ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Χωριό Καταρράκτης για όλες τις εποχές...

Ικανοποιούμε σήμερα παράκληση πολλών επισκεπτών του μπλοκ, από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από την Κύπρο. Αρκετοί είναι εκείνοι που μας ρωτούν πλέον για τα Τζουμέρκα και ζητούν περισσότερες πληροφορίες για τον ορεινό αυτό όγκο. Σήμερα θα δώσουμε περιληπτικά στοιχεία για τον Καταρράκτη.

Ο οποίος είναι χωριό της Ηπείρου στο Νομό Άρτας. Έχει ξενοδοχεία και ξενώνες. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, βόρεια της πόλης της Άρτας, σε απόσταση 65 χιλ, όσο και από τα Γιάννενα, στα Αθαμανικά Όρη που είναι γνωστότερα με την παραδοσιακή ονομασία Τζουμέρκα.

Αποτελείται από το βασικό χωριό και μέσα σε έκταση 30.000 τ.μ. περιλαμβάνει τέσσερις συνοικισμούς: την Κρυοπηγή - πρώην Μουτσιάρα, τη Μηλέα, τη Σγάρα και τα Βλάγκαδα και όλοι μαζί απαρτίζουν την κοινότητα Καταρράκτη, που υπάγεται στον δήμο Αγνάντων Άρτας.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού, μέχρι το 1927, ήταν Σχωρέτσα(ι)να. Τότε μετονομάσθηκε και πήρε το σημερινό του όνομα από τους δίδυμους καταρράκτες που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση, λίγο πιο ψηλά από το χωριό, κοντά στον συνοικισμό Κρυοπηγή.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης