ΑΡΤΑ: Σε λειτουργία το συσκευαστήριο του Συνεταιρισμού


Ακαρπία στα εσπεριδοειδή, υπερπαραγωγή στις ελιές, προσδοκίες για τα ακτινίδια 

Στα προβλήματα και στις προοπτικές που διαγράφονται για τις καλλιέργειες της περιοχής εν’ όψει της νέας εμπορικής περιόδου, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει με τη συγκομιδή της ελιάς και των ακτινιδίων και ακολουθούν τα εσπεριδοειδή... 


...αναφέρθηκε με συνέντευξή του, χθες, στα τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας κ. Νίκος Γκίζας. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνεταιρισμού. 

Η εκτιμώμενη φετινή πορτοκαλοπαραγωγή στο νομό είναι γύρω στους 40.000-45.000 τόνους, όταν πέρσι είχε φτάσει τους 140.000 τόνους. Δηλαδή υπάρχει ακαρπία πάνω από 50-60%, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι πολλές φυτείες εσπεριδοειδών έχουν αντικατασταθεί με ακτινίδια. 

Αντίθετα με τα πορτοκάλια, υπάρχει υπερπαραγωγή στις ελιές, γύρω στους 25.000-30.000 τόνους, τη στιγμή που άλλες χρονιές δεν ξεπερνούσαν τους 15.000-18.000τ. Στα ακτινίδια η παραγωγή υπολογίζεται περίπου στους 25.000 τόνους, όπως και στα μανταρίνια (από 25.000-30.000τ.).

Όσον αφορά τις ελιές, αυτόν τον «υγρό χρυσό» όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Γκίζας, ενώ «σπάνε τα δέντρα» από το φορτίο του καρπού, δυστυχώς οι τιμές που υπάρχουν, όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα, είναι πάρα πολύ χαμηλές και διαμορφώνονται στα 20-25 Λεπτά στα μικρά νούμερα, τιμή ασύμφορη για τον παραγωγό, που δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα της συγκομιδής. Στα μεγαλύτερα νούμερα οι τιμές είναι πιο ανεκτές κατά τον κ. Γκίζα και κυμαίνονται μεταξύ 50-60 Λεπτών. 

Εκτιμάται πως το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα πάει για λάδι. «Θέλω να πιστεύω πως αν βοηθήσει και λίγο ο καιρός θα ακολουθήσει μια διαφορετική αντιμετώπιση στις τιμές στην ελιά» τόνισε ο πρόεδρος του Α.Σ. Άρτας – Φιλιππιάδας.Στα ακτινίδια η ποικιλία «Τσεχελίδης», μια νέα βελτιωμένη ποικιλία ακτινιδιάς, έχει συγκομιστεί στο μεγαλύτερο βαθμό, με τιμές αρκετά χαμηλές, από 28 έως 32 Λεπτά. 

Ωστόσο, μετά την πρόσφατη χαλαζόπτωση, προ δεκαημέρου περίπου, που έπληξε αρκετές περιοχές του κάμπου και αναμένονται τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση της ζημιάς, φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξητική τάση της τιμής. «Ευελπιστούμε ότι με λίγη υπομονή από πλευράς των παραγωγών, η τιμή του ακτινιδίου θα φτάσει εκεί που αξίζει να φτάσει το ακτινίδιο όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα το ελληνικό ακτινίδιο» τόνισε ο κ. Γκίζας.

Σε ό,τι αφορά τα εσπεριδοειδή η παραγωγή είναι πολύ χαμηλή. «Εκτιμάται ότι στα πορτοκάλια η παραγωγή είναι μειωμένη 50-60% και όσον αφορά τα μανταρίνια υπάρχει μια υστέρηση σε ένα ποσοστό 30% περίπου» ανέφερε ο κ. Γκίζας. Στα μανταρίνια και κατά βάση στην ποικιλία «Κλημεντίνες» η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 30-35Λεπτών το κιλό και θεωρείται σχετικά καλή.

Ο κ. Γκίζας αναφέρθηκε και στη λειτουργία του συσκευαστηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού και ζήτησε από τους παραγωγούς να στηρίξουν το εγχείρημα λέγοντας: 

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να λειτουργήσουμε το συσκευαστήριο μας και γι’ αυτό προσκαλώ όλους τους αγρότες, παραγωγούς της περιοχής, να επισκεφθούν κατ’ αρχάς τις εγκαταστάσεις του συσκευαστηρίου και να συζητήσουν λεπτομερώς με ποιο τρόπο θα δουλέψει φέτος το συσκευαστήριο. 

Εμείς, πέρα από το ότι έχουμε συστήσει μια εταιρεία και θα το δουλέψουμε και για λογαριασμό του συνεταιρισμού, έχουμε αποφασίσει πως κάποιος παραγωγός μεμονωμένα, ο οποίος θα θελήσει να μαζέψει την παραγωγή μόνος του, εμείς θα είμαστε στη διάθεση του, είτε θα αφορά το ακτινίδιο, είτε το πορτοκάλι είτε το μανταρίνι, να το συσκευάσουμε, να του το καλιμπράρουμε με τα λιγότερα λειτουργικά έξοδα που απαιτούνται και ακολούθως σχετικά με τα ακτινίδια, αν χρειαστεί να ανοίξουμε και τα ψυγεία που διαθέτει ο συνεταιρισμός για να τα αποθηκεύσει ούτως ώστε να απολαύσει καλύτερες τιμές στο εγγύς μέλλον. 

Είμαστε λοιπόν στη διάθεση και ενός εκάστου μεμονωμένου αγρότη παραγωγού της περιοχής να μπορέσει επιτέλους να αυτοοργανωθεί με τη στήριξη και τη συμπαράσταση τη δική μας». 

Ο κ. Γκίζας πρόσθεσε ότι «ήδη υπάρχουν κάποιες μικρές συμφωνίες με χώρες της Ευρώπης και θα μπούμε καθαρά και στο εμπορικό κομμάτι, όχι μόνο να περιμένουμε να συσκευάσουμε ενός εκάστου παραγωγού».

Κάλεσε τους παραγωγούς να κάνουν τη διακίνηση των προϊόντων μέσω της Ομάδας Παραγωγών, τονίζοντας ότι «μόνο αν οργανωθούμε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους κακούς εμπόρους και τους κακούς τρόπους διαχείρισης του προϊόντος». Ενώ πρόσθεσε ότι «περνώντας μέσα από την Ο.Π. ενισχύουμε τον ίδιο τον παραγωγό με τα επιχειρηματικά προγράμματα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης