Πώς έστησαν την απάτη με τις επιταγές


Ειδικός στην... απάτη φαίνεται πως ήταν ο πρώην σύμβουλος του απερχόμενου γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, που την περασμένη Παρασκευή επιχείρησε να εισπράξει χρήματα από τον Οργανισμό με πλαστό τιμολόγιο ύψους 147.600 ευρώ.


Ο 39χρονος πρώην σύμβουλος του απερχόμενου γενικού γραμματέα του ΕΟΤ και τέσσερα ακόμη άτομα (ένας επιχειρηματίας 44 ετών, ένας εξωτερικός συνεργάτης 44 ετών, ένας άνδρας και μία γυναίκα 29 ετών, μέτοχοι της εταιρείας-φάντασμα) συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για απάτη σε βάρος του Δημοσίου

Ο ίδιος ο 39χρονος πρώην σύμβουλος και τέσσερα ακόμη άτομα (ένας επιχειρηματίας 44 ετών, ένας εξωτερικός συνεργάτης 44 ετών, ένας άνδρας και μία γυναίκα 29 ετών, μέτοχοι της εταιρείας-φάντασμα) συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Κίνηση-ματ, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., υπήρξαν οι άμεσες ενέργειες της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, που όταν ενημερώθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Πάνο Λειβαδά -ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Νίκο Καραχάλιο- έδωσε εντολή για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς να αφήσει να παρέλθει το Σαββατοκύριακο και οι γιορτές των Χριστουγέννων.

Ολα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν σε τράπεζα του Αμαρουσίου ένας επιχειρηματίας προσπάθησε να εξαργυρώσει γνήσια μεν επιταγή, με πλαστή όμως οφειλή του Οργανισμού Τουρισμού προς ξενοδοχειακή μονάδα της Σύρου. Στην τράπεζα σήμανε «κόκκινος συναγερμός».

Οταν οι αρμόδιοι υπάλληλοι επικοινώνησαν με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΤ, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε τέτοια οφειλή. Την ίδια, αρνητική απάντηση έδωσε και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στη Σύρο.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, ο οποίος ενημέρωσε την υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, για την απόπειρα είσπραξης της επιταγής από γυναίκα αγνώστων στοιχείων
Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, ο οποίος ενημέρωσε την υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, για την απόπειρα είσπραξης της επιταγής από γυναίκα αγνώστων στοιχείων

Ακολούθησε η σύλληψη του 44χρονου επιχειρηματία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθείς φέρεται να ομολόγησε ότι ο ίδιος και ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Νίκου Καραχάλιου εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΟΤ.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, κλιμάκια αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων αξιολόγησαν και αξιοποίησαν στοιχεία, με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τεσσάρων ακόμη προσώπων και να εξακριβωθεί η μέθοδος και ο τρόπος δράσης τους. Οπως προέκυψε, ο πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους υπόλοιπους συλληφθέντες, εξέδωσε επιταγή ύψους 147.600 ευρώ από μπλοκ επιταγών του Οργανισμού, για εξόφληση πλαστού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών, της εταιρείας των δύο 29χρονων.

Πώς έστησαν την απάτη με τις επιταγές
Οπως απέδειξε η έρευνα της Αστυνομίας, η εταιρεία μέσω της οποίας θα πληρωνόταν το ξενοδοχείο της Σύρου δεν υπήρχε καν.
 
Διάλεξαν μέρα

Η ημέρα που επέλεξε η σπείρα για να δράσει, μόνο τυχαία δεν ήταν: το γεγονός ότι η τράπεζα ήταν έτοιμη να κλείσει, αλλά και το ότι μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο και μετά Χριστούγεννα, σε συνδυασμό με την αλλαγή ηγεσίας του Οργανισμού, θα βοηθούσαν να... χαθούν τα ίχνη της πλαστής οφειλής... Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτήδειοι έκοψαν την τελευταία σελίδα του μπλοκ, προκειμένου να αργοπορήσει η διαδικασία διασταύρωσης της οφειλής, της γνησιότητας της υπογραφής και τυχόν αξίωσης της εταιρείας για λογαριασμό της οποίας είχε κοπεί.

Τελικά, πέρα από τον 44χρονο επιχειρηματία, συνελήφθησαν ο 39χρονος πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ, ένας άνδρας και μία γυναίκα 29 ετών αντίστοιχα, μέτοχοι εταιρείας και ένας επίσης 44χρονος άνδρας, εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας-φάντασμα.

Ερωτήματα πάντως εγείρονται για το πώς ο πρώην ειδικός σύμβουλος διέθετε ακόμη μπλοκ επιταγών, παρ' όλο που δεν εργαζόταν πια στη συγκεκριμένη θέση. Οπως έχει γίνει γνωστό, η επιταγή έφερε την υπογραφή του πρώην γ.γ. του ΕΟΤ Ν. Καραχάλιου, η οποία ωστόσο ενδέχεται να είναι πλαστή.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ίδια άτομα ενέχονται και σε άλλες απάτες.

Το χρονικό των χειρισμών του υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη: Να πάνε όλα στον Εισαγγελέα, τώρα

Λεπτό προς λεπτό περιγράφεται η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού στις ενδείξεις για το σκάνδαλο σε βάρος του ΕΟΤ. «Το απόγευμα της Παρασκευής 21-12-2012 ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΤ, συνοδευόμενος από τον πρώην ειδικό σύμβουλο του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, κύριο Βασιλάκο, προσήλθαν στο γραφείο μου και με ενημέρωσαν ότι νωρίτερα, το μεσημέρι, γυναίκα αγνώστων στοιχείων εμφανίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και ζήτησε να εισπράξει πολύ μεγάλο ποσό μέσω επιταγής του ΕΟΤ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς.

«Η υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος επικοινώνησε με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΤ για να ενημερώσει για το συμβάν. Από τον πρώτο έλεγχο που διεξήγαγαν, επιτόπου, οι οικονομικές υπηρεσίες, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία σχετική οφειλή του ΕΟΤ προς το Νομικό Πρόσωπο, στο όνομα του οποίου είχε εκδοθεί η συγκεκριμένη επιταγή και γι΄ αυτό ζήτησαν την κατακράτηση της επιταγής.

Αμεσα, ενημέρωσα την υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, για όσα είχα διαπιστώσει ως εκείνη τη στιγμή και η οδηγία της υπουργού ήταν: ?Να πάνε όλα στον Εισαγγελέα, τώρα?», σημειώνει ο Π. Λειβαδάς.

Για την υπόθεση, η αρμόδια υπουργός έχει διατάξει ΕΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολγα Κεφαλογιάννη έχει ζητήσει τον έλεγχο όλων των επιταγών που έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΤ κατά τη διάρκεια της θητείας του ειδικού συμβούλου που συνελήφθη.

Για την απόπειρα εξαπάτησης σε βάρος του ΕΟΤ Κατηγορίες για τους 5 σε βαθμό κακουργήματος

Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν για την απόπειρα εξαπάτησης σε βάρος του ΕΟΤ με στόχο την ιδιοποίηση σημαντικών κονδυλίων.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στην οποία οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους για τις κακουργηματικές πράξεις της σύστασης αλλά και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απόπειρας απάτης από κοινού, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως. Εναντίον του 39χρονου τέως ειδικού συμβούλου του ΕΟΤ και συνεργάτη του παραιτηθέντος την περασμένη εβδομάδα γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ν. Καραχάλιου, ασκήθηκε δίωξη και για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον 15ο τακτικό ανακριτή και οι κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία για να οδηγηθούν και πάλι ενώπιόν του μεθαύριο προκειμένου να απολογηθούν για τις πράξεις τους, οπότε και ο ανακριτής μαζί με τον αρμόδιο εισαγγελέα θα αποφασίσουν για το αν θα τους προφυλακίσουν ή όχι, αν θα επιβάλουν άλλου είδους περιοριστικούς όρους κ.λπ.
 
Μπλοκ επιταγών

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε για να εισπραχθεί ποσό 146.000 ευρώ μέσω μπλοκ επιταγών του ΕΟΤ σε τράπεζα, για ανύπαρκτη οφειλή προς ξενοδοχειακή μονάδα της Σύρου, οδήγησε στην άμεση σύλληψη και δίωξη των πέντε.

Η ανάκριση θα αναζητήσει κατ' αρχάς το πώς έφθασε το μπλοκ επιταγών στα χέρια του πρώην ειδικού συμβούλου, καθώς δεν δικαιολογείται μια τέτοια ενέργεια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράδοσή του έγινε με το πρόσχημα της διενέργειας ενός ελέγχου. Για το ίδιο ζήτημα έχει διαταχθεί και η διενέργεια ΕΔΕ, το πόρισμα της οποίας θα αξιολογηθεί από την ανάκριση.

Οι κατηγορούμενοι -σύμφωνα με πληροφορίες- θα αρνηθούν την εμπλοκή τους σε εγκληματική οργάνωση όπως τους καταλογίζεται, δηλώνοντας άγνοια και αρνούμενοι στην ανάκριση όσα τους αποδίδει η αστυνομική έρευνα. Κρίσιμο στοιχείο στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης θα είναι, πέρα από το μπλοκ επιταγών, η υπογραφή του τ. γενικού γραμματέα για την οποία ο ίδιος υποστήριξε στις αστυνομικές αρχές ότι έχει πλαστογραφηθεί, γι' αυτό άλλωστε ασκήθηκε και η σχετική δίωξη.

Οι εισαγγελικές αρχές φέρονται πάντως διατεθειμένες -σύμφωνα με πληροφορίες- να «ανοίξουν» περαιτέρω την έρευνα, ύστερα από όσα διαχέονται υπό μορφή δηλώσεων, πολιτικών αντιπαραθέσεων κ.λπ. για όσα μπορεί να γίνονται στον ΕΟΤ, αφού αφήνεται να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις ή προσπάθειες υπεξαίρεσης χρημάτων μέσα από «συμφωνίες» με εταιρείες-φαντάσματα.

Ν. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ «Κάποιοι είχαν πλαστογραφήσει την υπογραφή μου»

Με καταγγελίες και... βέλη προς τον αντικαταστάτη του απάντησε ο πρώην γ.γ. του ΕΟΤ, Νίκος Καραχάλιος. Με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «ενημέρωσα το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ασφάλειας για όσα γνωρίζω σχετικά με την υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής. Ηταν ήδη σαφές στις αρχές ότι κάποιοι είχαν πλαστογραφήσει την υπογραφή μου. Αυτή η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, γι' αυτό και επ' αυτού δεν θα κάνω εκ νέου κανένα απολύτως σχόλιο, παρά μόνο αν μου ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές, τις οποίες ήδη συνδράμω για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», σημειώνει.

«Η υπόθεση της πλαστογραφίας, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, είναι πολύ σοβαρή, αλλά αποτελεί ερασιτεχνική απάτη, μπροστά στα επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ», λέει ο Ν. Καραχάλιος και επισημαίνει: «Αν όμως θέλουμε να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει στον ΕΟΤ, πρέπει να κινηθούμε βήμα βήμα. Ελπίζω ότι ο ''διάδοχός'' μου (ο οποίος ακόμη και σήμερα, μία εβδομάδα μετά τον διορισμό του, δεν είχε τον επαγγελματισμό να επικοινωνήσει μαζί μου) θα εκτελέσει τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, που αφορούν στην κάθαρση στον ΕΟΤ», καταλήγει.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ