Φόβοι για την οικονομία μετά την «τρύπα» στα έσοδα


- ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ 

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών και ο προβληματισμός παραμένει έντονος για την πορεία των φορολογικών εσόδων, τους επόμενους, κρίσιμους, μήνες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. 




Η τρύπα των 755 εκατ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο, που καταγράφηκε στα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο, που αποδεικνύεται πως ήταν ένας δύσκολος μήνας για τα έσοδα, αυξάνει την ετοιμότητα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τα προσωρινά στοιχεία, έδειξαν τον Ιούλιο «τρύπα» 354 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου, και στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού.

Όσον αφορά πάντως στο πρωτογενές πλεόνασμα, στο επτάμηνο Ιανουαρίου • Ιουλίου, αυτό αποδεικνύεται υψηλότερο κατά 2,697 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Διαμορφώθηκε στα 3,571 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 874 εκατ ευρώ. Πλην όμως καταγράφηκε απόκλιση στα έσοδα ειδικά τον Ιούλιο.

Υψηλόβαθμοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εστιάζουν την ανησυχία τους, στο ότι τους επόμενους μήνες και έως το τέλος της φετινής χρονιάς έχουν συσσωρευθεί πολύ υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως οι δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι πληρωμές αυτές έρχονται σε μια περίοδο που η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δοκιμάζεται, υπό το βάρος της οικονομικής στενότητας αλλά και της υπερφορολόγησης και υπάρχει πάντα η απειλή να διογκωθούν περαιτέρω τα ήδη πολύ υψηλά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία.

Φόβοι για την οικονομία μετά την «τρύπα» στα έσοδα

Συγκρατημένη αισιοδοξία
 
Πάντως παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι τελικά, τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά, οι όποιες αποκλίσεις θα καλυφθούν και δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα με την επίτευξη του φετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, από την οποία, για πρώτη φορά φέτος, εξαρτάται η ενεργοποίηση του • κόφτη• για πρώτη φορά, την Άνοιξη του 2017 εάν αυτό καταστεί απαραίτητο.

Προκειμένου αυτό να αποφευχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα βρίσκεται υπό ασφυκτική παρακολούθηση, ενώ μεγάλο είναι το στοίχημα της ανάκαμψης της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία και να στηριχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν σύντομα και να φανεί η πηγή των αποκλίσεων:

• Tα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5,031 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένα κατά 755 εκ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

• Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5,012 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένα κατά 354 εκατ. ευρώ. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

• Οι επιστροφές εσόδων του Ιουλίου (χωρίς τις επιστροφές από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 249 εκ ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 40 εκ ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (209 εκατ. ευρώ)

• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 53 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,4 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 70 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 403 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου • Ιουλίου:

• Tα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασαν μείωση 2,2% ή 621 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει θέσει ο προϋπολογισμός του 2016, εξέλιξη που συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με τις αυξημένες επιστροφές φόρων και την μεγάλη υστέρηση στις εισροές από τα κοινοτικά ταμεία. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28,019 δισ. ευρώ.

• Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 25,972 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 422 εκ. ευρώ ή 1,7% έναντι του στόχου.

• Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν σε 27,637 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 729 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

• Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 1,720 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 220 εκ. ευρώ έναντι του στόχου (1,5 δισ. ευρώ).

• Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,047 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,043 δισ. ευρώ έναντι του στόχου

• Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 3,5 δισ., καταγράφοντας υπέρβαση από τον στόχο της τάξης των 2,7 δις ευρώ, η οποία προήλθε από τη συγκράτηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3,3 δις ευρώ. Τα καθαρά του έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, κατέγραψαν υστέρηση 621 εκατ. ευρώ εξαιτίας κυρίως της υστέρησης κατά 1 δις ευρώ στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 28,829 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,297 δισ. ευρώ έναντι του στόχου ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 27,124 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,397 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,004 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,705 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 900 εκ.. ευρώ έναντι του στόχου.

 imerisia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης