Ξέσπασε άγρια κόντρα για τα κρούσματα ελονοσίας


Άγρια κόντρα, με ευθείες βολές εκατέρωθεν, έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη να κατηγορεί τον γενικό γραμματέα δημόσιας υγείας Ι. Μπασκόζο για σοβαρές παραλείψεις, επικίνδυνη αμέλεια και ανυπαρξία συντονισμού...



...των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών, κάτι που είχε ως συνέπεια, σε συνδυασμό με τις μεταναστευτικές ροές, τα αυξημένα κρούσματα της νόσου.

Συνολικά εξήντα πέντε κρούσματα ελονοσίας έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της χρονιάς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ τα 61 περιστατικά αφορούσαν ασθενείς, οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη νόσο σε χώρα του εξωτερικού.

Ειδικότερα, τα 50 αφορούσαν μετανάστες από χώρες της Ινδικής Χερσονήσου και από χώρες της Αφρικής, τα 11 αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεψαν από χώρες που ενδημεί η ελονοσία, ενώ καταγράφηκαν και τέσσερα περιστατικά εγχώριας μετάδοσης, ένα στην Αχαία,ένα στην Ηλεία και δύο στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα μετά από απόφαση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας τέθηκαν σε "καραντίνα" και αποκλείστηκαν από οποιαδήποτε αιμοδοσία, επειδή εντοπίστηκαν κρούσματα ελονοσίας. Δώδεκα δήμοι: Φαρκαδόνας και Τρίκαλα, Παλαμάς, Ευρώτας, Χαλκίδα, Θήβα, Τέμπη, Μαραθώνας, Δυτική Αχαία, Ανδραβίδα - Κυλλήνη, Λαγκαδάς και Πυλαία.

Όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η ελονοσία ενώ είχε εκριζωθεί το 2014, επανεμφανίστηκε το 2015 επί θητείας του Ι. Μπασκόζου. Αυτό οφείλεται, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση σε σοβαρές παραλείψεις του υπουργείου Υγείας, το οποίο ενώ γνώριζε τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας υγείας

"Ειδικότερα δεν μερίμνησε για το στρατηγικό σχεδιασμό και το σωστό συντονισμό των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών. Καθώς όφειλε να είχε ενημερώσει τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη για ελονοσία οι οποίες προκύπτουν από την εντομολογική επιτήρηση. 

Επιπρόσθετα όφειλε να παρακολουθεί εάν ειδικά σε αυτές τις περιοχές έγιναν οι ψεκασμοί και μάλιστα την ενδεδειγμένη περίοδο κατά το στάδιο των νυμφών. Στην πραγματικότητα το υπουργείο Υγείας άφησε τελείως στην τύχη του τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών ,με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις είτε να μην γίνουν καθόλου οι ψεκασμοί είτε να γίνουν ανεπαρκώς.

Επιπρόσθετα του υπουργείο Υγείας, δεν μερίμνησε για τη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης και την αποφυγή του συγχρωτισμού στους χώρους φιλοξενίας των μεταναστών όπως ζητούσαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, με έγγραφό τους που είδε το φως της δημοσιότητας, τον περασμένο Μάρτιο -στο οποίο προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο έξαρσης” καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του το ΚΕΕΛΠΝΟ απαντά ότι: "Κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή ασθενείς που τεκμαίρεται ότι μολύνθηκαν εντός Ελλάδος, εμφανίζονται συστηματικά στη χώρα από το 2009. Έχουν καταγραφεί: 7 (2009), 4 (2010), 42 (2011), 20 (2012), 3 (2013), 0 (2014), 6 (2015) περιστατικά. Τα 4 σποραδικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης τη φετινή περίοδο έως τώρα δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωση στο θέμα.

Για την αντιμετώπιση της ελονοσίας έχει εκπονηθεί Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας με τη συμμετοχή πολλών φορέων, το οποίο εφαρμόζεται και κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης. Τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, που αποτελούν σημαντικό αν και όχι απόλυτο  μέτρο προστασίας, είναι στην ευθύνη των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών και η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει ξεκινήσει από την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού.

Επειδή η ελονοσία είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης αίματος από ασθενή που φέρει στο αίμα το παράσιτο της ελονοσίας, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου, όσο μικρό κι αν είναι. 

Ουσιαστικό στοιχείο των μέτρων αυτών – με την ακραία σχολαστικότητα των μέτρων ασφαλείας αίματος - είναι ο αποκλεισμός από αιμοδοσία των λεγόμενων "επηρεαζόμενων περιοχών", δηλαδή περιοχών όπου έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης".

Είχε προηγηθεί χθες το βράδυ άλλη μια "ανταλλαγή” δελτίων τύπου μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ, με το πρώτο να κάνει λόγο για "υπερβολική δημοσιότητα και διόγκωση ενός υπαρκτού αλλά ελεγχόμενου προβλήματος''.

Από την άλλη ο κ. Πατούλης απαντούσε πως η αποκάλυψη ότι περιοχές σε 12 δήμους της χώρας έχουν τεθεί σε "καραντίνα" στην αιμοδοσία "επιβεβαιώνει τους φόβους ότι οι παραλείψεις του υπουργείου Υγείας έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία” .

Β. Κουρλιμπίνη
 capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης