Θανατώθηκαν βοοειδή στην Κορώνη Πρέβεζας


Θετικά στην νόσο της οζώδους δερματίτιδας βρέθηκαν βοοειδή μονάδας στην Κορώνη του Δήμου Πάργας.

Έτσι με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Πρέβεζας θανατώθηκαν 15 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, ενώ συνάμα ορίστηκε ζώνη προστασίας αλλά και ζώνη επιτήρησης, στην οποία περιλαμβάνονται και περιοχές των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.



Η Περιφέρεια Ηπείρου, εδώ και αρκετούς μήνες κατέβαλλε τεράστια προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε όλες τις μονάδες βοοειδών στην περιοχή, καθώς αποτελούσε την μοναδική ασπίδα προστασίας σε μία νόσο που έχει ξεκληρίσει το ζωικό κεφάλαιο σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τον εμβολιασμό σε ορισμένες μονάδες, με τις οποίες συνεργάζεται άμεσα, είχε αναλάβει τοπική γαλακτοβιομηχανία.
Η συγκεκριμένη, η οποία περιλαμβάνονταν σε αυτές, για λόγους που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, δεν είχε εμβολιαστεί.
Η μόλυνση στην συγκεκριμένη εκτροφή επιβεβαιώθηκε από τις αναλύσεις που έγιναν στη Διεύθυνση του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Παράλληλα ορίστηκε ζώνη προστασίας ακτίνας τριών χιλιομέτρων, πέριξ της μονάδας, στην οποία θα γίνει απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων, απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των ζώων και περιορισμός των ζώων στην εκμετάλλευση που βρίσκονται.

Στη ζώνη αυτή περιλαμβάνονται οι περιοχές Κορώνης, Κορωνόπουλου, Σταυροχωρίου, Θέμελου, Κυψέλης και Τζάρας.

Τα μέτρα στη ζώνη προστασίας διατηρούνται για 28 ημέρες.

Συνάμα ορίζεται ζώνη επιτήρησης σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων όπου επίσης θα γίνει καταγραφεί όλων των εκμεταλλεύσεων βοοειδών, ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας των ζώων στους δημόσιους δρόμους και περιορισμός τους στη ζώνη για χρονικό διάστημα εξήντα ημερών.

Στην ζώνη αυτή περιλαμβάνονται οι περιοχές:Κρυσταλλοπηγή, Γκρίκα, Ψάκα, Άγιος Παντελεήμονας, Μαζαρακιά, Μεσοβούνι, Καρτέρι, Πολυνέρι, Πέρδικα, Αρίλας, Καραβοστάσι, Καταβόθρα, Μαργαρίτι, Καρβουνάρι, Σκάνδαλο, Γλυκή, Βουβοπόταμος, Γαρδίκι, Αγιά, Ανθούσα, Σαρακίνικο, Πάργα, Σπαθαραίοι, Σεβαστό, Ξηρόλοφος, Παραμυθιά, Προδρόμι, Καμίνι, Ζερβοχώρι, Καραμάχη, Ζωτικό, Βάρδας, Μουκοβίνα, Έλαφος, Μπεστιά, Σμυρτιά, Δερβίζιανα, Ρωμανός, Πολυστάφυλο, Μελιανά, Σκιαδάς, Σερζιανά, Ρεματιά, Νικολίτσι, Παπαδάτες, Τρίκαστρο, Νάρκισσος, Καναλάκι, Λούτσα, Άνω Ράχη, Κοτσανόπουλο, Βρυσούλα, Κρανιά, Εκκλησιές, Χειμαδιό, Βράχος, Λυγιά, Σφηνωτό, Μεγαδένδριο, Μυρσίνη, Καστροσυκιά, Καμαρίνα, Αρχάγγελος, Νέος Ωρωπός, Λούρος, Στεφάνη, Νέο Σφηνωτό, Ριζοβούνι, Θεσπρωτικό, Ζερβό και Γαλατάς.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο, άμεσα προφυλάσσει από τα κλινικά συμπτώματα όχι όμως και από την ίδια την λοίμωξη.

Η ανοσία αρχίζει να αναπτύσσεται δέκα ημέρες μετά και τα ζώα θεωρούνται προστατευμένα αφού παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων.

Πηγή: epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ