Ο Έλληνας κυνηγός ... καταιγίδων!


Λατρεύει τους θυελλώδεις ανέμους, απολαμβάνει τις καταρρακτώδεις βροχές και δεν χορταίνει να παρακολουθεί τις πιο εντυπωσιακές εκδηλώσεις της φύσης. 

Ο ομογενής Χρήστος Νιτσόπουλος, που έχει γίνει διάσημος στην Αυστραλία ως ο κορυφαίος κυνηγός τροπικών καταιγίδων και κυκλώνων της χώρας, δεν χάνει την ευκαιρία να καταγράφει «εκ των έσω» τα πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα.


Εδώ και περίπου δεακεπτά χρόνια ο Chris Nitso, όπως είναι γνωστός στη μακρινή χώρα, δίνει το παρών σε κάθε σφοδρή καταιγίδα και σε κάθε κυκλώνα που πλήττει την περιοχή του Κουίνσαλντ. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ανθρώπους που κρύβονται ή εγκαταλείπουν ακόμη και τα σπίτια τους για να αποφύγουν τον επερχόμενο κίνδυνο, εκείνος επιδιώκει και βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των άγριων καιρικών φαινομένων προκειμένου να τα καταγράψει σε video, αλλά και να πραγματοποιήσει επιστημονικές μετρήσεις, τις οποίες στη συνέχεια γνωστοποιεί στη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας.

Το 2011 ο Χρήστος Νιτσόπουλος αποφάσισε να αναβαθμίσει το χόμπι του σε μια πιο οργανωμένη δραστηριότητα. Ετσι, σε συνεργασία με τον νεαρό Τράβις Ρόμπερτσον, δημιούργησε τον φορέα «OZ Cyclone Chasers», δηλαδή «Αυστραλοί Κυνηγοί Κυκλώνων», με έδρα το Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ. Μαζί με δύο ακόμη συνεργάτες τους ο Νιτσόπουλος και ο Ρόμπερτσον τρέχουν για να είναι πάντα όχι απλώς κοντά, αλλά μέσα σε κάθε σφοδρή καταιγίδα και σε κάθε κυκλώνα που κάνει την εμφάνισή του στην ευρύτερη περιοχή.

Ποιο είναι όμως το όφελος από την εκ των έσω παρατήρηση των ακραίων καιρικών φαινομένων; «Θέλουμε να μαθαίνουμε πώς ακριβώς προκαλούνται οι καταιγίδες και πώς ξεσπάνε για να μπορούμε να τις προβλέπουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ελληνας ομογενής και προσθέτει: «Εχουμε καταγράψει πολλούς κυκλώνες και καταιγίδες, και [Ο ομογενής (στο κέντρο) με την ομάδα του.] όλα τα στοιχεία έχουν δοθεί στη Μετεωρολογική Υπηρεσία».

Χαλαζόπτωση

Ο Χρήστος Νιτσόπουλος γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά σε μικρή ηλικία μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Το ενδιαφέρον του για τα ακραία καιρικά φαινόμενα άρχισε από μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Ηταν το 1988, όταν ο νεαρός τότε Χρήστος είδε το σπίτι του να διαλύεται από σφοδρότατη χαλαζόπτωση.

Η οροφή ξηλώθηκε, τα παράθυρα σχεδόν… ανατινάχτηκαν και η οικογένειά του σοκαρίστηκε από την απροειδοποίητη καταστροφή. Από τότε ο Ελληνας ομογενής έπεσε με τα μούτρα στη μελέτη του καιρού αλλά και στις συνθήκες που προκαλούν έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως οι τροπικοί κυκλώνες και καταιγίδες.

Αφού ολοκλήρωσε το σχολείο, ο Χρήστος Νιτσόπουλος γράφτηκε στο πανεπιστήμιο «James Cook» προκειμένου να σπουδάσει Μετεωρολογία. Ομως τα ιδιαίτερα απαιτητικά Μαθηματικά που χρησιμοποιούνται στον συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο τον απέτρεψαν από το να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ετσι ένα χρόνο πριν πάρει το πτυχίο του μετεωρολόγου άλλαξε γνωστικό αντικείμενο και τελικά αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Χρήστος Νιτσόπουλος εργάστηκε επί πέντε χρόνια σε σχολεία της Αυστραλίας, διδάσκοντας Γεωγραφία, Φυσική και Μαθηματικά. Ωστόσο οι υποχρεώσεις του καθηγητή δεν του άφηναν αρκετό χρόνο για κυνήγι… καταιγίδων. Ετσι σταδιακά εγκατέλειψε τη διδασκαλία και στράφηκε σε ελεύθερα επαγγέλματα. Τελικά το 2010 ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση online πώλησης αθλητικών παπουτσιών και εξοπλισμού, γεγονός που του επέτρεψε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο αγαπημένο του χόμπι.

Εκπαιδευμένος διασώστης και γυμναστής


Παρ’ ότι δεν έγινε μετεωρολόγος, η αγάπη του Χρήστου Νιτσόπουλου για [Πλάνα από κυκλώνα.] τη συγκεκριμένη επιστήμη παραμένει αμείωτη. Ακόμη και τους μήνες που ο καιρός είναι καλός περνάει πολύ χρόνο διαβάζοντας βιβλία μετεωρολογίας και ψάχνοντας στο Internet για σχετικές μελέτες από όλο τον κόσμο.

Παράλληλα εκτονώνει την ενέργειά του σε μια άλλη αγαπημένη του ασχολία, τη διαιτησία σε αγώνες ράγκμπι, χωρίς την οποία θα τρελαινόταν από τη βαρεμάρα και θα ζύγιζε 200 κιλά, όπως λέει. Εκτός από παρατηρητής καταιγίδων, διαπιστευμένος στη Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο Χρήστος Νιτσόπουλος είναι εκπαιδευμένος διασώστης και γυμναστής. Απώτερος στόχος του είναι η ίδρυση μιας επιχείρησης που θα παρέχει το κυνήγι κυκλώνων ως τουριστικό αξιοθέατο.

madata.gr
Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης