Νέες μειώσεις σε όλα τα φάρμακα


Σημαντικές μειώσεις στα φάρμακα περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. 


Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, η αγορανομική διάταξη που υπογράφηκε προβλέπει μειώσεις τιμών από 5% έως 10% στα γενόσημα φάρμακα καθώς και σε όσα έχει λήξει η πατέντα τους.

Συγκεκριμένα, η μείωση θα είναι της τάξεως του 10% για τα φάρμακα αξίας 10 ευρώ και άνω και 5% για φάρμακα αξίας 5 έως και 10 ευρώ.

Συνολικά οι μειώσεις αυτές αφορούν σχεδόν το σύνολο των σκευασμάτων που κυκλοφορούν  στην χώρα μας, δηλ περί τις 12.000, καθώς προστασία πατέντας έχουν 800 φάρμακα.

Η μεσοσταθμική μείωση είναι 7%, που κατά το υπουργείο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση έως και 150 εκατ ευρώ από την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης ο υπουργος Υγείας ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο θα γίνει η κοστολόγηση 200 νέων φαρμάκων, των λεγόμενων καινοτόμων που έχουν εγκριθεί απο τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς και μηχανισμούς της Ευρώπης και της χώρας μας προ διετίας και τα οποία προορίζονται για σοβαρές παθήσεις.

Η κοστολόγηση είναι ουσιαστικά το διαβατήριο ενός φαρμάκου στην αγορά και στην Ελλάδα η κοστολόγηση των καινοτόμων θεραπειών ήταν ζητούμενο τόσο για τις εταιρίες που ευλόγως θέλουν να λανσάρουν τα πρόιόντα τους όσο και για τους ασθενείς που δεν είχαν μέχρι τώρα πρόσβαση σε νέες θεραπείες.

Παράλληλα, θα κοστολογηθούν και εκατοντάδες νέα γενόσημα φάρμακα, στα οποία άλλωστε επενδύει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να επιτύχει τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης εφέτος στα 2,4 δις ευρώ, σύμφωνα με τους στόχους του μνημονίου.

 protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ