Πρόστιμο - φωτιά για όσους δεν συγκεντρώσουν αποδείξεις


Πρόστιμο θα πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι δε συγκεντρώσουν τις αποδείξεις που απαιτούνται ώστε να επωφεληθούν από το ειδικό αφορολόγητο ποσό που ξεκινά από 2.100 ευρώ και κλιμακώνεται, ανάλογα με το εισόδημα.


Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, που μίλησε στο Mega, η τροπολογία που αλλάζει το σύστημα με τις αποδείξεις θα έρθει τις επόμενες ημέρες με τροπολογία στη Βουλή.

Το βασικό θα είναι ότι το πρόστιμο που θα κληθούν τα πληρώσουν όσοι συγκεντρώσουν αποδείξεις λιγότερες του 25%, πρόστιμο που ενδεχομένως να ξεπερνά ακόμη και το φόρο. Αποδείξεις καλούνται να προσκομίσουν και όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα.


Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι ακόμη και τα εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ -τα οποία δεν έχουν αφορολόγητο και συνεπώς δεν έχουν λόγο να συγκεντρώνουν αποδείξεις- θα υποχρεωθούν να το κάνουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα επιβαρύνονται με πρόστιμο.

Έτσι για κάποιον που έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ και καλείται να πληρώσει φόρο 14.300 ευρώ, τώρα καλείται να προσκομίσει αποδείξεις 10.500 ευρώ. Αν δεν προσκομίσει καθόλου αποδείξεις θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 2.310 (10.500 x 22% = 2.310). Αν προσκομίσει αποδείξεις 8.500 ευρώ θα πληρώσει πρόστιμο 660 ευρώ (3.000 x 22%).

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν αποδείξεις αφού θα φορολογηθούν με το σύστημα έσοδα και δαπάνες κι έτσι θα ευνοείται η συγκέντρωση παραστατικών αγορών (τιμολόγια).



Zougla.gr madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ