Τζουμέρκα: «Χτίζουν» προφίλ τουριστικού προορισμού


- Πληρότητα 100% στα τουριστικά καταλύματα των Δήμων Κεντρικών και Βόρειων Τζουμέρκων
- Βορειοελλαδίτες και Ισραηλινοί επισκέπτες κρατούν τα σκήπτρα με τις περισσότερες αφίξεις

Αύξηση κατά 60% έχει παρουσιάσει φέτος η επισκεψιμότητα στο νομό μας, ενώ κατά περιοχές η αύξηση αυτή σημειώνεται από την αρχή του καλοκαιριού, ενώ σε άλλες «συρρικνώνεται» στο διάστημα του Αυγούστου. 



Συνολικά ωστόσο η πληρότητα σε ξενώνες και τουριστικά καταλύματα της ορεινής και πεδινής ζώνης του νομού κυμαίνεται στο 100%, με την υποσημείωση ωστόσο ότι πάντα το 100% στην πληρότητα των καταλυμάτων θα πρέπει να μεταφράζεται σε πληθυσμό αντίστοιχο και των διαθεσίμων κλινών.

-Για παράδειγμα ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Μαρίνος Γαρνέλης, επισήμανε την πληρότητα στους ξενώνες Βουργαρελίου, Αθαμανίου, Αγνάντων, Καταρράκτη και των γύρω χωριών στο 100% όμως, εξήγησε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι προσμετρούνται χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή, διότι άλλη η πληρότητα όταν μιλά κανείς για τη Ρόδο με μερικές χιλιάδες κλινών κι άλλη για την περιοχή των Κεντρικών Τζουμέρκων». 

-Την ίδια στιγμή για κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας εν συγκρίσει με πέρυσι και γενικότερα για αύξηση των ξένων επισκεπτών στην περιοχή, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Ιωάννης Σεντελές επισημαίνοντας:

«Ασφαλώς και οι εκδηλώσεις που γίνονται συμβάλλουν πολύ όχι μόνο στην παρουσία επισκεπτών αλλά και στο να γίνεται γνωστή η περιοχή. Ακόμη και όσοι είναι αναποφάσιστοι χωρίς να έχουν καταλήξει που θα πάνε, ακούγοντας για την περιοχή όπου γίνονται και διάφορα πράγματα την επιλέγουν».

Την κορύφωση της κίνησης ο κ. Σεντελές επισήμανε ότι αναμένει στα όρια του Δήμου του από το Σάββατο και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ ο στόχος συνολικά για την περιοχή και την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Βορειοελλαδίτες και ...Ισραηλινοί

Σε ότι αφορά τους επισκέπτες εξήγησε ότι οι περισσότερες αφίξεις είναι από τη Βόρεια Ελλάδα κάτι που σημειώνεται μετά και την ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού και ακολούθως από τα υπόλοιπα μέρη και την Αθήνα. Ακολουθούν αριθμητικά οι ξένοι από άλλες χώρες που επισκέπτονται την περιοχή όμως όπως ανέφερε το τελευταίο διάστημα αρκετοί είναι οι επισκέπτες από το Ισραήλ.

Ο ίδιος όταν ρωτήσαμε που το αποδίδει εξήγησε: «Συνέβη να έρθουν κάποιοι ξένοι τουριστικοί πράκτορες από το Ισραήλ και είδαν από κοντά την περιοχή, στέλνοντας τους πρώτους επισκέπτες και πλέον οι προηγούμενοι το προτείνουν κάθε φορά στους επόμενους κι έτσι εξακολουθούν να έρχονται ολοένα και περισσότεροι στην περιοχή».

Εν συγκρίσει με παρελθόντα έτη και ο κ. Σεντελές διαπιστώνει σχετική μείωση στην παρουσία ετεροδημοτών που λόγω οικονομικών εξόδων ενδεχομένως δεν μετακινήθηκαν καθόλου.

Πάντως συνολικά ως προς την ανάδειξη της περιοχής σε τουριστικό προορισμό, ο ίδιος εξήγησε ότι φαίνεται πως από χρόνο σε χρόνο η επισκεψιμότητα της περιοχής σιγά-σιγά αλλά σταθερά αυξάνεται.

Λείπουν οι ετεροδημότες

-Την άποψη ότι μικρότερη από προηγούμενα χρόνια είναι η προσέλευση ετεροδημοτών στα ορεινά χωριά του Δήμου του, διατύπωσε και ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης, αναφέροντας παράλληλα ότι «δεν διαπιστώνεται κάτι που συνηθίζονταν κατά κόρον στο παρελθόν, όσοι δηλαδή ερχόντουσαν να φέρνουν μαζί τους αρκετούς ξένους φίλους φιλοξενούμενους στην περιοχή».

Παράλληλα για τα όρια του Δήμου του μιλώντας, ο κ. Γαρνέλης, στάθηκε στο γεγονός ότι όπως διαπιστώνεται και από τους επαγγελματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, εστιατόρια κλπ) ιδιαιτέρως μειωμένη είναι και η κατανάλωση.

«Είναι μαζεμένος ο κόσμος ως προς την κατανάλωση, και το βλέπουν όχι μόνο οι επαγγελματίες του είδους στην εστίαση, αλλά και εμείς στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε σε κάθε χωριό και με τα ελάχιστα διαθέσιμα που έχουμε θα έλεγα ότι οργανώνουμε πολλές εκδηλώσεις.

Ο καθένας βλέπει πια ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα και πέρασαν οι εποχές που έπιναν μπύρες και έτρωγαν αρνιά στα πανηγύρια. Τώρα όλα τα πανηγύρια γίνονται μόνο με σουβλάκια και πάλι με πολύ μικρή κατανάλωση».

ixotisartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ