«Οδύσσειες» θεών και ανθρώπων


- 150 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

«Εκατόν πενήντα χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι μια επέτειος ζωντανή που δείχνει τι έκανε το εμβληματικό για τη χώρα μουσείο στο διάβα αυτών των 150 χρόνων. Μια πορεία που είναι περίπου ίδια με την πορεία ίδρυσης του ελληνικού κράτους». 



Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την έκθεση «Οδύσσειες» αναφέρθηκε στην επέτειο η οποία θα εορταστεί με αυτήν και στο ίδιο το ΕΑΜ.

«Σε αντιδιαστολή με ό,τι συνέβαινε στο πολιτικό επίπεδο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κρατούσε τη συνέχειά του, την ταυτότητά του, γινόταν και το ίδιο μνημείο της κληρονομιάς μας -θα μπορούσα να πω- και άρα με αυτή την έννοια μια έκθεση με τον ιστορικό τίτλο ''Οδύσσειες'' και την εξαιρετική σύνθεση που έχει, πιστεύω ότι θα μυήσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες στο μουσείο», συνέχισε.

«Επισκέπτες όλων των γενεών, όλων των εθνικοτήτων που θα μπορέσουν όχι μόνο για να δουν μια έκθεση εξαιρετική αλλά και να αναλογιστούν τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία 5.000-10.000 χρόνια και τι μπορούμε από εδώ και πέρα να περιμένουμε».

Η νέα περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» που θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα θεμελίωσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρουσιάζει το περιπετειώδες ταξίδι του ανθρώπου στον χρόνο μέσα από ένα αφαιρετικό και συμβολικό πρίσμα εμπνευσμένο από την «Οδύσσεια».

Χωρίς να αναδιηγείται το μυθολογικό έπος του Ομήρου, η έκθεση εμπνέεται από τον αρχετυπικό χαρακτήρα του Οδυσσέα και αφηγείται, μέσα από εμβληματικά αλλά και λιγότερο γνωστά έργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το μακρύ χρονικό του δοκιμαζόμενου ανθρώπου, τον αδιάκοπο αγώνα του να τιθασεύσει το περιβάλλον, να γνωρίσει νέους τόπους, να πλουτίσει τους ορίζοντές του, να δημιουργήσει πολιτείες ευνομούμενες και να αντιπαλέψει τη φθαρτότητα της ύπαρξής του με τη βοήθεια του έρωτα και της δημιουργικής πράξης.

Ο θεός της θάλασσας, Ποσειδώνας


«Εκατόν ογδόντα τέσσερα έργα από τη μόνιμη έκθεση και τις αποθήκες των Συλλογών του Μουσείου και έξι δάνεια, τρία από το Επιγραφικό Μουσείο και τρία από το Μουσείο Ακροπόλεως, παρουσιάζονται σε μια γοητευτική αλληλουχία πολιτισμικών διαστρωματώσεων» είπε σε συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια του ΕΑΜ Μαρία Λαγογιάννη- Γεωργαράκου. 
 
Οπως σημείωσε, τα συνολικά 190 εκθέματα «επιτρέπουν στον επισκέπτη της έκθεσης να διακρίνει διαφοροποιήσεις και μεταβολές και παράλληλα να ανιχνεύσει τα στοιχεία που ενυπάρχουν και παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, συνιστώντας το κοινό αποτύπωμα του ανθρώπου στους αιώνες, στις εποχές, στους πολιτισμούς.

Την ερμηνευτική προσέγγιση των έργων ενισχύει ο γεμάτος συμβολισμούς λόγος των κορυφαίων Νεοελλήνων ποιητών Κ. Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη και Γιάννη Ρίτσου, δημιουργώντας γέφυρες με τη σημερινή εποχή μέσω της σύγχρονης ποιητικής γλώσσας και προσφέροντας ίσως την πιο εύστοχη και συναρπαστική νοηματοδότηση. Οι οπτικοακουστικές και ψηφιακές εφαρμογές της έκθεσης υπογραμμίζουν διακριτικά αυτές τις συνδέσεις».

Το ταξίδι της επιστροφής
 
Το Ιδρυμα Ευγενίδου προσέφερε τον εξοπλισμό και την εφαρμογή του έναστρου ουρανού με τους αστερισμούς που αντίκριζε ο Οδυσσέας κατά το ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη από το νησί της Καλυψούς και το Εθνικό Θέατρο το θεατρικό ένδυμα του Οιδίποδα Τύραννου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της βιωματικής εμπειρίας στις σχετικές θεματικές πτυχές της έκθεσης.

Στις «Οδύσσειες» και στη μεγάλη γιορτή που σηματοδοτούν, συμμετέχουν και οι μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου με σταθμούς ενδιαφέροντος σε εμβληματικές αρχαιότητες, που προσανατολίζουν τον επισκέπτη στην ανεύρεση νοηματικών συνδέσμων με τις θεματικές της περιοδικής έκθεσης.

Για την υλοποίηση της έκθεσης κομβική στάθηκε η γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης