Η Αδελφότητα Πηγιωτών για τον θάνατο του Ν. Μπαλά


 Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι ο προσφιλής συγχωριανός μας Νίκος Φ. Μπαλάς έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή μετά από σύντομη ασθένεια . Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί στον Ι.Ναό Μαρμαριώτισας στο Χαλάνδρι την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 ώρα 14.00 και η ταφή στο κοιμητήριο Χαλανδρίου . 



Ο Νίκος Φ.Μπαλάς Γεννήθηκε στις Πηγές Άρτας το 1949. Ήταν παντρεμένος με την Καίτη Μπαλά και απέκτησαν δύο τέκνα τον Φώτη και τον Παναγιώτη. Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία υπηρέτησε ως Διευθυντικό στέλεχος του Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από όπου και συνταξιοδοτήθηκε .

Από την δεκαετία του 80 ‘άρχισε να ασχολείται με τα πολιτιστικά θέματα του χωριού μας ενώ διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.


Ήταν ο βασικός συντελεστής για την έκδοση της εφημερίδας της Αδελφότητας Πηγιώτικες Ρίζες, όπου αρθρογραφούσε με το ψευδώνυμο "Ντόμπρος". Υπήρξε συμπαραστάτης σε όλες τις δράσεις της Αδελφότητας σε όλη του τη ζωή με κυριότερη τις προσπάθειες Αναστήλωσης της Γέφυρας Κοράκου.

Συμμετείχε στη συν διοργάνωση της Ημερίδας το 2010 για το σκοπό αυτό. Μαζί μας πάλευε ακατάπαυστα για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής των έργων εκτροπής του Αχελώου.

Είχε μερίδιο ‘’ευθύνης’’ στην έκδοση της καταγγελτικής αφίσας της Αδελφότητας Πηγιωτών με τίτλο ‘’ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ’’ Συνετέλεσε και αυτός με καίριες παρεμβάσεις του στην καθιέρωση των Πηγών ως Ιστορική έδρα του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη .

Ήταν σε συνεργασία με όλους τους διατελέσαντες Προέδρους της Αδελφότητας, ο βασικός συντελεστής της αναβάθμισης των εορτών του Σέλτσου, συμβάλλοντας έτσι στην αναγνώρισή του ως Τόπο Θυσίας και Ιστορικής Μνήμης.

Συνέβαλλε στην επιτυχή διοργάνωση της ημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου το 2011 στις Πηγές Άρτας σε συνεργασία με τον συμπατριώτη μας Αντώνη Κοσσυβάκη Επίσης στην διοργάνωση του ΄΄Ορεινός΄Αυγουστος΄΄ το 2000 στην Μεγαλόχαρη Άρτας και πάμπολλες άλλες παρεμβάσεις και δραστηριότητες που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη την προβολή και την πρόοδο του χωριού μας.

Υπήρξε στενός συμπαραστάτης και βοηθός σε τοπικά και γενικά θέματα των αειμνήστων Προέδρων της Κοινότητας Πηγών των Βασιλείου Καπερώνη και Αθανάσιου Γρέβια .Αυτού δε και ως δημάρχου κατόπιν .

Συνεργάστηκε και έκανε παραστάσεις σε πολιτικούς παράγοντες με γνώμονα πάντα το καλό του χωριού μας στην προώθηση θεμάτων. Ασχολήθηκε με τα προβλήματα της εκκλησίας του χωριού μας και βοήθησε σημαντικά στην επίλυσή των με αθόρυβο τρόπο.

Φώτο από την ημερίδα για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου στις Πηγές τον Αύγουστο του 2010. Στη φώτο διακρίνονται ο Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος, η Βάσω Σκάρα και ο ερευνητής των πέτρινων γεφυριών Σπύρος Μαντάς δίπλα από τον Ν. Μπαλά

Πρωτοστάτησε με τον Μενέλαο Παπαδημητρίου στην ίδρυση της Διανομαρχιακής Οργανωτικής επιτροπής Άρτας - Καρδίτσας για την Αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου.

Συνετέλεσε στην δημιουργία της ταινίας του Ηπειρώτη σκηνοθέτη της ΕΡΤ Νίκου Παπαθανασίου για τη θρυλική γέφυρα Κοράκου. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η συνεργασία με τον Αντώνη τον Κοσσυβάκη για την προώθηση θεμάτων της περιοχής μας σε Ευρωπαικό επίπεδο.

Στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις μας ήταν πάντα πρωτοστάτης και με το οργανωτικό του πνεύμα που τον διέκρινε γινόταν ο βασικός συντελεστής επιτυχίας . Δεν υπήρξε εκδήλωση ή πανηγύρι στο χωριό μας που να μην είχε ενεργό συμμετοχή . Άνθρωπος απλός ,ανοιχτός χαρούμενος και καλόκαρδος χωρίς έπαρση, διατηρούσε με όλους άριστες σχέσεις ανεξαρτήτως πεποιθήσεων η απόψεων.

Πάντα ενωτικός , ειρηνοποιός σε έριδες και διχογνωμίες προσπαθούσε με το χαμηλό προφίλ του να συμβιβάσει τα πράγματα. Λάτρης της παράδοσης του χωριού μας , σε κάθε ευκαιρία μας έκανε να γελάμε με τις ιστορίες και τα παθήματα παλαιών συγχωριανών μας που τις διηγούνταν με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο κυρίως στα αποκριάτικα γλέντια μας.

Τιμούσε και πρόσχαρα προσέγγιζε τους ηλικιωμένους του χωριού τις μανάδες μας και τους πατεράδες μας, κουβεντιάζοντάς τους δίνοντας θάρρος και ελπίδα. Όλοι του ανταπέδιδαν την καλοσύνη του . Υπήρξε πάνω απ΄όλα υποδειγματικός και συνεπής οικογενειάρχης αλλά και καλός συγγενής για όλους. Όλοι τους προσέτρεχαν σε αυτόν για κάθε βοήθεια στα προβλήματά τους.

Από τη θέση του στο Τ.Π.Δ εξυπηρέτησε και βοήθησε πάμπολλους συμπατριώτες μας που αφορούσαν είτε εξυπηρέτηση είτε διευθέτηση θεμάτων αποζημιώσεων ένεκα απαλλοτριώσεων , αλλά και δημόσιους φορείς, δήμους και Κοινότητες κυρίως της Ηπείρου στην διευκόλυνση λήψης πιστώσεων για εκτέλεση αναγκαίων έργων. Θα μπορούσαμε ακόμη να απαριθμήσουμε πάμπολλες παρόμοιες και άγνωστες ενέργειές του.

Η παρουσία του για το χωριό μας είχε μόνο θετικό πρόσημο και βοήθησε κατά πολύ στην περεταίρω θετική εξέλιξη όλων των θεμάτων του χωριού μας.

Ήταν ένας αγνός Πηγιώτης που το μόνο του ΄΄ελάττωμα΄΄ ήταν η παθολογική αγάπη για τον τόπο του. Τον τόπο που γεννήθηκε, ανδρώθηκε και περπάτησε. Γαλουχήθηκε με τις πατροπαράδοτες αρχές της τυπικής αγροτικής οικογένειας που πέρασε τη μεγάλη φτώχεια και τη στέρηση της δεκαετίας του 50 και του 60.

Περπάτησε όλα τα στεφάνια τους Γκρεμνούς του Σέλτσου της Γκούρας της Καψάλας και του Νιγκοζιού σχεδόν ξυπόλητος και νηστικός βόσκοντας τα κοπάδια της οικογένειάς του, για να καταξιωθεί επαγγελματικά ως Δ/ντης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. και να καταγραφεί στην ιστορία των Πηγών ως ένας ακόμη χρήσιμος Πηγιώτης.

Θεωρούμε ότι είχε πολλά ακόμη να δώσει ο Νίκος ειδικότερα μετά την συνταξιοδότησή του. ΄΄Εφυγε΄΄ σε ηλικία που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά .Θα ήταν ακόμη πολλαπλά χρήσιμος και συμπαραστάτης της Αδελφότητας. Θα μας λείψει πολύ και το κενό που αφήνει δύσκολα αναπληρώνεται.

Ο Νίκος καταγράφεται πλέον και δικαιωματικά στην ιστορία των Πηγών και στη συνείδηση όλων ως ένας ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΠΗΓΙΩΤΗΣ Βέβαια πολύ ποιο μεγάλο είναι το κενό που αφήνει στην οικογένειά του και στους οικείους του. Εκεί είναι ποιο δύσκολο να καλυφθεί αυτό

 Εκ μέρους του Δ.Σ της Αδελφότητας αλλά και των μελών της, εκφράζουμε στην οικογένειά του και στους οικείους του, τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια και δύναμη να ξεπεράσουν αυτή την οδυνηρή απώλεια. Ο θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΆΡΤΑΣ
ο Πρόεδρος Χρήστος Β. Καπερώνης

Διαβάστε επίσης  Θλίψη για τον Νίκο Μπαλά...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης