Ενημερώθηκε ο Γ. Στύλιος για τις ζημιές στις καλλιέργειες


Επικοινωνία με παραγωγούς, γεωπόνους, υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ, με τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Άρτας, καθώς και με τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος. 



Σκοπός των επαφών, ήταν η ενημέρωση του Βουλευτή σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω του χιονιά και του παρατεταμένου παγετού των τελευταίων ημερών. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν ιδιαίτερα τους καλλιεργητές των εσπεριδοειδών στο νομό.

Εκτός από τις άμεσες απώλειες σε καρπό, το πλήρες μέγεθος της έκτασης της ζημιάς στις δεντροκαλλιέργειες θα φανεί αργότερα δεδομένου ότι η προξενούμενη από τον παγετό φυλλόπτωση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρποφορία της επόμενης χρονιάς.

Μεγάλες ήταν μάλιστα οι καταστροφές και στα νεοφύτευτα δέντρα, ιδίως για όσα δεν υπήρχε η δυνατότητα χρήσης αντιπαγετικού συστήματος προστασίας.

Παράλληλα, η παρατεταμένη χρήση των αντιπαγετικών συστημάτων προστασίας αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής, λόγω της απαιτούμενης χρήσης πετρελαίου ή ρεύματος.

 Ο κ. Στύλιος δήλωσε ότι είναι απαραίτητη συνεργασία, ο καλύτερος συντονισμός και η άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου να επιτευχθεί:

• Άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί από τον παγετό
• Εκτίμηση των επιπτώσεων στην καρποφορία της επόμενης χρονιάς
 • Άμεση καταβολή πλήρους αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους
• Εξέταση της δυνατότητας για την έγκριση προγράμματος ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ