστούν ασθένειες, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν ειδικοί, η ιατρική μέσω της αξιοποίησης της εξελιγμένης τεχνολογίας των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων κερδίζει διαρκώς έδαφος σε σχετικά υποβαθμισμένες περιοχές της υφηλίου.

Δημιουργός της εφαρμογής είναι ο Μίσκιν Ινγκαουάλε. «Ήθελα να δώσω την ευκαιρία στους χρήστες έξυπνων συσκευών να πάρουν την ιατρική στα χέρια τους» ανέφερε ο «εφευρέτης».

Η εφαρμογή επιτρέπει την εξέταση της παρουσίας στοιχείων όπως η γλυκόζη, οι πρωτεΐνες και άλλων στα ούρα. Τα αποτελέσματα δίνουν τη δυνατότητα διάγνωσης διαβήτη, μόλυνσης ουροποιητικού, καρκίνου, καθώς επίσης και προβλημάτων του ήπατος.

Η διαδικασία είναι απλή. Οι χρήστες πρέπει να συλλέξουν τα ούρα τους και ακολούθως να «βουτήξουν» σε αυτά μια δοκιμαστική ταινία. Ακολούθως, η ταινία τοποθετείται σε μια ειδική επιφάνεια, η οποία παρέχεται με την εφαρμογή. Η κάμερα του κινητού φωτογραφίζει την ταινία και η εφαρμογή στη συνέχεια την αναλύει.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple, στα τέλη Μαρτίου. Το κόστος της ανέρχεται στα 15,2 ευρώ. Μαζί με την εφαρμογή, πωλούνται πέντε δοκιμαστικές ταινίες και η ειδική επιφάνεια, στην οποία τοποθετούνται αυτές για να φωτογραφηθούν από την κάμερα του κινητού. Όπως είπε ο Ινγκαουάλε, σύντομα η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και για λογισμικό Android.

Εκτός από ιδιώτες, η εφαρμογή θα παραχωρηθεί και στο νοσοκομείο King Edward Memorial Hospital, στη Βομβάη της Ινδίας. Εκεί, θα εξεταστεί και η ακρίβεια των αποτελεσμάτων της εφαρμογής. «Εάν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις στη Βομβάη, η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε κινητές μονάδες υγείας. Αντί να επενδύουν 10.000 δολάρια για την αγορά ιατρικών συσκευών, οι γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο» τονίζει ο Ινγκαουάλε.

 protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ