Σοκ από τη δράση της Μαφίας


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σκηνές από την γκανγκστερική ταινία του Φράνσις Φόρντ Κόπολα, «Ο Νονός», ξεπηδούν από τις καταθέσεις των θυμάτων που έπεσαν στα δίχτυα του πολυπλόκαμου κυκλώματος της Θεσσαλονίκης.


Εκβιασμοί, ξυλοδαρμοί και απειλές, είναι μόνο μερικά από τα «μέσα» που χρησιμοποιούσε η Μαφία του Θερμαϊκού. Μέσα με τα οποία παγίδευε πολίτες, υφάρπαζε τις περιουσίες και τους οδηγούσε -σε πολλές περιπτώσεις- ακόμα και στην αυτοκτονία.
Το συμβόλαιο θανάτου
Φεβρουάριος του 2009. Ο αρτοποιός, Ν. Σ., αρχίζει να δέχεται απειλητικά μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο από άγνωστο νούμερο τα οποία έγραφαν ότι «έχει υπογραφεί συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του για 25.000 ευρώ και ότι αν δεν τα δώσει θα τον καθαρίσουν καθώς ξέρουν που πάει και τι κάνει».
Ο 39χρονος απευθύνεται στο Α.Τ. Κασσανδρείας αναφέροντας το γεγονός, ωστόσο η υπόθεση δεν προχωρά διότι μετά από λίγες μέρες τα μηνύματα σταματούν.
«Το ίδιο χρονικό διάστημα μαθαίνω από κάποιο τρίτο πρόσωπο, του οποίου το όνομα μου διαφεύγει ότι ο Νίκος Μελέτης, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στο χώρο της νύχτας διέδιδε ότι θέλει να μου φάει χρήματα με οποιονδήποτε τρόπο» αναφέρει στην κατάθεσή του.
«Ετοιμάσου να πεθάνεις… θα σε καθαρίσουμε»
Μετά την πάροδο δύο ετών, τον Ιούνιο του 2011, ο αρτοποιός γνωρίζει μια κοπέλα και συνάπτει σχέση μαζί της. Δεν ξέρει τι πρόκειται να επακολουθήσει…
Τον Ιούλιο, ενώ οδηγεί το αυτοκίνητό του, μια δίκυκλη μοτοσυκλέτα του κλείνει το δρόμο και ο οδηγός άρχισε να τον βρίζει με πολύ χυδαίες εκφράσεις. Οδηγός της μοτοσυκλέτας είναι ο Νίκος Μελέτης, ο οποίος απευθυνόμενος στον μάρτυρα του λέει ότι αν θέλει να ξαναδεί την κοπέλα, θα πρέπει να του δώσει 10.000 ευρώ γιατί είναι δική του και του χρωστάει χρήματα.
Ο Ν. Σ. του είπε ότι δεν πρόκειται να του δώσει τίποτα και τότε ο Μελέτης άρχισε να τον χτυπάει με γροθιές στο πρόσωπο και στο σώμα.
Τον Αύγουστο του τηλεφώνησε ένας συνεργάτης του Μελέτη και του λέει ότι πρέπει να δώσει 50.000 ευρώ στον Νίκο γιατί μπλέχτηκε με την κοπέλα που είχε υπό την προστασία του και επειδή δεν του νοίκιασε το μαγαζί που έχει στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.
Ο Ν. Σ. αρνείται να δώσει χρήματα λέγοντας να μην τον ξαναενοχλήσουν.
«Μετά από 15 μέρες με καλούν άγνωστα άτομα από απόκρυψη και μου λένε… Ετοιμάσου να πεθάνεις, έρχεται ο θάνατός σου, θα σε καθαρίσουμε», καταλήγει.
Πλήρωσε δάνειο που δεν είχε πάρει
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μαρτυρία μιας χρηματοοικονομικής συμβούλου ονόματι Ε. Φ., η οποία αναγκάστηκε να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό γιατί ο Μάρκος Καραμπέρης δεν κατάφερε να πάρει ένα δάνειο.
Η ιστορία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν ο Καραμπέρης ζήτησε από τη μάρτυρα να του ετοιμάσει ένα φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά για να μπορέσει να δανειστεί από την τράπεζα «Swiss Bank» της Ελβετίας, 10.000.000 ευρώ.
Πράγματι η Ε. Φ. του ετοίμασε τον φάκελο, ο οποίος είχε έξοδα 22.800 ευρώ, και τον παρέδωσε στον Δημήτρη Λογοθέτη προκειμένου ο τελευταίος να τον στείλει στην Ελβετία.
Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2011 και ενώ το δάνειο που είχε ζητήσει ο Καραμπέρης δεν εκταμιευόταν, της ζήτησε να μεταβεί στο γραφείο του για να συζητήσουν το θέμα.
Εκεί, ο Καραμπέρης, θεωρώντας την μάρτυρα υπεύθυνη για το ότι δεν πήρε το δάνειο, της ζήτησε να πληρώσει 30.000 ευρώ τα οποία της είπε ότι αντιστοιχούσαν στα έξοδα του δανείου που δεν είχε πάρει. Εκείνη, λόγω φόβου συμφώνησε…
«Πήγαμε στην «Πανελλήνια» τράπεζα και ο Λογοθέτης σε συνεννόηση με τον διευθυντή της τράπεζας, μου άνοιξε λογαριασμό στο όνομά μου. Ο Λογοθέτης μου είπε ότι πρέπει να βάλω προσημείωση το σπίτι μου, ως εγγύηση ότι δεν θα έχανε ο Καραμπέρης τα χρήματά του. 
Ήθελαν να το κάνουν έτσι ώστε να φαίνεται ότι έχω δανειστεί από τον Καραμπέρη και να είναι καλυμμένοι για το ποσό της προσημείωσης » αναφέρει στην κατάθεσή της.
Το αποτέλεσμα ήταν η κοπέλα να πληρώσει τα 30.000 ευρώ, χωρίς αφενός να πάρει πίσω τις συναλλαγματικές που έχει υπογράψει και αφετέρου να αρθεί η προσημείωση του σπιτιού της.
  http://www.zougla.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ