Αλέξ. Μάνος: «Έχει χαθεί η μπάλα»


Αναστέλλουν, με ανακοίνωσή τους, για δύο εβδομάδες οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει για τις 20 Αυγούστου. -Δηλώσεις του Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Άρτας.


«Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε να μεταθέσει την αναστολή συνεργασίας με τον Οργανισμό για τις 3 Σεπτεμβρίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, σε συνδυασμό με την αγωνία των ασθενών που προκαλείται από την οικονομική κρίση» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση. 

Επιπλέον, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ επισημαίνουν ότι οι πληρωμές που ξεκίνησαν στις 14 Αυγούστου «είναι αποσπασματικές», ενώ ζητούν χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ και τα ταμεία που συγχωνεύθηκαν σε αυτόν.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατροί και ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας κ. Αλέξανδρος Μάνος.
 

Στην Άρτα οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι 14, σε σύνολο 106, και οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Μάνο, εξυπηρετούν αναλογικά 50 άτομα την εβδομάδα. «Φανταστείτε δύο παθολόγοι που βρίσκονται στον ΕΟΠΥΥ τι μπορούν να εξυπηρετήσουν, όταν ο όγκος των ασφαλισμένων από τη συνένωση των ταμείων σε επίπεδο νομού Άρτας πρέπει να ξεπερνά τις 25.000 με 30.000. 

 Φανταστείτε όταν εδώ έρχονται από την Πρέβεζα, από την Αμφιλοχία, αρκετοί από το νομό Ιωαννίνων που συνορεύουν με τη Φιλιππιάδα, έρχονται εδώ. Το μόνο παρήγορο είναι ότι κατόρθωσε τουλάχιστον αυτός εδώ ο νομός σε επίπεδο Αγροτικών Ιατρείων να  υπάρχει μια στοιχειώδης κάλυψη όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μπορούν οι συνάδελφοι και συνταγογραφούν στις απομακρυσμένες περιοχές» τόνισε.

«Έχει χαθεί η μπάλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στο χώρο της υγείας. «Κανείς πλέον δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί» είπε, προσθέτοντας ότι «το αγαθό της υγείας αρχίζουν σιγά – σιγά να το χάνουν όλοι, και οι έχοντες και οι μη έχοντες».
 

«Οι έχοντες θα βρουν κι άλλες λύσεις, εκείνοι όμως που έχουν τα ουσιαστικά προβλήματα δεν θα μπορούν να βρουν ούτε τις άλλες λύσεις. Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας. 

Σύμφωνα με τον κύριο Μάνο «οι ανακοινώσεις του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, των Υπουργών, του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, γίνονται μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από το πραγματικό πρόβλημα». 

«Το πραγματικό πρόβλημα το είχαμε εντοπίσει εδώ και τρία χρόνια» είπε ο κ. Μάνος και συνέχισε: «Είχαμε πει και τότε για «Καλλικράτη» στα νοσοκομεία και για το τι επέρχεται. Πολλοί μας θεωρούσαν ότι ήμασταν αιθεροβάμονες, να όμως που η πραγματικότητα ήρθε και ήρθε προ πολλού. 

Ειλικρινά, ας μου επιτραπεί η έκφραση, έχει χαθεί η μπάλα. Δεν ξέρει κανείς τι συμβαίνει. Ο ασφαλισμένος δεν ξέρει που βρίσκεται. Στους γιατρούς τους προσθέτουν κάθε μέρα και καινούργια προβλήματα. Αυτή η ηρεμία και η γαλήνη που υπήρχε και αυτή η σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς δεν υπάρχει πλέον. 

Και αυτό γιατί από τη μια πλευρά δεν βρίσκει φάρμακα και από την άλλη δεν μπορεί ο ασθενής να εξυπηρετηθεί. Το λιγότερο που θέλεις να δεις έναν παθολόγο ή έναν καρδιολόγο του ΕΟΠΥΥ στην Άρτα είναι ένας μήνας και πάνω, πλέον. Δεν μιλάω για τους καλοκαιρινούς μήνες που λόγω των αδειών κι άλλων ιδιαιτέρων συνθηκών δεν γίνεται. Μιλάω για τους τακτικούς μήνες. 

Πλέον φτάσαμε εκεί. Χρήματα δεν υπάρχουν. Κανείς δεν πληρώνεται. Οι παλιοί Οργανισμοί έχουν απλήρωτους 16 μήνες τους γιατρούς που έχουν κάνει προσφυγές στη δικαιοσύνη, πράγμα πρωτάκουστο τουλάχιστον για τον κλάδο το δικό μας. Οι συνάδελφοι που πλαισιώσανε τον ΕΟΠΥΥ, παρόλο που εμείς ήμασταν αρνητικοί, έχουν αρχίζει τώρα και αυτοί και βρίσκονται σε αδιέξοδο. 

Φτάσαμε δηλαδή στην άλλη άκρη. Και όλα αυτά τα οριζόντια που λέγανε, που συμβαίνουν παντού, συμβαίνουν τώρα και στον χώρο της υγείας. Αυτό δηλαδή που είχαμε πει πριν τέσσερις με πέντε μήνες ότι το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για κάθε ασφαλισμένο θα είναι γύρω στα 50 ευρώ ή στα 30 ευρώ, πολύ φοβάμαι ότι θα μας αγγίξει. Και πολλά από αυτά δεν μας τα επέβαλαν ούτε τα μνημόνια ούτε η τρόικα. Αυτά τα επέβαλε ο πρώην υπουργός, ο κύριος Λοβέρδος. Ξεκάθαρα πράγματα. Από πού ορμώμενος κανένας δεν ξέρει».

Μετά το καλοκαίρι και βλέποντας και «τι ζυμώσεις θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών» θα καθοριστεί και η στάση των γιατρών, ανέφερε ο κ. Μάνος. «Το θέμα όμως είναι ότι πάντοτε προχωρούμε ο καθένας με το ατομικό του συμφέρον. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Επειδή η ιατρική έχει πολλές ειδικότητες, τα συμφέροντα δεν είναι ίδια. Δεν είναι όπως των φαρμακοποιών οι οποίοι έχουν συλλογικές συμβάσεις. 

Εμείς δεν έχουμε ούτε συλλογικές συμβάσεις, ατομικές συμβάσεις, καθόλου συμβάσεις. Η μερίδα των συναδέλφων οι οποίοι ήταν στον ΕΟΠΥΥ είπαν ότι αναστέλλουν τις  κινητοποιήσεις για τις 3 Σεπτεμβρίου. Εμείς οι υπόλοιποι περιμένουμε τι εντολές θα ‘χουμε από τα θεσμικά μας όργανα» ανέφερε ο κύριος Μάνος.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ