Ριζικές αλλαγές στη φορολογία! Ποιοι θα πληρώσουν τη νύφη;


Λογαριασμό 1 δισ. ευρώ κάνει το Μνημόνιο στις «τσέπες» των φορολογουμένων και τη νύφη των προωθούμενων αλλαγών θα πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα πάνω από 25.000 ευρώ. 


Θύματα και όσοι έχουν παιδιά, καθώς θα πρέπει να διαγράψουν το έξτρα αφορολόγητο, αλλά και όλοι όσοι μέχρι σήμερα καταφέρνουν να μειώσουν έστω και κατά 100 ή 200 ευρώ το φόρο με τις φοροαπαλλαγές για ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν κ.λπ.

Όλες αυτές οι εκπτώσεις διαγράφονται από το 2013. Από την άλλη πλευρά, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται στη φορολογική μεταρρύθμιση υπάρχουν και κάποιοι κερδισμένοι.

Περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι μετά τις αλλαγές στην κλίμακα -και μόνο εξ αυτών- δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος (με την παραδοχή ότι δεν θα έχουν χασούρα από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών), ενώ στους κερδισμένους της μεταρρύθμισης εντάσσονται και οι επιχειρήσεις, με σημαντική μείωση της συνολικής επιβάρυνσης από το 40% στο 33,4%.

Το προσχέδιο του Μνημονίου, φέρνει σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία οι οποίες θα αποδώσουν 1 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων το 2014.
Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές θα αφορούν τα εισοδήματα του 2013. Σύμφωνα με το προσχέδιο οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν:

Φορολογία επιχειρήσεων: Επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 26% στα κέρδη και 10% στα μερίσματα, οδηγώντας τη συνολική επιβάρυνση στο 33,4% από 40% σήμερα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και καθιερώνεται μίνι κλίμακα με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ κερδών και 35% για τα επιπλέον ποσά.

Στο Μνημόνιο σημειώνεται ότι η κατάργηση του αφορολογήτου θα οδηγήσει σε σημαντική διεύρυνση των εσόδων για το Δημόσιο δεδομένου ότι σήμερα ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ και επομένως είναι αφορολόγητος. Με τη νέα κλίμακα, συντελεστής 26% στα 5.000 ευρώ οδηγεί σε φόρο 1.300 ευρώ.

Φορολογία φυσικών προσώπων: Καθιερώνονται τρεις συντελεστές, αντί για οκτώ σήμερα, και καταργείται το έξτρα αφορολόγητο για τα παιδιά, καθώς και η πλειονότητα των φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.τλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες διατηρούνται μόνο οι φοροαπαλλαγές για ιατρικά έξοδα, νοσήλια και διατροφή μεταξύ συζύγων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε ότι αφορά στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ και καθιέρωση τριών συντελεστών 21%, 35% και 46%.

Ειδικότερα, το πρώτο κλιμάκιο προβλέπεται να εκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο προβλέπεται να ξεκινά από τις 25.001 ευρώ, να φθάνει μέχρι τις 47.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο προβλέπεται να είναι το υπερβάλλον των 47.000 ευρώ και να έχει συντελεστή 45%.

Η νέα φορολογική κλίμακα θα συνδυαστεί με την καθιέρωση ενός νέου συστήματος υπολογισμού του τελικού φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα προβλέπει σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ και θα προκαλεί εμμέσως την αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ.

Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 43.000 ευρώ.

Από την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης ευνοούνται κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 5.000 μέχρι 25.000 ευρώ, για τους οποίους προκύπτουν μειώσεις στις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις. Αντιθέτως, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις φόρων από 140 έως και 1.770 ευρώ.

Το μνημόνιο προβλέπει παράλληλα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να απόσχουν από μελλοντικές ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης.

Οι φορολογικές αλλαγές θα αποτυπωθούν σε τρία νομοσχέδια τα οποία αναμένεται να κατατεθούν σταδιακά στη Βουλή έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Στο πρώτο νομοσχέδιο θα αποτυπώνονται οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, με το δεύτερο θα προβλέπεται δραστικός εξορθολογισμός προστίμων στο νέο Ποινολόγιο της Εφορίας ενώ ακολουθεί και ένα ακόμα νομοσχέδιο με την καθιέρωση του ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2013.

Real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης