Φιλοθέη: 73 χρόνια μετά... θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση !!


- Ένα μικρό ιστορικό για τη θυσία των επτά παιδιών...

 Ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο Φιλοθέης θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 στις 10 το πρωι επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των εκτελεσθέντων από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943. 



 Η επιμνημόσυνη δέηση θα πραγματοποιηθεί στο κενοτάφιο που υπάρχει στη Φιλοθέη Άρτας, στη μνήμη των επτά νέων ανθρώπων που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Μικρό ιστορικό

 Πριν από 73 χρόνια, στις 26.10.1943, τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, εκτέλεσαν επτά νέους ανθρώπους, στη σημερινή Φιλοθέη του Δήμου Αρταίων.

Το "έγκλημα" των νέων της Φιλοθέης; Πλήρωσαν ως αντίποινα το γεγονός ότι οι αντάρτες είχαν κόψει στύλους τηλεγράφου. Για το σαμποτάζ αυτό των ανταρτών, οι Γερμανοί "διάλεξαν τα καλύτερα παιδιά", τα οποία συνέλαβαν και τα μετέφεραν στη Γέφυρα Άρτας, όπου εκεί βρίσκονταν το Γερμανικό φυλάκιο.

Ύστερα από τις σχετικές διαδικασίες τα αδικοχαμένα παιδιά μεταφέρθηκαν και πάλι στη σημερινή Φιλοθέη, όπου και εκτελέστηκαν στο σημείο που βρίσκεται το μνημείο.

 Οι εκτελεσθέντες

Χρήστος Ν. Βασιλάκος ετών 35
Απόστολος Κ. Ζιώβας ετών 20
Αριστείδης Χρ. Κατσιγιάννης ετών 22
 Ελευθέριος Φωτ. Μπαϊλης ετών 29
Νικόλαος Γ. Μπούρας ετών 31
Μάνθος Θωμ. Νίκαρης ετών 24
Δημήτριος Παπαρούνης ετών 24

*Τραυματίστηκε και διασώθηκε ο Θωμάς Ζιώβας



aetostz.blogspot.gr/


Σχόλια

  1. ο συλλογος ειναι αυτος που οργανωσε την εκδηλωση αυτη, με την βοηθεια του προεδρου καλαμιας χωρις καμια απολυτως συμμετοχη και συνδρομη του δημου , ο οποιοσ χρηστηκε μονος του διοργανωτης αφου ελαβε απο τον συλλογο την προσκληση την οποια εχουν λαβει και ολοι οι αλλοι επισημοι προσκεκλημενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης