Ο Ομήρου χαιρετίζει τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας


Η Μόσχα εναντίον χρονοδιαγραμμάτων στο κυπριακό. Για υπαναχώρηση της ε/κ πλευράς στο Greentree κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής

Τη σαφή και κατηγορηματική θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον οποιωνδήποτε ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, εναντίον οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησίας και εναντίον σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης πριν από την επίτευξη συμφωνίας πάνω στις κεφαλαιώδεις πτυχές του Κυπριακού, χαιρέτισε με δηλώσεις του από την Πάφο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.



«Θέλω να χαιρετίσω τέτοιες στάσεις, τέτοιες τοποθετήσεις, που δίνουν με σαφήνεια το μήνυμα ότι η γενική γραμματεία του ΟΗΕ δεν μπορεί να ενεργεί κατά το δοκούν ή κατά τις επιθυμίες του κ. Ντάουνερ ή του κ. Πάσκοε, αλλά οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, προτού περιλαμβάνει σε δήλωση του Γενικού Γραμματέα τοποθετήσεις με σαφήνεια επίσης που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τίθενται ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος του κ. Ντάουνερ σε ρόλο επιδιαιτητή και ότι θα πραγματοποιηθεί πολυμερής, όπως την χαρακτηρίζει ο Γενικός Γραμματέας, διάσκεψη χωρίς να τίθενται προϋποθέσεις ως τίθεντο προηγούμενα, δηλαδή ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού και ότι πρέπει να συναινέσουν τα μέρη προκειμένου να συγκληθεί αυτή η πολυμερής διάσκεψη», ανέφερε ο κ. Ομήρου.


Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως είπε ο κ. Ομήρου, οι θέσεις της ΕΔΕΚ είναι ότι δυστυχώς στο Greentree υπήρξε υπαναχώρηση από ε/κ πλευράς από τις θέσεις τις οποίες είχε καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο κατά της επιδιαιτησίας, κατά των χρονοδιαγραμμάτων και κατά της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης προτού υπάρξει συμφωνία πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.


«Εμείς δεν είμαστε εναντίον της διεθνούς διάσκεψης, δεν πρέπει να είμαστε εναντίον της διεθνούς διάσκεψης, εάν σε αυτή τη διάσκεψη θα συζητηθεί μόνο η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων και των εποίκων, και σε μιαν τέτοια διάσκεψη θα πρέπει να συμμετάσχουν ασφαλώς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, διότι θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί η κατάργηση των εγγυήσεων. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι οι κοινότητες, διότι οι κοινότητες δεν έχουν διεθνή υπόσταση, και ασφαλώς και η ΕΕ, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», σημείωσε ο κ. Ομήρου.


Αναφερόμενος στο θέμα της εργατικής ειρήνης, ο κ. Ομήρου απηύθυνε έκκληση και εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ όπως αποφευχθούν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες οι οποίες είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την εργατική ειρήνη.


«Μονομερείς ενέργειες, οι οποίες θα παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είναι λογικό ότι θα οδηγήσουν σε αντίδραση των εργαζομένων και σε μιαν τέτοια περίπτωση το πλήγμα για την κυπριακή οικονομία από μιαν εργατική αναταραχή θα είναι μέγιστο σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η κυπριακή οικονομία. 

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και αναμένω από την πλευρά των εργοδοτών ότι θα υπάρξει η αναγκαία σωφροσύνη προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε εκτροπές οι οποίες θα οδηγήσουν σε απεργιακά μέτρα και με αυτόν τον τρόπο να πληγεί ακόμα πιο βαριά η κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.


Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μιλούσε στο περιθώριο της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης της ΕΔΕΚ Πάφου.

 http://www.ikypros.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης