Ο κρόκος Κοζάνης… πάει Αμερική

 
Νέες προοπτικές για την εμπορία και παραγωγή του ονομαστού κρόκου Κοζάνης, ανοίγει μία σημαντική συμφωνία συνεργασίας του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης με τη μεγαλύτερη εταιρία μπαχαρικών σε παγκόσμιο επίπεδο, την Mc Cormick, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ.

Οι εκπρόσωποι της πρώτης στον κόσμο εταιρίας μπαχαρικών και του συνεταιρισμού που παράγει τον καλύτερο ποιοτικά κρόκο παγκοσμίως, με γνωστές θεραπευτικές ιδιότητες, έδωσαν τα χέρια, μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν αρκετό χρόνο. 
 
Βεβαίως, οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα συνεχιστούν, καθώς προς το παρόν συμφωνήθηκε η φετινή παραγγελία, ενώ μετά τα Χριστούγεννα θα εξεταστεί η παραγγελία του 2012.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νικόλαλο Πατσιούρα, φέτος ο συνεταιρισμός θα παραδώσει 600 κιλά κρόκο στη Mc Cormick. Ήδη παραδόθηκαν τα 150 κιλά και τα υπόλοιπα 450 κιλά θα παραδοθούν σταδιακά μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. 

Τότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα παρτίδα που θα συμφωνηθεί για το 2013, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο για νέα συσκευασία «Κρόκος Κοζάνης – Mc Cormick». 
 
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού άφησε να εννοηθεί ότι η ποσότητα κρόκου που θα συμφωνηθεί με την αμερικανική εταιρία, συναρτάται από το μέγεθος της παραγωγής, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις του φορέα στην ελληνική αγορά και στους ξένους πελάτες. Να σημειωθεί ότι στον εξαγωγικό τομέα έχει ήδη γίνει μεγάλο άνοιγμα. 
 
Ο ελληνικός κρόκος, αυτό το «χρυσάφι» της ελληνικής γης, έχει μπει στις αγορές πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Κύπρος, καθώς και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
 
protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ