Παρέμβαση Σοφοκλέους για το διατροφικό σκάνδαλο


Την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης ούτως ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού μετά το διατροφικό σκάνδαλο εντοπισμού αλογίσιου κρέατος σε έτοιμα γεύματα, υπογράμμισε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους. 


Σε τοποθέτησή του κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έγινε υπό την παρουσία του αρμόδιου Επίτροπου για θέματα Δημόσιας Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Τόνιο Μποργκ, ο Σοφοκλής Σοφοκλέους τόνισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους παρανομούντες καθώς και να ενημερώνουν το κοινό για τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα που παίρνουν προς την κατεύθυνση της προστασίας του καταναλωτή.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, επεσήμανε επίσης πως επιβάλλεται να ενισχυθούν οι έλεγχοι των υγειονομικών υπηρεσιών των Κρατών Μελών αλλά και να υπάρξει καλύτερη εποπτεία και συντονισμός από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ολοκληρώνοντας, ανέφερε πως οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τι αγοράζουν, τι μπαίνει στο τραπέζι τους και τι καταναλώνουν.

Ο Σοφοκλής Σοφοκλέους κατέθεσε επίσης γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί του θέματος. 

 Το πρόσφατο σκάνδαλο εντοπισμού αλογίσιου κρέατος σε συσκευασμένα προϊόντα-έτοιμα γεύματα - αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο διατροφικό σκάνδαλο στην Ευρώπη. Αναδεικνύει τη ανάγκη υιοθέτησης νέων κανόνων για την ενίσχυση της ασφάλειας, την παρακολούθηση και την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων.

Η τοποθέτηση ετικετών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αποτελεί κατάφορη παραπλάνηση των καταναλωτών, τους οποίους εμείς πρέπει να προστατεύσουμε. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μας.

Οι αυστηρότεροι έλεγχοι, η επιβολή αυστηρών ποινών στους παραγωγούς, εμπόρους και μεταποιητές, καθώς επίσης και η υποχρεωτική σήμανση της χώρας προέλευσης προϊόντων κρέατος αποτελούν μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στην αποφυγή τέτοιων σκανδάλων στο μέλλον.

 Ερωτάται η Επιτροπή: 

Πως θα διασφαλιστεί η εφαρμογή της νομοθεσίας από όλα τα Κράτη-Μέλη ; Προτίθεται η Επιτροπή να προβαίνει σε ελέγχους εφαρμογής της νομοθεσίας σε τακτά χρονικά διαστήματα ;

 Υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας κέντρου ελέγχου - συντονισμού των Κρατών-Μελών για την αποφυγή μελλοντικά τέτοιων περιστατικών ;

 Προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στα Κράτη-Μέλη που αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν τι νομοθεσία, και αν ναι, τότε ποιές θα είναι αυτές ;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης