Το μεγαλύτερο γλυπτό στην ιστορία!

 
Θα δεσπόζει στη μέση της ερήμου του Αμπού Ντάμπι με σκοπό να… ανταγωνιστεί τις πυραμίδες της Αιγύπτου, ενώ θα είναι λίγο ψηλότερο από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. 
 
Το Mastaba θα είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο γλυπτό στην ιστορία! Ο καλλιτέχνης Christo αναμένεται να εντυπωσιάσει ξανά με τη δημιουργία του, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο δικό του ρεκόρ στην Τέχνη.

Μετά το «τύλιγμα» του Ράιχσταγκ (γερμανικό κοινοβούλιο) το 1995 με ύφασμα και τις κίτρινες ομπρέλες που τοποθέτησε σε αυτοκινητόδρομο της Καλιφόρνια ήρθε η σειρά του… Αμπού Ντάμπι. Το μεγαλεπίβολο σχέδιο αυτή τη φορά ονομάζεται «Mastaba» και πρόκειται για ένα γλυπτό που θυμίζει πυραμίδα, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από πολύχρωμα βαρέλια πετρελαίου.


Με κόστος που θα ξεπεράσει τα 212 εκατομμύρια λίρες και ύψος κοντά στα 150 μέτρα, το παράξενο γλυπτό στη μέση της ερήμου αναμένεται να γίνει ορόσημο της πόλης και να συγκεντρώσει εκατομμύρια επισκεπτών. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε το έργο 30 χρόνια πριν(!), αλλά οι συγκρούσεις στην περιοχή καθυστέρησαν τη δημιουργία του.


Τώρα, όμως, οι αρχηγοί του εμιράτου έδωσαν το πράσινο φως για την κατασκευή του κοντά στην όαση Liwa, στη νοτιοανατολική πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κοντά στα σύνορα με το Ομάν. Η κατασκευή θα περιλαμβάνει 400.000 πολύχρωμα βαρέλια πετρελαίου και «όταν ο ήλιος ανατέλλει, οι κάθετοι τοίχοι θα μοιάζουν ολόχρυσοι», όπως λέει και ο Christo.


Η επιλογή των βαρελιών ως το βασικό υλικό κατασκευής δεν έγινε, βέβαια, τυχαία, καθώς ο καλλιτέχνης θέλει με τον τρόπο αυτό να τονίσει την κύρια πηγή πλούτου της ευρύτερης περιοχής. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 30 μήνες.


Πηγή:perierga.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ