Η Ουάσινγκτον «σηκώνει τα μανίκια» για να γλιτώσει το δημοσιονομικό γκρεμό

Γερουσιαστής μιλά στο κινητό περπατώντας στο Καπιτώλιο: Ο χρόνος τελειώνει με την αλλαγή του έτους   (Φωτογραφία:  Reuters )
 
Την έναρξη του ύστατου γύρου προσπαθειών για να μην πέσει από τον λεγόμενο δημοσιονομικό γκρεμό η αμερικανική οικονομία σηματοδοτεί η εσπεσμεύνη επιστροφή του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, προσβλέποντας σε συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για να βρεθεί κάποιου είδους (μόνιμη ή προσωρινή) διέξοδος.
 
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο «μέτωπο» του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, το οποίο η Ουάσινγκτον θα πιάσει τη Δευτέρα.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκοψε στη μέση τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του για να γυρίσει την Πέμπτη στο Λευκό Οίκο, καθώς δεν διαφαίνεται άμεσα συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών (που πλειοψηφούν στη Γερουσία) και των Ρεπουμπλικανών (που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων).
 
Εάν δεν αρθεί το αδιέξοδο, την 1η Ιανουαρίου εκπνέουν οι φοροελαφρύνσεις που εισήχθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και οι ενισχυμένες δημόσιες δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας. Η ταυτόχρονη επακόλουθη αύξηση, ουσιαστικά, της φορολογίας και η περιστολή των δημόσιων δαπανών θα είναι «σοκ» συνολικά 600 δισ. ευρώ στην οικονομία της εύθραυστης ανάκαμψης.
 
Η πρώτη εξέλιξη θα έρθει από τη Γερουσία, κινήσεις από την οποία ζήτησε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Βουλής. Θεωρείται ότι όποια νομοθεσία περάσει από τη Γερουσία θα έχει βάση τις προηγούμενες για διατήρηση των φορολαφρύνσεων για τα χαμηλά εισοδήματα.
 
Ο πήχης για την αύξηση των φόρων αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα αντικείμενα διαπραγμάτευσης -οι Δημοκρατικοί ξεκινούν από τα 250.000 δολάρια. Άλλο κρίσιμο σημείο είναι ποιες δημόσιες δαπάνες θα περισταλούν: Μία από τις θέσεις που έχει τη συμφωνία των Ρεπουμπλικανών της Βουλής αφήνει αλώβητες τις εξοπλιστικές δαπάνες, ρίχνοντας το βάρος στις δαπάνες στο εσωτερικό.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιντερ ανέφερε με έγγραφό του στο Κογκρέσσο πως στο τέλος του χρόνου οι ΗΠΑ υπολογίζεται να υπερβούν ξανά το όριο χρέους τους και προτείνει τη λήψη «έκτακτων μέτρων». Στόχος τους ουσιαστικά είναι να δοθεί χρόνος δύο μηνών στο Κογκρέσο, με την υιοθέτηση μέτρων που δίνουν περιθώριο 200 δισ. ευρώ (ή περίπου δύο μηνών).
 
Παρέμβαση... από τα Starbucks της Ουάσινγκτον
 
Η ανησυχία για τις επιπτώσεις του αδιεξόδου είναι κοινός τόπος για τα αμερικανικά ΜΜΕ εδώ και καιρό, αλλά όσο πλησιάζει η προθεσμία ανεβαίνει όλο και ψηλότερα στη δημόσια συζήτηση. Ενδεικτική είναι η απόφαση των Starbucks να... παρέμβουν.
 
Για να «ταρακουνήσει» βουλευτές και γερουσιαστές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παρακίνησε τους υπαλλήλους όλων των καταστημάτων της στην πολιτεία της Ουάσινγκτον να γράφουν «Συνεννοηθείτε» («Come Together») στα κυπελλάκια καφέ που σερβίρουν.
 
Η εταιρεία μάλιστα πλήρωσε και για ανάλογη διαφημιστική καταχώρηση στην έντυπη έκδοση της Washington Post την Πέμπτη.
 
Η εταιρεία αποφεύγει την έκφραση πολιτικής θέσης, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλός της -αλλά ακριβώς επειδή το μήνυμα είναι «υπερκομματικό» και καθόλου αμφιλεγόμενο, εκτιμάται, ότι θα ενισχύσει την εικόνα της ως εταιρεία που έχει «πολιτική συνείδηση».


Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης