ΚΟΜΜΕΝΟ: Όλα έτοιμα για τις εκδηλώσεις μνήμης

Κώστας Μαλάμος: Φευγιό από το Κομμένο της Άρτας, λάδι σε μουσαμά

Ένα πολιτιστικό εφταήμερο εκδηλώσεων, με έμφαση στη μουσική, ετοιμάζει πυρετωδώς ο Μορφωτικός Σύλλογος του Κομμένου για να τιμήσει τη μνήμη των 317 νεκρών του ολοκαυτώματος της 16ης Αυγούστου 1943. 


Ο Ορφέας Περίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μάρθα Φριντζήλα, οι Baildsa, ο κορυφαίος Γερμανός κρουστός Gunter Baby Sommer, μαζί με τη Σαβίνα Γιαννάτου, και άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες δίνουν το ραντεβού τους φέτος στην πλατεία του μαρτυρικού Κομμένου.

Τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα, που κινούνται φέτος έξω απ’ το θεσμό της κρουστοπανήγυρης, επανήλθαν στις καθιερωμένες από πολλά χρόνια «Εκδηλώσεις μνήμης», αλλά διατηρούν τον αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό και αντιναζιστικό χαρακτήρα τους. 

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να καταστήσουν και φέτος το μαρτυρικό χωριό Κομμένο ένα προσκύνημα για χιλιάδες επισκέπτες και μια κραυγή διαμαρτυρίας κατά της βίας και των εγκλημάτων πολέμου.

Κώστας Μαλάμος: Φευγιό από το Κομμένο της Άρτας, λάδι σε μουσαμά”Όταν κάψανε το χωριό μας το 43 ήμουν 12 χρονών. Κρύφτηκα με την αδερφή μου σε ένα χαντάκι. Αργότερα βρήκα τον πατέρα μου νεκρό με τον μικρό αδερφό μου. Από μια οικογένεια 15 ατόμων μονάχα εμείς οι δυο μείναμε. Οι Γερμανοί εκείνη την μέρα φορούσαν λευκές ποδιές σαν χασάπηδες…”


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ 2012

Οι εκδηλώσεις που συνδιοργανώνονται με το δήμο Νικολάου Σκουφά και το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Κομμένου, αρχίζουν την
Παρασκευή 10 Αυγούστου με τη δημοτική κομπανία του Νίκου Φιλιππίδη με τον Παναγιώτη Λάλεζα και τη Θεοδοσία Στίγκα και με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα προερχόμενα κυρίως από μαρτυρικούς τόπους.
 

Το Σάββατο 11 Αυγούστου το εκ Θεσσαλονίκης φολκλορικό συγκρότημα Baildsa θα μεταφέρει στο Κομμένο βαλκανικούς ρυθμούς και θα δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει ατμόσφαιρα με ήχους βαλκανικής καταγωγής και μνήμης.
Η Κυριακή 12 Αυγούστου αφιερώνεται στην έντεχνη ελληνική μουσική. Ο γνωστός συνθέτης και ερμηνευτής Ορφέας Περίδης και οι συνεργάτες του θα αποδώσουν μουσικές παραγωγές του συνθέτη από μια μουσική διαδρομή που φτάνει τα είκοσι χρόνια. Ο Ορφέας Περίδης, ένας ταλαντούχος μουσικός και καλλιτέχνης, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της καλλιτεχνικής και μουσικής σκηνής, όπως ο Νίκος Παπάζογλου, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Σωκράτης Μάλαμας, τους σκηνοθέτες Γιώργο Αρμένη και Θοδωρή Γκόνη κλπ.
Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου φιλοξενείται στο Κομμένο το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων με την κωμωδία «Μανδραγόρας» του Νικολό Μακιαβέλι. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιαννιώτης σκηνοθέτης Παντελής Παπαδόπουλος και τους ρόλους αποδίδουν οι ηθοποιοί: Ξανθή Γεωργίου, Γιώργος Γκίκας, Στάθης Κόκκορης,Μιχάλης Μπίζιος, Άρης Τσαμπαλίκας και Αθηνά Τσικνιά.
 

Την Τρίτη 14 Αυγούστου θα δηλώσουν παρόντες στο Κομμένο ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μάρθα Φριντζήλα και τοΞυπόλυτο Τάγμα τους. Ο Φοίβος Δεληβοριάς έχει κατακτήσει τη νεότερη μουσική μας παραγωγή με τον έξυπνο στίχο του και την ποιοτική μελωδία του. Η παρουσία του στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας μας χρονολογείται από το 1989, όταν κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Η παρέλαση». Έκτοτε έχει συνεργαστεί με δεκάδες Έλληνες μουσικούς και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους λίγους αθόρυβους και πολυτάλαντους καλλιτέχνες, που αξίζει για πολλούς λόγους να παρακολουθήσει και να γνωρίσει κανείς.

 Η Μάρθα Φριντζήλα, τραγουδίστρια, ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγήτρια υποκριτικής στο Εθνικό θέατρο, είναι μια νεαρή καλλιτέχνιδα που ανοίγει μια αισιόδοξη προοπτική για τα καλλιτεχνικά πράγματα της χώρας μας. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως η Μαρία Φαραντούρη, η Χάρις Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ηΤάνια Τσανακλίδου, η Λένα Πλάτωνος, ο Mode Plagal, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, οι Χαΐνηδες, ο Μιχάλης Γρηγορίου κλπ.
 

Το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, 15 και 16 Αυγούστου, επικεντρώνεται στη μνήμη των 317 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Για το απόγευμα της Τετάρτης προγραμματίζεται δρόμος θυσίας με ποδηλατοδρομία που η διαδρομή του θα ακολουθήσει το γύρο του Κομμένου και θα περάσει από τοποθεσίες όπου σημειώθηκαν από τους Γερμανούς ναζί τα φρικιαστικά εγκλήματά τους. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνει προβολή ταινίας με θέμα που θα έχει σχέση με το ολοκαύτωμα του Κομμένου και τη γερμανική χιτλερική βία.
 

Το πρωί της Πέμπτης 16 Αυγούστου θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, το μνημόσυνο των θυμάτων με την επίσημη δοξολογία στο ναό Πέτρου και Παύλου και την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων. Θα ακολουθήσει ομιλία και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων.


Το βράδυ της Πέμπτης 16 Αυγούστου οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη συναυλία του GunterBaby Sommer και των συνεργατών του. Ο διάσημος Γερμανός κρουστός, ειρηνιστής και ανθρωπιστής Gunter Baby Sommer, γεννημένος στη Δρέσδη το 1943, τη χρονιά του ολοκαυτώματος του Κομμένου, επισκέφτηκε το χωριό και δίδαξε στο πλαίσιο του φεστιβάλ τηςκρουστοπανήγυρης, που οργάνωσε το καλοκαίρι του 2008 ο Νίκος Τουλιάτος. 

Συγκλονισμένος από τις θηριωδίες των στρατιωτών της Βέρμαχτ, εμπνεύστηκε μουσικά και απέδωσε το βράδυ της παράστασης εκείνου του καλοκαιριού ένα κομμάτι για τα παιδιά του Κομμένου, που άφησε άναυδο το κοινό το οποίο είχε κατακλύσει την πλατεία. Ο Gunter Baby Sommer έγινε φίλος του Κομμένου και το επισκέφτηκε εκ νέου στο πλαίσιο της κρουστοπανήγυρης μαζί με τη σύντροφό του Κατερίνα και το μουσικό σχήμα «Ιταλοί»
 

Στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης παρουσιάζει στο Κομμένο σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το CD “Songs for Kommeno” (τραγούδια για το Κομμένο), που το αφιερώνει στα 317 τραγικά θύματά του. Μαζί με τον Gunter Baby Sommer θα παίξουν οι Έλληνες καλλιτέχνες Σαβίνα Γιαννάτου, Φλώρος Φλωρίδης, Ευγένιος Βούλγαρης και Σπήλιος Καστάνης
 

Εξυπακούεται ότι η είσοδος σε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα είναι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ελεύθερη.
 

Τις μέρες των εκδηλώσεων θα βρίσκονται στο Κομμένο δύο γερμανικά κινηματογραφικά συνεργεία, τα οποία θα ετοιμάσουν ένα video με θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου Γερμανού μουσικού και ένα με θέμα το ολοκαύτωμα του Κομμένου, με τοπία του χωριού, με σημεία της καταστροφής και με μαρτυρίες επιζώντων. Τα συνεργεία θα συνοδεύουν και Γερμανοί δημοσιογράφοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης