Ένα κυριακάτικο μεσημέρι στο Κρυονέρι Άρτας


"Δεν ζητάμε δρόμους και χαλίκια, την προβολή του χωριού ζητάμε, είπαν στον δήμαρχο Χρήστο Χασιάκο"

Υπάρχει μια διαφορά και μια ευχάριστη έκπληξη για τον κάθε δήμαρχο, όταν έχει να αντιμετωπίσει πολίτες, οι οποίοι δεν κάνουν συζήτηση, για τα απλά και καθημερινά… 



Να ζητούν ένα αυτοκίνητο άμμο στον τάδε δρόμο ή την τσιμεντόστρωση ενός άλλους δρόμου, όπως συνήθως συμβαίνει και τα προβλήματα αυτά αποτελούν τον πονοκέφαλο, αλλά και την αιτία αντιπαράθεσης δημοτών και δημοτικής αρχής.


Στην συζήτηση που έγινε χθες το μεσημέρι στο Κρυοενέρι Άρτας, εκεί κοντά στην Γέφυρα Τζαρή, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η συνάντηση που είχε ο δήμαρχος κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος με κατοίκους του Κρυονερίου, είχε ως μενού καλό φαγητό στην όμορφη ταβέρνα του Σφήκα και θέματα συζήτησης πολύ πιο ενδιαφέροντα, απ’ την τσιμεντόστρωση κάποιου δρόμου.


Τα καταγράφουμε.


Φράγμα Αγίου Νικολάου. Αν γίνει και όπως να γίνει καταστρέφεται και το σύνολο των Τζουμέρκων και ειδικά το όμορφο χωριό, που έχει την δυνατότητα να επιβιώσει και εν μέσω κρίσης. Οι φίλοι του Κρυονερίου, προεξάρχοντος του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Φώτη Τσιβόλα, ζητούν να είναι στον αγώνα που (ΚΑΙ) τώρα αρχίζει, παρόντες όλοι οι παράγοντες των Τζουμέρκων και της ευρύτερης περιοχής. 

Ο δήμαρχος Χρ. Χασιάκος, προ καιρού έχει δηλώσει παρών στον αγώνα αυτόν, όπως επίσης και στην συνολική προσπάθεια ανάπτυξης των Τζουμέρκων, με βάση τον ζωντανό Άραχθο. Οι ιδέες που έπεσαν στον τραπέζι πολλές, αλλά η επεξεργασία και η ανάλυση δεν είναι για το παρόν. Να κερδηθεί ο πρώτος στόχος, που είναι η αποτροπή του φράγματος Αγίου Νικολάου και μετά προχωράμε.


Αποκατάσταση Τελωνείου. Το ιστορικό τελωνείο, που λειτουργούσε πριν την απελευθέρωση της περιοχής απ’ τους Τούρκους αποκαταστάθηκε, με πρωτοβουλία του Φώτη Τσιβόλα και είναι πλέον ένα κτίριο έτοιμο να υποδεχτεί την τοπική ιστορία, η οποία μετά θα προβληθεί στους πολλούς επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι σύμφωνα και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, εκτός του ότι θα θαυμάζουν το μοναδικό χώρο της φύσης, τον Άραχθο, θα πρέπει να πληροφορούνται και την ιστορία. Δεδομένη η διάθεση του δημάρχου Χρ. Χασιάκου, να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία.


Η λειτουργία του Μύλου. Με σημαντικές προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου αποκαταστάθηκε και είναι σε λειτουργία ο παραδοσιακός μύλος του χωριού (φωτογραφία). Το αίτημα, που πλέον προβάλει συναρπαστικό. Να εξασφαλιστεί ένα κονδύλιο, ώστε εκεί να λειτουργήσει ένα πρωτότυπο εργαστήρι, το οποίο θα κινήσει το ενδιαφέρον των σχολείων και άλλων πολιτιστικών φορέων. 

Όταν ο καιρός είναι καλός, να λειτουργήσει εργαστήρι παραγωγής ψωμιού. Απ’ το άλεσμα του σιταριού, μέχρι το φούρνισμα του ψωμιού, κατά τον παραδοσιακό τρόπο, που οι γυναίκες του Κρυονερίου, γνωρίζουν πολύ καλά. Μήπως υπάρχει σ’ όλη την Ελλάδα ανάλογο εργαστήρι; Δεν υπάρχει και ως ιδέα ακούγεται ενδιαφέρουσα και η λειτουργία του εν λόγω εργαστηρίου, συναρπαστική!


Απλά πράγματα και συγκεκριμένα. Και η διάθεση του αυτοδιοικητικού, μπορεί να ανεβαίνει, όπως συνέβη, το Κυριακάτικο μεσημέρι με το δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκο.


Μια συνάντηση που πρέπει να επαναληφτεί, για να μιλήσουμε κάποτε για τα μεγάλα και ουσιαστικά και να ξεφύγουμε, απ’ την γκρίζα καθημερινότητα και τα προβλήματα που τελειωμό δεν έχουν.


Καλή αρχή λοιπόν…

http://www.gnomiartas.gr/

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης