Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις...


...Σε δασικές και δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις
 

Πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι που θέλουν να εκσυγχρονίσουν ή και να εκδώσουν άδειες για τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και άλλοι αγρότες που θέλουν να καλλιεργήσουν σε δασικές ή δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, αντιμετωπίζουν προβλήματα που προέρχονται είτε από τη γραφειοκρατία, είτε από άγνοια του νομικού καθεστώτος. 



Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι απαντήσεις (και λύσεις) σε ορισμένα βασικά ζητήματα δίνονται μέσα από διατάξεις του Ν. 4280/2014. 

Συγκεκριμένα με το Άρθρο 47, καθορίζεται πότε επιτρέπεται η εκχέρσωση δασών ή δασικών εκτάσεων για αγροτική χρήση. Σύμφωνα λοιπόν με το ανωτέρω Άρθρο, κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η εκχέρσωση από γεωργικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών ή φυσικά πρόσωπα, εκχέρσωση δασικών εκτάσεων ή χρήση από αυτούς ασκεπούς έκτασης ή διάκενου εντός δάσους ή δασικής έκτασης, εμβαδού έως 30 στρέμματα όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια, ή για φύτευση σε ανάμειξη αγρίων και οπωροφόρων δένδρων ή για φύτευση δασικών ειδών για την απόδοση προϊόντων, ιδίως κάστανων, καρυδιών και τρούφας ή για δημιουργία αμπελώνων ή φυτειών αρωματικών φυτών. 


Για την κατοχή ακινήτου λαμβάνονται υπόψη ιδίως πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, ιδιωτικά συμφωνητικά με βέβαιη χρονολογία, καθώς και άδειες των δασικών υπηρεσιών για χρήσεις που προβλέπονται από τη δασική νομοθεσία. Οι ένορκες βεβαιώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικό στοιχείο για την απόδειξη κατοχής του ακινήτου. 


Με το άρθρο 47Α του ίδιου Νόμου, επιτρέπεται η εγκατάσταση στις δασικές εκτάσεις, στις δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις και στις βραχώδεις εκτάσεις και στην περίπτωση μη ύπαρξη τέτοιων στην περιοχή ενδιαφέροντος εντός δασών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν.4056/2012 (Α΄52), ήτοι μελισσοκομείων, εκτροφείων θηραμάτων, εκτροφείων γουνοφόρων και επισκέψιμων κτηνοτροφικών μονάδων εκτροφής απειλούμενων με εξαφάνιση αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων, με σκοπό τη διάσωση, προβολή και παραδοσιακή διαχείριση του προαναφερθέντος ζωικού κεφαλαίου και των προϊόντων του.
 

• Περισσότερες πληροφορίες δίνονται από τις Διευθύνσεις Αγροτ. Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ