Ο διατροφικός θησαυρός που παράγεται στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ


Tα μύρτιλλα πλέον είναι γεγονός στα Τζουμέρκα. Μπορεί να είναι μικρά, αλλά το ευεργετικό αντίκτυπο που έχουν στην υγεία μας είναι πολύ μεγάλο

Η αγάπη προς την Μητέρα Γη και η πρόθεση να προσφέρουμε μια ζωντανή τροφή που πραγματικά θρέφει τον άνθρωπο αποτέλεσαν τα βασικά κίνητρα των δύο οικογενειών Χατζηϊωάννου και Παπαϊωάννου για να ξεκινήσουν τις βιολογικές καλλιέργειες μύρτιλλων σε μια εξαιρετικά όμορφη και αρμονική τοποθεσία στα Τζουμέρκα Άρτας. (ΦΩΤΟ)



Τα μύρτιλλα ως είδος καλλιέργειας επιλέχθηκαν μετά από μια εκτενή έρευνα εξαιτίας της πολύ υψηλής θρεπτικής τους αξίας που βελτιώνουν και υποστηρίζουν την καλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.

Ο παραγωγός Τρύφωνας Παπαϊωάννου επί το έργον 
Πολλοί λένε ότι πρόκειται για έναν διατροφικό θησαυρό. Κατέχουν μια από τις υψηλότερες θέσεις στην κλίμακα τροφών πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες -οι ουσίες που χαρίζουν το ιδιαίτερο κυανό χρώμα στα μύρτιλλα-, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α,C, E, Κ, και με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλά και εξαιρετική πηγή μαγνησίου και άλλων μετάλλων όπως, σελήνιο, ψευδάργυρο, κάλιο.

Η συσκευασία του Τζουμερκιώτικου προϊόντος
Αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών και αποτελέσματα από έρευνες έδειξαν ότι μπορούν να συμβάλουν θετικά στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, του εγκεφάλου και να βοηθήσουν ακόμα και στην πρόληψη μιας σειράς εντερικών παθήσεων και φλεγμονών.

Η φυτεία στη περιοχή Κυψέλη Άρτας
Το blueberry ανήκει στην οικογένεια των μύρτιλλων (οικογένεια βακκινίων vaccinium) και είναι παγκοσμίως γνωστό για τις πολλαπλές διατροφικές και φαρμακευτικές χρήσεις. Η ιστορία του ξεκινά πριν από πολλά χρόνια στη μακρινή Σιβηρία, στα έλη όπου βρέθηκε το ασυνήθιστο φυτό Vaccinium Corumbosum, το blueberry.

Για εκατοντάδες χρόνια οι άνθρωποι απολάμβαναν το χρώμα και το άρωμα του φυτού χωρίς να γνωρίζουν τις ευεργετικές του ιδιότητες. Όταν βρέθηκε στα χέρια των Αμερικανών επιστημόνων εξημερώθηκε μετά από μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες.


 Αυτή τη στιγμή παράγονται πολλά είδη ήμερου blueberry. Με την καλλιέργεια του ασχολούνται σχεδόν παγκοσμίως, από τον Καναδά έως και τη Νέα Ζηλανδία. Όμως, η πατρίδα του ήμερου blueberry θεωρούνται οι Η.Π.Α., μια και εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα ο αμερικανός βοτανικός Κόουιλ πρώτος στον κόσμο άρχισε να καλλιεργεί το ήμερο blueberry.

Τα blueberries είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και φυτικές ίνες. Αντίθετα, είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, γεγονός που τα τοποθετεί στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής. Έρευνα του μεγάλου αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts το κατατάσσει ως το υπ’ αριθμόν 1 (μεταξύ 60 φρούτων που εξετάσθηκαν συστηματικά) σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, σχεδόν 40% περισσότερες από το κόκκινο κρασί.

Επίσης, δεκάδες έρευνες (κυρίως αμερικανικών πανεπιστημίων και οργανισμών) έχουν εξακριβώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του blueberry στην όραση, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, στην πρόληψη των αλλεργιών, στην καταπολέμηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της αρτηριοσκλήρυνσης, στον έλεγχο της υπέρτασης κ.α. λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχουν ο καρπός και τα φύλλα του φυτού.



Ποια είναι τα οφέλη τους;

Θρεπτική Αξία

Θερμίδες: προσδίδουν περίπου 80 θερμίδες ανά φλιτζάνι

Φυτικές ίνες:
έχουν περίπου 3,6 γρ. φυτικές ίνες ανά φλιτζάνι, οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους , λόγω του ότι βοηθούν να φτάσουμε στο αίσθημα του κορεσμού πιο γρήγορα, και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, φυτικές ίνες του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη εντερικών παθήσεων και φλεγμονών, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα.

Βιταμίνη C: Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που εμποδίζει τις κυτταρικές βλάβες και βοηθά στην επούλωση των πληγών και την ανοσοποιητική λειτουργία.

Φυτοθρεπτικά συστατικά: έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Συγκεκριμένα, τα μύρτιλα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, οι οποίες παρέχουν το συγκεκριμένο βαθύ χρώμα των μούρων.

Πώς να τα καταναλώσετε;
Προσθέστε τα μύρτιλα σε φρουτοσαλάτες, smoothies, στα δημητριακά, στη βρώμη, στο γιαούρτι ή ακόμη και σε συνταγές π.χ. μπιφτέκια γαλοπούλας.

Πληροφορίες:

Τηλέφωνα επικοινωνίας :

Χάρης Χατζηιωάννου:  +30 697 900 7027

Τρύφωνας Παπαϊωάννου:   +30 697 300 2525




Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@blueberriesfarm.gr

Περισσότερα http://blueberriesfarm.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης