Έγκρίθηκε το νέο επταετές προγράμμα της ΕΕ


Έγκριση του νέου επταετούς προγράμματος της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020
 

Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισαν σήμερα με μεγάλο αριθμό τροπολογιών το νέο επταετές πρόγραμμα (2014-2020) της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό με την ονομασία Yes Europe, συντομογραφία του Youth, Education, Sport, που πήρε τη θέση της αντιπροτεινόμενης από την Επιτροπή ονομασίας για το πρόγραμμα αυτό "Erasmus For All". 

Το πρόγραμμα συνενώνει όλα τα υφιστάμενα προγράμματα και τις δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης: στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Erasmus, Erasmus Mundus, Tempus), στη σχολική εκπαίδευση (Comenius), στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (Leonardo da Vinci), στην εκπαίδευση των ενηλίκων (Grundtvig) και στον τομέα της νεολαίας («Νεολαία σε δράση»). 

Επίσης, περιέχει διατάξεις για τις δράσεις Jean Monnet, καθώς και ξεχωριστό κεφάλαιο για τον αθλητισμό. 

Η έκθεση που εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από την επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διασφαλίζει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των νέων και της κινητικότητάς τους στην Ευρώπη. Εισάγει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον τομέα της νεολαίας, που εξασφαλίζει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των νέων και της κινητικότητας τους στην Ευρώπη. 

Επίσης, προβλέπει ένα νέο σύστημα δανειακής διευκόλυνσης σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τα υπάρχοντα συστήματα επιδότησης. 

«Κεντρικό αιτούμενο του νέου προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που μαστίζει την Ευρώπη και δυναμιτίζει το μέλλον της. Επενδύοντας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύονται με το νέο πρόγραμμα να την αντιμετωπίσουν, παρέχοντας στους νέους ίσες αλλά αξιοκρατικές ευκαιρίες για μόρφωση, κατάρτιση και επαγγελματική αποκατάσταση. 

Απομένει σε εκείνους που αποφασίζουν για τον κοινοτικό προϋπολογισμό να υποστηρίξουν οικονομικά την πρόταση, στα κράτη μέλη να κατανοήσουν ότι το κλυδωνιζόμενο μέλλον της ευρωπαϊκής ιδέας είναι άμεσα εξαρτημένο από την παιδεία, στους εκπαιδευτικούς να συμβάλουν στην ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης και στους νέους να την προτάξουν στις απαιτήσεις τους», δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ , καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη. 

 Η πρόταση αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο και θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2014 στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης