Ρόδι. Ο καρπός της ζωής


Συμβολίζει την αφθονία, την γονιμότητα, την ζωή και θεωρείται φυσικό αφροδιασιακό

Δεν είναι τυχαίο ότι το ρόδι ή «μήλο της Καρχηδόνας» όπως το έλεγαν οι ρωμαίοι συναντάται στην μυθολογία όλων των λαών, από τους Έλληνες και τους Αιγύπτιους μέχρι την Κίνα και την Βαβυλώνα.  Το χρησιμοποιούσαν ως τροφή και ως ίαμα.


Ο Οκτώβριος είναι ο καταλληλότερος μήνας για την συλλογή αυτού του καρπού καθώς φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο ωρίμανσής του.

Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ως φρούτο, να το προσθέσετε σε σαλάτες μαζί με σπανάκι, επίσης λαχανικό του Οκτωβρίου, να το κάνετε χυμό ή λικέρ.

 

Διατροφική αξία
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. 

Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Ο χυμός ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος με αυτές τις 3 ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες και υπερτερεί σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Διατροφική ανάλυση για ένα ρόδι με βάρος περίπου 280 γρ.)*
  • Ενέργεια             234 kcal
  • Πρωτεΐνες           4,71 γρ.
  • Λιπαρά                3,30 γρ.
  • Υδατάνθρακες 52,73 γρ.
  • Φυτικές ίνες       11,3 γρ.
  • Ασβέστιο             28 mg
  • Σίδηρος 0,85 mg
  • Μαγνήσιο           34 mg
  • Φώσφορο           102 mg
  • Κάλιο    666 mg
  • Νάτριο                 8 mg
  • Ψευδάργυρος   0,99 mg
  • Χαλκός                 0,446 mg
  • Σελήνιο                1,4 mcg
  • Βιταμίνη C          28,8 mg
  • Νιασίνη (Β3)      0,826 mg
  • Φυλλικό οξύ      107 mcg
  • Βιταμίνη Ε           1,69 mg
  • Βιταμίνη Κ          46,2 mcg
* Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference(2008)

 

Επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν εστιάσει ιδιαίτερα στην επίδραση που έχει το ρόδι στον οργανισμό, μελετώντας διεξοδικά ακόμη και την αντικαρκινική του δράση κυρίως στον καρκίνο του προστάτη.

Το ρόδι ενισχύει :
  •     Την σωστή κυκλοφορία του αίματος
  •     Την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
  •     Τη μείωση της πίεσης και την προστασία από εγκεφαλικές βλάβες
  •    Τον μεταβολισμό της χοληστερόλης  από τον οργανισμό
  •   Τη  γονιμότητα
  •   Την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
  •   Τη διατήρηση της ζωτικότητας του δέρματος και την αντιγήρανσή του
Εντάξτε στη διατροφή σας αυτό τον ωφέλιμο καρπό που κατείχε περίοπτη θέση σε όλους τους πολιτισμούς από την αρχαιότητα και εκμεταλλευτείτε την ευεργετική του δράση.

ofono.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ