Άρτα: "Η Παρηγορήτισσα πέφτει κι ημείς άδωμεν"...!!!


 -Στην ΟΥΝΕΣΚΟ θα πάμε τα συντρίμμια της -Την εγκατέλειψαν στη τύχη της οι (αν)αρμόδιοι 

Με εξασφαλισμένα από την Περιφέρεια Ηπείρου το ποσό των 60.000 ευρώ, αναμένεται πλέον η Τεχνική Έκθεση από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων... 



...του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να ξεκινήσει, το συντομότερο δυνατό, η παρέμβαση αποκατάστασης των βλαβών που υπάρχουν στην οροφή του μνημείου της Παρηγορήτισσας.

Την είδηση μετέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς τονίζοντας ότι χθες το πρωί υπεγράφη η απόφαση διάθεσης του ποσού από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, στα πλαίσια της άμεσης ανταπόκρισης και ευαισθητοποίησης της περιφέρειας για την εξασφάλιση του μνημείου, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η είδηση για το θέμα αυτό που μας απασχολεί ως Περιφερειακή Ενότητα -όπως γνωρίζετε από καιρό- είναι ότι σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης υπέγραψε για την εξασφάλιση του ποσού των 60.000 ευρώ ώστε να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες για την στέγη οι οποίες απαιτούνται.

Το έργο δεν θα το κάνουμε εμείς η Διεύθυνση Αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού θα το κάνει. Δεν θα αναμειχθούμε εμείς. Εμείς μόνο εξασφαλίζουμε ως Περιφέρεια τα χρήματα.

Απομένουν τα διαδικαστικά και να ξεκινήσει όσο γίνεται γρηγορότερα. Καταλαβαίνετε ότι προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα στο πρόβλημα, το οποίο μας έγινε γνωστό. Πιο άμεσα νομίζω δεν γίνονταν».

Χρήζει αναστήλωσης 


Στο μεταξύ, και καθώς το μνημείο είναι διαπιστωμένο ότι χρήζει ολοκληρωμένης παρέμβασης αναστήλωσης καθότι οι μόνες σωστικές εργασίες που έγιναν αναφέρονται σε πάνω από μισό αιώνα πριν (επί Αναστασίου Ορλάνδου), ο κ. Ψαθάς ανέφερε:

«Υπάρχει κι ένα μικρό θέμα στατικότητας», συμπληρώνοντας: «Το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για το μνημείο είναι δεδομένο και υπήρξε με πρωτοβουλία δική μας, από το παρελθόν, έχοντας απευθυνθεί σε κάποια εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία υπήρξε τελικά η προθυμία προσφοράς κάποιων σχετικών μελετών».

Για το τι σήμερα συμβαίνει επ’ αυτού ο ίδιος επισήμανε: «Χρειάζονται μελέτες πρώτα απ’ όλα και πλέον θα συνεννοηθούμε με την αρμόδια Διεύθυνση για το τι μπορεί να γίνει, άμεσα, σε επίπεδο μελετών και αμέσως μετά σε επίπεδο εργασιών. Όπως σας είπα εμείς ήδη για το θέμα της στέγης ανταποκριθήκαμε άμεσα.

Έτσι ανοίγει μια συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια Διεύθυνση, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα και σε αυτό το σκέλος. Πρέπει να ξέρετε όμως, ότι η άποψή μου είναι πως δεν μπορεί όλα η Περιφέρεια να τα φροντίσει σε επίπεδο και οικονομικών εννοώ.

Βοηθάμε όσο μπορούμε, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή και το υπουργείο να φροντίσει να εξασφαλίσει τα χρήματα για κάποιες μελέτες.

Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε εμείς σε όλα να ανταποκριθούμε. Δεν έχουμε κανένα ταμείο τεράστιο - που μακάρι να το είχαμε και να το φροντίζαμε εμείς, όμως δεν συμβαίνει έτσι και αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να υπάρξει σχετική ανταπόκριση και από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού».

Υποσχέσεις 


Στο ερώτημά μας για το αν το ζήτημα αυτό συζητήθηκε καθόλου με την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού σε πρόσφατη συνάντηση που ο κ. Ψαθάς είχε μαζί της προ ενός μήνα περίπου, απάντησε:

«Συζητήθηκε πράγματι. Μας είπε και εκείνη ότι χρήζει μέριμνας το μνημείο κλπ, και ότι θα έρθει το συνεργείο του... Ήρθε, λοιπόν, το συνεργείο τους και τώρα θα πρέπει να δούμε από δω και πέρα και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για το κομμάτι των μελετών».

Αναφορικά με το αν πρόκειται να ακολουθήσει και νέα συνάντηση, ο κ. Ψαθάς ανέφερε: «Φαντάζομαι ότι θα υπάρξει. Καταλαβαίνετε ότι εξασφαλίζοντας εμείς αυτά τα 60.000 για τη στέγη σε πρώτη φάση θα έχουμε μια πιο στενή συνεργασία, οπότε θα υπάρξει εκτιμώ νεότερη συνάντηση. Κι από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε πιο στενή συνεργασία».

Αγωνία στους πολίτες 


Καθόσον στο άκουσμα της αναφοράς περί ζητήματος στατικότητας για το βυζαντινό μνημείο της Παρηγορήτισσας αρκετοί πολίτες θορυβήθηκαν και κατέθεσαν ερωτήματα, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι κάτι το καινούργιο.

Η Παρηγορήτισσα δεν έχει μελέτη στατικής επάρκειας και όσοι γνωρίζουν καλά το θέμα επισημαίνουν ότι απαιτείται συνολική παρέμβαση αναστήλωσης - αποκατάστασης και στερέωσης.

Επίσης ούτε σε τοπικό επίπεδο, τουλάχιστον στις αρμόδιες αρχές, είναι άγνωστο ότι το μνημείο αντιμετώπισε σοβαρότατο πρόβλημα και κίνδυνο το 1999, παίρνοντας κατά το κοινό λεγόμενο κλίση, από τη μια πλευρά και παρουσιάζοντας σημαντικές φθορές και ρωγμές στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ήταν τότε που με την κινητοποίηση τοπικών φορέων και υπουργείου πολιτισμού εκπονήθηκε ειδική μελέτη άρσης ετοιμορροποίας η οποία και εφαρμόστηκε περίπου δυο χρόνια αργότερα (επί νεοϊδρυθείσας 18ης ΕΒΑ) και παραμένει έως σήμερα εμφανέστατη αυτή η τεχνική παρέμβαση. Ποια είναι;

Οι μεταλλικοί δοκοί εσωτερικά στις ενώσεις και του θόλους όπου οι ξύλινοι αντίστοιχοι από κατασκευής έγιναν τροφή για το σαράκι κι έπαψαν να διαδραματίζουν το σπουδαίο ρόλο συνοχής του φέροντα οργανισμού, τον οποίο οι κατασκευαστές το 1285 μ.Χ. επί Νικηφόρου Α' Κομνηνού Δούκα, επιδίωκαν όταν τους χρησιμοποίησαν.

Επίσης εξωτερικά το μνημείο δέθηκε και πέρα από τα συρματόσχοινα που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να διατηρήσουν την συνοχή του εμφανέστατοι είναι και οι νάρθηκες που έχουν τοποθετηθεί.

Αν ήταν «ζωντανός» οργανισμός το Μνημείο της Παρηγορήτισσας θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρίσκεται στο γύψο ο ασθενής μέχρι να μπει ολοκληρωτικά στο χειρουργείο για την πλήρη αποκατάσταση. Μόνο που αυτό έχει σχετικά αργήσει...

Κι εκείνο που επισημαίνεται απ’ όσους παρακολουθούν πολύ στενά την πορεία του όλου θέματος είναι πως όσο καθυστερεί ο... ασθενής χειροτερεύει, οπότε τίθεται σε κίνδυνο, κυρίως στο ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποια ισχυρή σεισμική δόνηση - πράγμα που όλοι απεύχονται.

Όμως επειδή στην περιοχή υπάρχει το κακό προηγούμενο της Γέφυρας Πλάκας, στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε...

Υ.Γ.: Η παρέμβαση το 1999 περιλαμβάνει κι άλλα στοιχεία από τεχνικής πλευράς. Εκείνη την εποχή είχαν σημειωθεί εκτενέστερα από την υπογράφουσα και παραμένουν γνωστά.

Ορισμένα από αυτά είναι: η ελάφρυνση στο εσωτερικό στο υπερώο αρκετής χωμάτινης μάζας, ο εντοπισμός και σε αυτό το ύψος κατεστραμμένης εσωτερικά ξυλείας, η επούλωση ρωγμών, η τοποθέτηση αλεξικέραυνου που στερούνταν ο ναός μέχρι τότε, παρά τον κίνδυνο που διέτρεχε λόγω ύψους, η αντικατάσταση της κατεστραμμένης ξύλινης εισόδου και η αποκατάσταση στα σπασμένα παράθυρα, κ.α.

Εφημερίδα ΗΧΩ της ΑΡΤΑΣ
 ixotisartas.gr

Σχόλια

  1. Δηλαδή; Δεν είναι θαυματουργά, όλα τα ιστορικά προσκυνήματα; Η αγία Θεοδώρα -για παράδειγμα, στην Αρκαδία, πώς και δεν κινδυνεύει να πέσει; Το εκκλησάκι που έχει –λένε, και 17 δέντρα στα κεραμίδια της… Ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος λοιπόν, θα έρθει για να την παρηγορήσει αυτήν την τόσο μεγάλη, αυτήν την «Παναγία την Παρηγορήτρια»… Αυτήν στα Τζουμέρκα…
    Αυτήν που φωνάζει σήμερα, ότι χάνει τη στατικότατα της και κινδυνεύει να γκρεμιστεί;
    Θα έρθει μήπως για να την παρηγορήσει, αυτή η μικρή, η αγία Θεοδώρα, Βάστα –Αρκαδίας; Αυτή δηλαδή που καταφέρνει και κρατιέται ντούρα, και μάλιστα με 17 ολόκληρα δέντρα στο κεφάλι της; Ε;
    http://xairete.blogspot.gr/2016/10/17.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης