SOS για την «αρχόντισσα» της Άρτας...!!


- ΒΟΚΟΤΟΠΟΥΛΟΣ: "...Έχασε πάρα πολύ η Άρτα από τη στενοκεφαλιά των Αρτινών..."  
-Συστήνεται ομάδα πρωτοβουλίας για την διάσωση του μοναδικού αυτού μνημείου

Η εκκλησία της Παρηγορήτισσας, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αναμφίβολα είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία της Άρτας, καθώς και ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου, κατέχοντας έτσι εξέχουσα θέση στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης. 



Παλαιότερα υπήρξε καθολικό μεγάλου μοναστηριού, από το οποίο σώζονται επίσης η τράπεζα και 16 κελιά. Η σημερινή της μορφή οφείλεται στις εργασίες που έγιναν στο μνημείο από το Νικηφόρο Κομνηνό Δούκα και τη σύζυγό του Άννα Παλαιολογίνα στα τέλη του 13ου.

Αυτό το μοναδικό μνημείο ήδη κινδυνεύει. Η αναστήλωση του Ι.Ν. Παρηγορήτισσας, που με εξαίρεση την  παρέμβαση άρσης ετοιμορροπίας της, δεν έχει τύχει ποτέ ολοκληρωμένης συντήρησης.


Για τον σκοπό αυτό, όπως πληροφορούμαστε, ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Άρτας, κινούνται προς την κατεύθυνση δημιουργίας, ομάδας πρωτοβουλίας για την διάσωση του μνημείου, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων νυν και πρώην Δήμαρχος της ορεινής Άρτας.

Ανάμεσα στις δράσεις της Ο.Π. είναι να ζητηθεί από το Δήμο Αρταίων η εκπόνηση μιας πλήρους μελέτης και η ένταξή της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για τη διάσωση του σημαντικού αυτού πολιτιστικού μνημείου.

Επίσης η Ο.Π. θα κινηθεί και προς την κατεύθυνση της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και προς το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό την άμεση χρηματοδότηση του έργου.

Η ΠΕ ΑΡΤΑΣ



Στις 17 Οκτωβρίου η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας με δελτίο τύπου μεταξύ άλλων επισημαίνει:

Από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Άρτας διατέθηκαν καλαθοφόρο όχημα με τον χειριστή του και μηχανικός επί τόπου, για όλο το διάστημα που οι αρμόδιοι του Υπουργείου πραγματοποιούσαν φωτογράφιση – καταγραφή των προβλημάτων του Μνημείου.

Η Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Άρτας θα παραδώσει στη Δ/νση Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού το τεχνικό υλικό που διαθέτει για το μνημείο και θα βρίσκεται σε επικοινωνία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Η Π.Ε. Άρτας θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για τη σύνταξη μελέτης στατικής επάρκειας αξιοποιώντας και την προσφορά εξειδικευμένου γραφείου μελετών.

ΒΟΚΟΤΟΠΟΥΛΟΣ: "...Έχασε πάρα πολύ η Άρτα από τη στενοκεφαλιά των Αρτινών..."
 
Στις 29 Μαρτίου 1912 ο Παναγιώτη Βοκοτόπουλος, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην Πρόεδρος αυτής, δήλωνε μεταξύ άλλων στον ΣΚΟΥΦΑ με αφορμή την τότε βράβευσή του

"...Νομίζουν ότι  πρέπει ένα αρχαίο να το κάνουμε καινούργιο, ν’ αλλάξουμε πόρτες και παράθυρα κλπ. Δεν εννοώ αυτό. Η Παρηγορήτισσα πρέπει να μείνει όπως είναι αλλά για λόγους στατικότητας πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις. Το τέμπλο π.χ. που είναι τώρα δεν λέω ν’ αλλάξει αλλά θα μπορούσε κάπως να μην δίνει την εικόνα που δίνει τώρα...».


 aetostz.blogspot.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ