Καλά τα πρώτα μηνύματα για το ακτινίδιο


- Στην Άρτα και την Πρέβεζα θεωρούν ότι η χρονιά θα εξελιχθεί καλά για τα ακτινίδια 

Θετικό αντίκτυπο φαίνεται να έχει στην εγχώρια αγορά ακτινιδίων η αναµενόµενη τουλάχιστον κατά 20% µειωµένη ιταλική παραγωγή, καθώς στην Πρέβεζα Ιταλοί έµποροι κλείνουν κτήµατα µε Hayward έναντι 40-45 λεπτών το κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. 



Ως εκ τούτου, αρκετοί συντελεστές του κλάδου στην Άρτα και την Πρέβεζα θεωρούν ότι η χρονιά θα εξελιχθεί καλά για τα ακτινίδια και σίγουρα καλύτερα από την περσινή σεζόν, για την παραγωγή της οποίας πολλοί καλλιεργητές δεν έχουν πληρωθεί ακόµα και οι τιµές για τους περισσότερους ήταν στα 30-35 λεπτά το κιλό.

Φέτος για τα Hayward, αν και δεν έχουν ξεκινήσει να µαζεύονται, «ήδη υπάρχουν προτάσεις συνεργασιών», λέει στην Agrenda o πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισµού Πρέβεζας, Δηµήτρης Καββαδάς, ενώ άλλες χρονιές η εκδήλωση του ενδιαφέροντος παρουσιαζόταν όταν είχαν αρχίσει οι κοπές. Στην περιοχή η παραγωγή αναµένεται περίπου στα ίδια µε τα περσινά επίπεδα.

Αυτή είναι η εικόνα και πανελλαδικά όσον αφορά την παραγωγή, όπως είχε ξαναγράψει η Agrenda τέλος Σεπτεµβρίου, καθώς αν και κατά τόπους οι αποδόσεις θα είναι ελαφρώς µειωµένες, οι παραγόµενες ποσότητες συνολικά φαίνεται ότι θα παραµείνουν στα ίδια επίπεδα, λόγω της εισόδου νέων κτηµάτων στην παραγωγή.

Να σηµειωθεί, βέβαια, ότι οι ποικιλίες που έχουν βγει ήδη στην αγορά, πληρώθηκαν σε χαµηλότερες τιµές από πέρυσι, για παράδειγµα, στα 50-55 λεπτά τα Soreli, Summer Kiwi και Green Light και στα 30-33 λεπτά τα «Τσεχελίδης», ενώ την περσινή σεζόν οι τιµές αυτές ήταν αντίστοιχα 65-70 λεπτά και 30-36 λεπτά.

Ωστόσο, αρκετοί είναι οι συντελεστές του κλάδου που θεωρούν ότι οι παραπάνω τιµές δεν είναι δείκτης ότι και τα Hayward θα έχουν υποτονική ζήτηση.

Μέχρι στιγµής η ποιότητα φαίνεται καλή, αν και δεν µπορεί ακόµα να συναχθούν ασφαλή συµπεράσµατα γι’ αυτήν, καθώς και πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο φαινόταν καλή, αλλά κατά τη συντήρηση των ακτινιδίων παρουσιάστηκαν ποιοτικά προβλήµατα.

Η συγκοµιδή για τα Hayward αναµένεται να ξεκινήσει µετά τις 20 Οκτωβρίου. Έτσι, από τα µέσα της επόµενης εβδοµάδας θα έχει διαµορφωθεί καλύτερη εικόνα για τη ζήτηση της φετινής σεζόν.

Στην Ιταλία η παραγωγή προβλέπεται κατά τι µειωµένη, όπως τονίστηκε στο 35ο Διεθνές Συνέδριο Ακτινιδίου της ΙΚΟ.

Όπως τονίστηκε, «δεν πρέπει οι χώρες παραγωγής ακτινιδίων να το παρακάνουν µε τις φυτεύσεις, ειδικά η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή και η Ιταλία, όπου αντικαθίστανται πολλοί οπωρώνες, που επλήγησαν από βακτηρίωση».

Επίσης, συζητήθηκε και το θέµα της πρόωρης συγκοµιδής Hayward σε ορισµένες περιοχές της Ιταλίας, «τακτική που µπαίνει εµπόδιο στη διατήρηση των πελατών, καθώς τα ακτινίδια που κόβονται νωρίς το Σεπτέµβρη δεν έχουν καλή ποιότητα».

 ixotisartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης