Καλύτερες τιμές στο εξωτερικό εκτιμάται ότι θα «πιάσουν» φέτος τα ελληνικά φρούτα


Αύξηση εξαγωγών και μάλιστα σε καλύτερες τιμές πώλησης αναμένεται φέτος για τα ελληνικά φρούτα. 


Στο σύνολο της χρήσης 2012 ο όγκος των πωλήσεων εξωτερικού (νωπών και μεταποιημένων φρούτων) αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%-6% και η αξία τους κατά 8%-9%, γεγονός που αντανακλά την επίτευξη καλύτερων τιμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατύπωσε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT-HELLAS) Γεώργιος Πολυχρονάκης. 

Πάντως, δίπλα στις επίσημες εξαγωγές, χιλιάδες ακόμη τόνοι ελληνικών φρούτων (π.χ., καρπουζιών) εξακολουθούν να βγαίνουν ανεπίσημα από τα σύνορα και να πωλούνται σε γειτονικά κράτη της ΕΕ χωρίς να έχουν τυποποιηθεί. 

Συγκεκριμένα, όπως είχε γράψει και παλαιότερα το ΑΜΠΕ, αλλοδαποί «εξαγωγείς» τα φορτώνουν απευθείας από το χωράφι και επιστρέφουν στις χώρες τους, χωρίς ν' αναγγέλλουν τα φορτία στις αρμόδιες υπηρεσίες, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την απώλεια φορολογικών εσόδων για την ελληνική πλευρά. 

Καθυστερήσεις στις εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων προς Ν. Κορέα 

Το πρόβλημα για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων δεν είναι, όμως, μόνο αυτό: παρά τη μεγάλη συνδρομή των πωλήσεων φρούτων στο ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο, «αγκάθι» για τις εξαγωγές τους αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, και η ολιγωρία, που επιδεικνύουν σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ως προς την ταχεία δρομολόγηση των διαδικασιών για την έναρξη πωλήσεων σε νέες αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, κατά τον ίδιο, η περίπτωση της προωθούμενης εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων στη Νότια Κορέα. 

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγείς προσπαθούν επί χρόνια να «ξεκλειδώσουν» τη συγκεκριμένη αγορά, δεν έχει ακόμη υποβληθεί -από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- η αίτηση έγκρισης εισαγωγής ελληνικών ακτινιδίων στη Νότια Κορέα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές ιταλικών ακτινιδίων στη Νότια Κορέα εγκρίθηκαν μόλις φέτος, ύστερα από πολυετείς διαδικασίες, οι οποίες ξεκίνησαν το 2005, δίνοντας στην Ιταλία τη δυνατότητα να πατήσει «πόδι» σε μια αγορά, όπου η εγχώρια παραγωγή ακτινιδίων καλύπτει μόνο το 30% της ζήτησης. 

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλες αγορές της Ασίας, όπου παρά το δεδηλωμένο επί χρόνια ενδιαφέρον των Ελλήνων παραγωγών και εμπόρων για εξαγωγές, τα ελληνικά ακτινίδια παραμένουν «εκτός». 

Καλή χρονιά για ακτινίδια, νεκταρίνια και ροδάκινα 

Εν αναμονή των εξελίξεων, η εξαγωγική περίοδος 2011/2012 εκτιμάται ότι θα είναι, πάντως, πολύ καλή για τις εξαγωγές του ελληνικού ακτινιδίου, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσουν τους 90.000 τόνους. 

«Η πρόβλεψη ενόψει έναρξης της συγκομιδής είναι ότι η ελληνική παραγωγή θα ανέλθει φέτος στους 145.000 τόνους ακτινιδίων, από περίπου 140.000 πέρυσι, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει ή και να αυξήσει το μερίδιό της στις εξαγωγές» σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη. 

 Τα ελληνικά ακτινίδια απορροφώνται κατά κύριο λόγο στις αγορές Ρωσίας, ΕΕ και Βαλκανίων, ενώ έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στις προθήκες των καταστημάτων της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. 

Μάλιστα, μικρές ποσότητες εξάγονται πιλοτικά και στη Νότια Αφρική. Στα νεκταρίνια και τα ροδάκινα, οι εξαγωγές εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 20% στο εννεάμηνο του 2012, ενώ ρεκόρ εξαγωγών κατεγράφη στα βερίκοκα: στο φετινό εξάμηνο πωλήθηκαν στο εξωτερικό 15.000 τόνοι. 

Συνολικά, το 2012 αναμένεται να κλείσει με εξαγωγές 17.000 τόνων, όταν κατά τα προηγούμενα χρόνια οι πωλούμενες στο εξωτερικό ποσότητες δεν υπερέβαιναν τους 14.000-14.500 τόνους ετησίως, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πολυχρονάκη. 

 Μικρότερη λάμψη για τα … χρυσά μήλα των Εσπερίδων 

Αντίθετα, μειωμένες κατά περίπου 10%, σε σχέση με τις εξαγωγές-ρεκόρ του 2011, εκτιμάται ότι θα είναι φέτος οι πωλήσεις ελληνικών πορτοκαλιών, συνεπεία παραγόντων, όπως η επιθετική πολιτική της ανταγωνίστριας Ισπανίας σε επίπεδο μάρκετινγκ και προσφοράς χαμηλών τιμών. 

 Μικρή μείωση υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσουν και οι εξαγωγές μανταρινιών, παραμένοντας πάντως κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του 2011. «Τα ελληνικά φρούτα δεν μπορούν να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμής, καθώς οι κλήροι της καλλιεργούμενης γης είναι μικροί και το κόστος παραγωγής υψηλό. 

Κατά συνέπεια, η Ελλάδα πρέπει να ρίξει την έμφαση στην ποιότητα» σημείωσε ο κ. Πολυχρονάκης και πρόσθεσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2012 εξήχθησαν 912.000 τόνοι ελληνικών φρούτων, νωπών και μεταποιημένων, έναντι 885.000 τόνων στο αντίστοιχο διάστημα του 2011. 

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών διαμορφώθηκε στο εξάμηνο στα 811,9 εκατ. ευρώ, έναντι 757,8 εκατ. το 2011. Συνολικά, στα αγροτικά προϊόντα οι εξαγωγές έφτασαν το ίδιο διάστημα στα 2,39 δισ. ευρώ, έναντι 2,15 δισ. πέρυσι, ενώ μείωση σημείωσαν οι εισαγωγές, υποχωρώντας στα 3,01 δισ. ευρώ (3,27 δισ. πέρυσι). 

Πηγή: ΑΜΠΕ 
kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης