"Το Σέλτσο μπαίνει σε μια νέα πορεία αναγνώρισης"


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΣΤΟ ΣΕΛΤΣΟ 23-8-2016

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας κ Χρήστος Β. Καπερώνης, ήταν ένας εκ των εμπνευστών και των πρωτεργατών για την πρόσκληση και την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, στις φετινές εκδηλώσεις "Σέλτσο 2016".



Ο κ. Καπερώνης βαθειά συγκινημένος στη τριών λεπτών της ώρας, περίπου, ομιλία - προσφώνηση του, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: Από σήμερα οι μάρτυρές του, παύουν να είναι οι «Αγνοούμενοι της Ιστορίας».

Το πλήρες κείμενο της προσφώνησης έχει ως εξής:  

"Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας
Εκ μέρους της Αδελφότητας Πηγιωτών΄Αρτας σας καλωσορίζουμε και σας υποδεχόμαστε με αισθήματα χαράς και υπερηφάνειας στην αιματοβαμμένη γη της Ιεράς μονής Σέλτσου.

Σας καλωσορίζουμε στις Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη. Στην ιστορική Βρεσθενίτσα παλαιά ονομασία των Πηγών. Σας Καλοσωρίζουμε εδώ, στην εσχατιά της Περιφέρειας Ηπείρου ανάμεσα στα αδούλωτα βουνά των Αγράφων και της Πίνδου.

Εδώ στην περίφημη Κοιλάδα του Αχελώου τόπο των αρχαίων Αθαμάνων με την ονομασία Αρχαία Τετραφυλλία. Τόπο σπαρμένο με ιστορία και σπουδαία αρχαία και νεώτερα μνημεία. Τόπο φτωχό αλλά ένδοξο.

Με την σημερινή λαμπρή παρουσία σας εδώ επιβεβαιώνετε ότι έστω και αργά η Πολιτεία δεν ξεχνά και εκπληρώνει κάποτε ένα αυτονόητο καθήκον. Την Απότιση φόρου τιμής και την αναγνώριση της θυσίας των άξιων τέκνων του Σουλίου που θυσιάστηκαν γι' αυτην στο Σέλτσο τον Απρίλιο του 1804.

Σεβασμιότατοι! Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές. Αγαπητοί συμπατριώτες μας. Κυρίες και κύριοι. Σας καλωσορίσουμε στις εκδηλώσεις μνήμης των Ηρώων μας που έπεσαν εδώ για την ελευθερία της Πατρίδας μας .


Για πρώτη φορά επισκέπτεται τον τόπο μας Ανώτατος Πολιτειακός παράγοντας. Τύχη αγαθή και η έντονη επιθυμία του κ. Προέδρου το έκαναν πράξη. Τον Ευχαριστούμε πολύ ! Από σήμερα οι μάρτυρές του, παύουν να είναι οι «Αγνοούμενοι της Ιστορίας».

Το Σέλτσο μπαίνει σε μια νέα πορεία αναγνώρισης. Ανοίγει μια νέα σελίδα και παίρνει επιτέλους με τον ποιο πανηγυρικό και επίσημο τρόπο την θέση του στις ένδοξες σελίδες δόξας της Ιστορίας του έθνους μας . Στέκει πλέον δίπλα στο Μεσολόγγι, στο Κούγκι, στο Ζάλογγο στη Ρηννιάσα, στην Αραπίτσα και το Αρκάδι. Ένα θρησκευτικό μνημείο που έγινε συνάμα και ιστορικό.

Ως Αδελφότητα Πηγιωτών αισθανόμαστε την ικανοποίηση ότι βάλαμε και εμείς ένα λιθαράκι στην ανάδειξη της Ιστορίας του. Το Σέλτσο διάλεξε η Ιστορία να γίνει η Κιβωτός της θυσίας των Ελεύθερων πολιορκημένων του Σουλίου.Ένα ανοιχτό και απέραντο κενοτάφιο με 1.200 και πλέον άταφους νεκρούς.

Ένας «Μέγας Χαλασμός» που όμοιό του σπάνια έζησε Ελληνικός τόπος.Την ανείπωτη αυτή θυσία τους, ιστορεί με χαρακτηριστικό τρόπο ο Γάλλος Ιστορικός ΠΟΥΚΕΒΙΛ σύγχρονος των γεγονότων εκείνων, τον οποίον εσείς κ.Πρόεδρε χαρακτηρίσατε ως τον Ξενοφώντα της σύγχρονης Ιστορίας μας . Αυτός έγραψε ότι «Δεν το χωράει Ιστορικού νους ότι σεμία ημέρα χάθηκε ο ανθός του Σουλίου. Χάθηκαν τρείς γενεές Μποτσαραίων».

Σε έξι μόνο γραμμές αποτυπώνει το ολόδραμα του Σέλτσου. « ΗΦΑΛΑΓΞ [1.148] ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΙΤΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ -ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ- ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΣΕΛΤΣΟ. ΑΠΙΣΤΙΑ ΝΑ ΛΗΤΡΙΜΗΝΟΝ ΑΝΙΣΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΝΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΘΥΣΙΑ. ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΦΟΔΙΑ ΑΣΙΤΟΙ ΚΥΚΛΩΜΕΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΞΟΔΟΝ Η ΘΑΝΑΤΟΝ ΗΡΩΟΣ. ΞΙΦΗΡΕΙΣ 300 ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΟΠΑΝ ΠΛΗΝ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ. Ο ΝΟΤΗΣ ΠΙΠΤΕΙ ΜΕ 5 ΠΛΗΓΑΣ. ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΦΟΝΕΥΟΝΤΑΙ. ΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΟΜΕΝΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ«ΘΑΝΑΤΟΣ». ΥΠΕΡΔΙΑΚΟΣΙΟΙ
ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΗΔΟΥΝ ΚΑΙ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝΑΧΕΛΩΟ.ΧΑΛΑΣΜΟΣ !ΜΟΝΟ 10 ΚΑΙ Ο ΚΙΤΣΟΣΣΩΖΟΝΤΑΙ». [ΠΟΥΚΕΒΙΛ 1824 Τ. Ι. ΣΕΛ. 207-212-και συνεχίζει…..«χωρίς αμφιβολία η Γέφυρα Κοράκου θα υπενθυμίζει για πολύ καιρό τα τελευταία τέκνα του Σουλίου που χάθηκαν το 1804 στις ’Οχθες του Αχελώου.

Οι δύστυχοι !!! Εδώ θα έπρεπε να στηθεί ένα μνημείο γι αυτούς που θα υπενθυμίζει το θάνατο και τη θυσία τους. Ωστόσο δεν τους πρόσφεραν τίποτε άλλο παρά μόνον μια αιματηρή σελίδα στην ιστορία της Ελλάδος» Αυτός κ. Πρόεδρε είναι ένας ακόμη σημαντικός ιστορικός λόγος που ζητάμε την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου.



Διότι Γέφυρα Κοράκου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Μάχης και του ολοκαυτώματος που επακολούθησε στο Σέλτσο.Την προσπάθειά μας αυτή στηρίζουν ολόθερμα διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Μάρτιν Σούλτς Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωπαία επίτροπος κ.Κορίνα Κρέτσου όταν πέρυσι το Μάιο επισκέφτηκε το Σέλτσο, Η Επίτροπος Πολιτισμού κ. Κόστα, Ελληνες και ξένοι Ευρωβουλευτές και πολλοί άλλοι.

Άγιο ήταν το Σέλτσο! Μα Άγιασε ακόμη πιο πολύ! Κοινώνησε των Σουλιωτών το αίμα. Ακόμα κι αυτές οι πέτρες του, Σουλιώτικα κορμιά αγναντεύουν. Κι οι γκρεμνοί Σουλιώτικα ορθώνονται. Και τα κλαριά, από μακριά κι από κοντά με τους Σουλιώτες μοιάζουν. Και τα κόκαλά τους,πέτρες Σουλιώτικες έγιναν κι αυτά. Και τα πουλιά, Σουλιώτικα τραγούδια κελαηδάνε.

Και τα νερά, Σουλιώτες κουβαλάνε. Κι΄αυτοί ακόμη οι αετοί, των Σουλιωτών τη φορεσιά τους πήραν. Μα και τ’ αγρίμια. Σουλιώτικα κορμιά γευτήκαν και σκούζουν Σουλιώτικα….Κι οι ανθοί, Σουλιώτικο αίμα ρουφούν και θεριεύουν. Και σαν τους κόψεις,Σουλιώτικο αίμα χύνουν. Ακόμη κι αυτός ο αγέρας Σουλιώτικα σφυρίζει …Όπου πατείς και όπου σταθείς Σουλιώτικο Ίσκιο βλέπεις .

Και το σήμαντρό του, Σουλιώτης το κρέμασε.Και στο στασίδι του Σουλιώτης θύμηση έγραψε. Χώμα,νερό ,πέτρα, αγέρας και κλαρί, έγινε ο Σουλιώτης. Όλο το Σέλτσο, Σούλι έγινε. Κι η Βρεστενίτσα η ξακουστή, όλη Σουλιώτικη λογιέται.

Κι οι Πηγιώτες παντοτινά μαζί με τους Σουλιώτες, για Σουλιώτες θα παινεύονται κι αυτοί……… Καλώς Ηλθατε κ. Πρόεδρε Στο ΣΕΛΤΣΟ. Στη γη των αθανάτων Ηρώων όπου αιώνια αναπαύονται…

Χρήστος Β. Καπερώνης
Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας 



Μετά το τέλος της προσφώνησης του, ο κ. Καπερώνης επέδωσε στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμνηστική πλακέτα - χαλκογραφία της Ι.Μ. Σέλτσου, η οποία αποτυπώνει τη Μονή από φωτογραφία του 1978 του Β. Γκανιάτσα  και είναι η πρώτη έγχρωμη επαγγελματική φωτογραφία του Σέλτσου.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ