Μικρά μυστικά για να απολαύσετε με ασφάλεια το αλκοόλ


Οι γιορτινές μέρες είναι συνυφασμένες με το αλκοόλ και όλοι μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά, εφ’ όσον είμαστε ενήλικες και δεν υπάρχουν αντενδείξεις για λόγους υγείας.


Πόσο μπορούμε όμως να πιούμε δίχως να επιβαρύνουμε την υγεία μας, αλλά ούτε και την σιλουέτα μας; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να μην μας «πειράξει» το αλκοόλ; Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Μπερτζελέτος έχει τις απαντήσεις.

Ποια είναι η μέτρια ή «υγιής» κατανάλωση αλκοόλ;

Οι επίσημες συστάσεις συνιστούν ημερήσια κατανάλωση έως 1 μερίδας αλκοόλ για τις υγιείς γυναίκες και έως 2 μερίδων για τους υγιείς άντρες.
Μία μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε ένα από τα εξής:
* 1 ποτήρι κρασί των 120 ml
* 1 μπύρα των 240-330 ml
* 1 «σκληρό» ποτό (ουίσκι, βότκα, τζιν, ρούμι, τεκίλα κ.τ.λ.) των 40-50 ml
* 1 ποτό «ready to drink» (είναι τα τυποποιημένα, συνήθως «γλυκά» αλκοολούχα ροφήματα) των 240 ml

Μπορώ να πιω μαζεμένη την ποσότητα του αλκοόλ μιας εβδομάδας;

Οι 7 εβδομαδιαίες μερίδες για τη γυναίκα και οι 14 εβδομαδιαίες μερίδες για τον άνδρα πρέπει να καταναλώνονται σταδιακά και όχι «στην καθισιά» μας.
Και αυτό, διότι όσο πιο «μαζεμένες» καταναλώνονται – λ.χ. σε ένα βράδυ ή μέσα 1 ή 2 ημέρες - τόσο πιθανότερη είναι η εκδήλωση αρνητικών επιδράσεων από την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Οι επιδράσεις αυτές δεν περιορίζονται στη μέθη και τα παρεπόμενά της, αλλά φθάνουν έως την επιβάρυνση της ηπατικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Υπάρχουν τρόποι προστασίας στο γιορτινό τραπέζι;

Η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ αποτελεί «σύντροφο» στα γιορτινά τραπέζια, τα οποία κατά κανόνα έχουν μεγάλη διάρκεια οπότε η υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι πιο πιθανή. Για να την αποφύγετε αλλά και να μην σας «πειράξει» το ποτό, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές.
* Να κάνετε εναλλαγές. Επιλέξτε για πρώτο ποτό ένα ποτήρι ανθρακούχο νερό με 1-2 φέτες λεμόνι. Οι όξινες και έντονες γεύσεις λειτουργούν αρκετά αποθαρρυντικά στην κατανάλωση αλκοόλ, ενώ θα «τρενάρετε» τον χρόνο έως ότου αρχίσετε να πίνετε αλκοόλ.
* Μην πίνετε με άδειο στομάχι. Η παρουσία της τροφής μετριάζει την απορρόφηση του αλκοόλ, άρα και τις βραχυπρόθεσμες συνέπειές του. Ένα κύριο γεύμα με μέτριες ποσότητες αμυλωδών (λ.χ. πατάτες που περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο) και μέτριες ποσότητες λίπους (ελαιόλαδο, κρέας) είναι ό,τι πρέπει για να επιβραδυνθεί η απορρόφηση του αλκοόλ.
* Να πίνετε πολύ νερό. Φροντίστε να νερώνετε τα ποτά σας, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού. Με τον τρόπο αυτό, μειώνετε την παρουσία του αλκοόλ, αλλά και την ταχύτητα απορρόφησής του.
Επιπλέον, η καλή ενυδάτωση αποθαρρύνει την κατανάλωση αλκοόλ (πιείτε ένα ποτήρι νερό και μετά πιείτε μπύρα και θα δείτε ότι θα την πιείτε με πολύ πιο αργό ρυθμό).
* Μην συνοδεύετε το ποτό σας με αλμυρά σνακ, αλλά με λαχανικά. Η παρουσία αλμυρών σνακ στα μπαρ δεν είναι τυχαία: υπάρχουν για να ενθαρρυνθεί η κατανάλωση αλκοόλ ή εν πάση περιπτώσει να γίνουμε πιο επιρρεπείς στην κατανάλωσή του.

Να ζητάτε, λοιπόν, ως συνοδευτικό λαχανικά – και στο σπίτι σας να υιοθετήσετε την προσφορά τους σε κάθε τραπέζι ή πάρτι που κάνετε. Τα λαχανικά έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δεν περιέχουν πολλές θερμίδες, ενώ ταυτοχρόνως λειτουργούν ενυδατικά.

Παχαίνει πολύ το αλκοόλ;

Στον κατάλογο που ακολουθεί αναφέρονται οι θερμίδες που περιέχονται στα τυπικά αλκοολούχα ποτά.
* Κόκκινο κρασί = Τα 103 γρ. παρέχουν 88 θερμίδες
* Λευκό κρασί = Τα 103 γρ. παρέχουν 85θερμίδες
* Μπύρα light = Τα 354 γρ. παρέχουν 103 θερμίδες
* Μπύρα κανονική = Τα 355 γρ. παρέχουν 153 θερμίδες
* Ντάκιρι = Τα 60 γρ. παρέχουν 112 θερμίδες
* Λικέρ με γεύση καφέ = Τα 52 γρ. παρέχουν 175 θερμίδες
* Pina Colada = Τα 141 γρ. παρέχουν 245 θερμίδες
* Ποτά με 40% αλκοόλ (λ.χ. βότκα, τζιν, ουίσκι) = Τα 42 γρ. παρέχουν 97 θερμίδες

Πώς αντιμετωπίζονται τα παρεπόμενα της μέθης;

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει δύσκολη τη ζωή. Εάν το παρακάνετε, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:
* Πιείτε πολλά υγρά. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πιείτε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Αντιθέτως, επειδή η καφεΐνη είναι διεγερτική, συνιστάται σε μέτριες ποσότητες. Καλύτερο είναι να πιείτε πολύ νερό, καθώς και παγωμένο τσάι.
* Πιείτε χυμούς. Στύψτε πορτοκάλι ή κόκκινο γκρέιπφρουτ. Τα φρούτα αυτά θα σας παράσχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που εξουδετερώνουν την παρουσία του αλκοόλ στο αίμα σας.
* Να κάνετε ένα περίπατο με γρήγορο βήμα. Με το ζωηρό περπάτημα για 10-15 λεπτά μπορείτε να αναζωογονηθείτε.

tanea.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ