Συνεχίζεται σήμερα η δίκη Γιακουμάκη στα Γιάννενα


- Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια στον άτυχο σπουδαστή-Στο δικαστήριο και η Ακρίτα 

Συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, για την υπόθεση του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η δίκη διεκόπη την Παρασκευή λίγο πριν τις 15:00.



Οι δυσκολίες που πέρασε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, άρχισαν να ξεδιπλώνονται στη δικαστική αίθουσα το Σάββατο όπου ξεκίνησε η δίκη του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και της τότε υπευθύνου της εστίας για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, καθώς και του Χρήστου Μαρκογιαννάκη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος του διευθυντή.

Αυτό που προέκυψε από τις πρώτες καταθέσεις και αποτελεί ένα καινούριο στοιχείο, είναι πως η σκληρή παρέα των Κρητικών που βασάνιζε τον νεαρό σπουδαστή, έτυχε της προστασίας αγνώστου έως σήμερα πολιτικού προσώπου.

Το πρόσωπο αυτό, το οποίο δεν κατονομάστηκε, φέρεται να μεσολάβησε ώστε να μην τιμωρηθούν ή απομακρυνθούν από την Σχολή οι πέντε Κρητικοί, όταν αποκαλύφθηκε ότι έκαναν τον βίο αβίωτο στον συμπατριώτη τους.

Στο δικαστήριο εξετάστηκαν αρχικά ο πατέρας και η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο πατέρας δεν είχε άμεση ενημέρωση από την σχολή αλλά γνώριζε όσα του είχε μεταφέρει η σύζυγός του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με την προϊσταμένη της εστίας.
Το κλίμα ήταν φορτισμένο όταν ο Ανδρέας Γιακουμάκης είπε ότι έστειλε το παιδί του να σπουδάσει και το πήρε νεκρό.

Η Μαρία Φρονημάκη, μητέρα του Βαγγέλη ανέφερε ότι πληροφορήθηκε από την Προϊσταμένη της Εστίας ότι υπάρχει πρόβλημα με την παραμονή του Βαγγέλη. Το μέγεθος των προβλημάτων αυτών η οικογένεια δεν το γνώριζε, αλλά και ο ίδιος ο Βαγγέλης στις ερωτήσεις των γονιών του δεν είχε αποκαλύψει αυτά που πραγματικά συνέβαιναν... Όπως συνήθιζε να λέει, «ήταν αστεία που έκαναν μεταξύ τους».

Ένας συμφοιτητής του Βαγγέλη, κατά το πρώτο έτος, που ζει στην Βραζιλία, ήταν αυτός που κατέθεσε στο δικαστήριο για τα γεγονότα που σημάδεψαν την Σχολή. Τα περισσότερα του τα είχε μεταφέρει Κρητικός συμφοιτητής και αφορούσαν στα βασανιστήρια που είχε υποστεί ο 20χρονος από το Ρέθυμνο.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το τοπικό σάιτ epiruspost.gr, μίλησε για μία οργανωμένη ομάδα Κρητικών που αποτελούνταν από πέντε βασικά άτομα και είχε αρχηγό. Η ομάδα αυτή κακοποιούσε συστηματικά τον Βαγγέλη.

Όταν τα γεγονότα αναφέρθηκαν στην Διεύθυνση της Σχολής, τότε έγινε η αλλαγή δωματίου.
Κατά τον δεύτερο χρόνο δεν γνώριζε τι συνέβαινε καθώς είχε αποφοιτήσει και ζούσε στην Βραζιλία. Εκεί πληροφορήθηκε την εξαφάνιση στην αρχή και στη συνέχεια το θάνατο του Βαγγέλη και ήρθε στην Ελλάδα για να καταθέσει.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είπε ενώπιον του δικαστηρίου ότι υπάρχει πολιτική παρέμβαση, από πρόσωπο που μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί το όνομά του, για να προστατευθεί η ομάδα των σκληρών Κρητικών και να μην απομακρυνθεί από την Σχολή. Η δίκη διεκόπη για να συνεχιστεί σήμερα.

Τι είπε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης


Στην δίκη δεν παρίσταται πολιτική αγωγή τόσο για την οικογένεια Γιακουμάκη όσο και για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθώς κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό λόγω του νομικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Μπούκας που παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ουσιώδη την πρώτη κατάθεση του ανθρώπου που φοιτούσε στη Σχολή. Όπως ανέφερε ήταν αυτός που έκανε κινήσεις για να βοηθήσει τον Βαγγέλη και συνέβαλε σημαντικά στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Παρόντες ο Γιώργος Τσούκαλης και ο Φώντας Βρόσγος, που μετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του Βαγγέλη, όταν είχε εξαφανιστεί από την Σχολή αλλά και στην έρευνα για την συλλογή στοιχείων που θα διαφώτιζε τα αίτια που τον οδήγησαν στο θάνατο.

Χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντικό ότι γίνεται η δίκη, καθώς θα υπάρξει μία πρώτη ανακούφιση στην οικογένεια, η οποία εξακολουθεί να πενθεί για το χαμό του παιδιού της.

Ο δικηγόρος του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, Κώστας Τζούμας, στις δηλώσεις που έκανε ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, επειδή τηλεφώνησε στον διευθυντή της Σχολής και του ζήτησε να αντιμετωπιστούν επιεικώς τρεις Κρητικοί σπουδαστές που είχαν ζωγραφίσει την Κρήτη και τα χωριά τους στους τοίχους.

Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο αν οι τρεις αποτελούσαν μέλη της παρέας που μετείχε στο βασανισμό του 20χρονου σπουδαστή, κάτι που προφανώς θα γίνει στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρεται στην εκδίκαση της υπόθεσης Γιακουμάκη που είναι σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων, εξέδωσε ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Στην γραπτή δήλωση του ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ανέφερε τα εξής: «Επανειλημμένα τόσον εγώ όσον και ο δικηγόρος μου, αλλά και ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτό που μου αποδίδεται και για το οποίο δικάζομαι αυτές τις ημέρες στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων, ουδεμία απολύτως σχέση έχει με την «υπόθεση Γιακουμάκη».

Πάρα ταύτα μερίδα του Τύπου (ηλεκτρονικού και έντυπου) επιμένει να με χαρακτηρίζει ως κατηγορούμενο στην υπόθεση Γιακουμάκη. Αν θα συνεχισθεί αυτή η δυσφημιστική για το πρόσωπό μου παραπλανητική ενημερωτική συμπεριφορά, λυπάμαι πολύ, αλλά θα αναγκαστώ να στραφώ κατά παντός υπευθύνου αστικά και ποινικά παρ’ ότι αυτό δεν είναι στις συνήθειές μου».

Πατέρας Γιακουμάκη: Δεν γνώριζα για τα βασανιστήρια στο γιο μου


Εν τω μεταξύ άγνοια για όλα τα βασανιστήρια που περνούσε το παιδί του δήλωσε στην κατάθεσή του το Σάββατο ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Ανδρέας, ο οποίος προανακριτικά δεν είχε καταθέσει. Υποστήριξε πως δεν γνώριζε το τι βίωνε το παιδί του στα Γιάννενα, εκτός μόνο από μια φορά που τον είχε ενημερώσει η σύζυγός του, πως κάποια παιδιά από τη Σχολή του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο.

Ο Α. Γιακουμάκης πρόσθεσε πως ήταν απόφαση του γιου του να  φοιτήσει στη συγκεκριμένη Σχολή. «Ο Βαγγέλης θέλησε από μόνος του να έρθει εδώ στα Γιάννενα για να σπουδάσει και εγώ αφού μου το ζήτησε τον έστειλα και μου τον έφεραν πίσω σε ένα κουτί»... σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη δίκη που θα συνεχιστεί σήμερα, Δευτέρα, στις 12.00 στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων θα καταθέσουν 16 μάρτυρες.

Καταθέτει και η Έλενα Ακρίτα


Το «παρών» στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων αναμένεται να δώσει σήμερα η δημοσιογράφος και σεναριογράφος, Έλενα Ακρίτα, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η ίδια με ανάρτησή της στο προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook διαψεύδει όσους την θέλουν να μην μπορέσει να παρευρεθεί λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει και επισημαίνει πως θα κάνει το χρέος της και θα δώσει το παρόν στη δικαστική αίθουσα.

Η Έλενα Ακρίτα είχε σχολιάσει από την πρώτη στιγμή της ανεύρεσης του σώματος του Βαγγέλη Γιακουμάκη ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ευθύνες πολλών, ακόμη και εάν πρόκειται για αυτοκτονία, δείχνοντας ως υπεύθυνους όσους άσκησαν bullying στον άτυχο 20χρονο αλλά και όσους το επέτρεψαν.

 newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ