Άρτα: Προβολή της ταινίας «Ο Φόβος Τρώει τα Σωθικά»


Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα του Eπιμελητηρίου Άρτας με είσοδο ελεύθερη!

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ η κινηματογραφική ομάδα Άρτας ΚΑΡΕ-ΚΑΡΕ προβάλλει την γερμανική ταινία του 1974 «Ο Φόβος Τρώει τα Σωθικά » σε σενάριο - σκηνοθεσία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.




Υπόθεση: 

Η χήρα Εμι, μια μεσόκοπη, καθόλου γοητευτική καθαρίστρια τσακισμένη από τη ζωή, γνωρίζεται τυχαία με το Μαροκινό εργάτη Αλί. Σύντομα αναπτύσσεται ανάμεσα τους μια μεγάλη αγάπη που τους οδηγεί μέχρι το γάμο παρά τη διαφορά ηλικίας, την ξένη καταγωγή του άνδρα και την ισχυρή αντίδραση των παιδιών της Εμι, των γειτόνων και των συναδέλφων της.

Στην αρχή η κακοβουλία των άλλων τους φέρνει πιο κοντά. Οταν όμως ο περίγυρος αρχίζει να αποδέχεται το ιδιόμορφο ζευγάρι, η σχέση τους κλονίζεται. Ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, ο σημαντικότερος και πιο ριζοσπαστικός δημιουργός του λεγόμενου Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου.

Μέσα σε 15 μόλις χρόνια, και μέχρι τον πρόωρο θάνατό του, ο ασταμάτητα παραγωγικός Φασμπίντερ κατόρθωσε να γυρίσει 41 μεγάλου μήκους ταινίες, 3 μικρού μήκους και 3 τηλεοπτικές σειρές, δουλεύοντας παράλληλα ως θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, ηθοποιός, παραγωγός, οπερατέρ, συνθέτης, μοντέρ και σκηνογράφος.

Ο Φασμπίντερ κατόρθωσε να μεταμορφώσει τα ανοιχτά τραύματα της μεταπολεμικής Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης σε κινηματογραφικές αφηγήσεις, να εισχωρήσει βαθιά στον ψυχισμό της χώρας του και να ενώσει την συλλογική Ιστορία με τις ιστορίες μιας χούφτας καθημερινών ηρώων, οι οποίοι ζητούν μια θέση σε έναν σκληρό κόσμο.

Η ταινία κέρδισε το Χρυσό Βραβείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1974 για την Καλύτερη Ερμηνεία Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Brigitte Mira, καθώς και το Βραβείο FIPRESCI και Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1974.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης