Στο Πρωτοδικείο για το «χαράτσι»

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με τη διακοπή ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, κατέθεσαν σήμερα στο Πρωτοδικείο Άρτας τρεις πολίτες της περιοχής. Πρόκειται για μία συμβολαιογράφο, μία δικηγόρο και ένα λογιστή. 


Με την κίνησή τους αυτή οι πολίτες διεκδικούν την απαγόρευση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μη πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων το οποίο το χαρακτήρισαν ως "παράνομο, άδικο και αντισυνταγματικό χαράτσι". 

Πρόκειται για μία συμβολική πράξη με την οποία οι «Πολίτες ενάντια στα χαράτσια» θέλουν κυρίως να αναδείξουν το στοιχείο της κοινωνικής αδικίας που επιφέρει το χαράτσι αλλά και να δώσουν ένα μήνυμα κοινωνικής αντίστασης ανέφερε η κυρία Λίτσα Κιτσαντά η οποία είναι μία από τους πολίτες που κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
 

Η κυρία Κιτσαντά είπε σχετικά με την κίνηση αυτή: «Με την αίτησή μας αυτή επικαλούμαστε το δικαίωμα της προσωπικότητας, το οποίο προστατεύεται απ’ το Σύνταγμα, διότι τυχόν διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος θα επιφέρει σε μας μεγάλη και ανεπανόρθωτη βλάβη, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. 

Στηριζόμαστε κυρίως στο γεγονός ότι το χαράτσι κατά τη δική μας άποψη και πιστεύουμε και κατά την άποψη μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού - και ελπίζουμε ότι θα είναι και άποψη του Συμβουλίου της Επικρατείας αφού εκκρεμεί σχετική προσφυγή - είναι παράνομο, άδικο και αντισυνταγματικό. Και αυτό για τρεις λόγους: Πρώτον γιατί χαρακτηρίζουν ως τέλος ένα φόρο που δεν έχει καμία ανταποδοτική ωφέλεια για το λαό. 

Δεύτερον συνδέουν αυτό το φόρο με ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που δεν πληρωθεί αυτός ο φόρος, κάτι που δεν στηρίζεται πουθενά, σε καμία απ’ τις αρχές του κράτους δικαίου. 

Και το τρίτο, αναθέτουν σε μια ιδιωτική εταιρεία, να διακόπτει το ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή στην ουσία να επιβάλει κυρώσεις σε ένα πολίτη ο οποίος δεν είναι φορολογικά τακτοποιημένος. 

\Η αίτησή μας αυτή κατατέθηκε σήμερα. Έχει προσδιοριστεί για αύριο (σ.σ. Παρασκευή 27/1/2012) στις 12 το μεσημέρι να συζητηθεί το αίτημα για προσωρινή διαταγή έναντι της ΔΕΗ και φυσικά η δικάσιμος των ασφαλιστικών μέτρων θα μας οριστικοποιηθεί αύριο πότε θα είναι. 

Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, όπως έχουμε εμπιστοσύνη και στο ΣτΕ και θεωρούμε ότι εδώ διεξάγεται ένας αγώνας από τους ανθρώπους που πραγματικά σήμερα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι μόνο οι ευπαθείς ομάδες. 

Τώρα πια ευπαθείς ομάδες είμαστε όλοι. Όλοι αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές ανάγκες και στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Οφείλουμε λοιπόν να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά και να αντισταθούμε».
 

Ανάμεσα στους πολίτες που κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είναι και ο κ. Γρηγόρης Τατσιόπουλος ο οποίος είπε οι πολίτες θα πρέπει να αντισταθούν τώρα διότι αύριο μπορεί να απειληθούν και άλλα κοινωνικά αγαθά. 

Ο κ. Τατσιόπουλος ανέφερε: «Μην ξεχνάμε ότι το χαράτσι είναι κάτι το οποίο έχει παγιωθεί. Δηλαδή κάποιος που πλήρωσε την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, θα πληρώσει και τρίτη και τέταρτη και εις το διηνεκές έτσι όπως πάει, οπότε όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις. 

Εμείς σαν κίνηση «Πολίτες ενάντια στα χαράτσια» κάναμε κάποιες ενέργειες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Αρταίων που μας παραχώρησε χώρο στα πρώην γραφεία του Σ.Ε.Σ. – εκεί που τώρα στεγάζονται οι Αιμοδότες – και άτομο το οποίο θα υποδέχεται τους πολίτες που θέλουν να προβούν στις ενέργειες που θα σας αναλύσω. 

Πρώτα απ’ όλα το ρεύμα πρέπει να το πληρώνουμε. Κανένας δεν το αρνείται αυτό. Το ρεύμα, τα ανταποδοτικά τέλη, την ΕΡΤ, όλα πλην του χαρατσιού. Πηγαίνουμε λοιπόν στα ΑΤΜ των τραπεζών που είναι συμβεβλημένες με τις ΔΕΚΟ και πληρώνουμε όλο το ποσό, πλην του χαρατσιού. 

Το ΑΤΜ μας βγάζει την απόδειξη, φωτοτυπία της οποίας μαζί με την φωτοτυπία του λογαριασμού και μια φωτοτυπία της ταυτότητας πηγαίνουμε και την καταθέτουμε στο άτομο που θα υπάρχει στα γραφεία του Σ.Ε.Σ. Από κει και πέρα ο Δικηγορικός Σύλλογος αναλαμβάνει τα περαιτέρω. 

Είναι μια πολύ απλή διαδικασία και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να το κάνουμε για να δείξουμε ότι ως εδώ. Σήμερα είναι το ρεύμα. Αύριο μπορεί να είναι το δικαίωμα νοσηλείας στο νοσοκομείο ή το νερό. Αν το αφήσουμε έτσι κανένας δεν ξέρει πού θα σταματήσουμε».
 

Στα γραφεία του Σ.Ε.Σ. μπορούν να προσέρχονται όσοι έχουν πληρώσει το ρεύμα, εκτός απ’ το χαράτσι, εξήγησε ο κ. Τατσιόπουλος. 

Αναφέρθηκε ακόμη στη συμπαράσταση που υπάρχει, εκτός από το Δήμο Αρταίων, και από τον Δικηγορικό Σύλλογο και τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας οι οποίοι στέκονται έμπρακτα στο πλευρό των πολιτών, λέγοντας: «Ο Εμπορικός Σύλλογος πρώτα απ’ όλα έχει και αυτός τα δικά του προβλήματα. Τα μέλη του κινδυνεύουν από λουκέτο ακόμα και χωρίς το χαράτσι. 

Όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ θετικοί όχι απλώς στο να συνδράμουν αλλά στο να πρωταγωνιστήσουν. Κινητοποιούν τα μέλη τους ώστε να προσέλθουν σε αυτή την κίνηση. Θα δώσουν και αυτοί από την πλευρά τους την δημοσιοποίηση που χρειάζονται αυτές οι ενέργειες. 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος παραχωρεί ομάδα δικηγόρων με την ελάχιστη αμοιβή δηλαδή τα έξοδα χαρτοσήμων και επίδοσης. Στέκεται στο πλευρό των πολιτών. Υπάρχει ένα συμβολικό αντίτιμο 2-3 ευρώ που δίνει ο κάθε πολίτης που καταθέτει τα δικαιολογητικά».  

Σχόλια

  1. Με συμβολικές πράξεις υποψήφιων βουλευτών δεν θα χορτάσουμε κύριε αετε των τζουμερκων
    ενας σινταξιουχος των 420 εβρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ