Σχέδιο πολιτικής προστασίας ... ή κάτι περιμένουν;


- Πανικός στη Γερμανία

Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η γερμανική κυβέρνηση συμβουλεύει τους πολίτες, να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό σε εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.



Το καινούριο σχέδιο πολιτικής προστασίας στο οποίο προχωρά η γερμανική κυβέρνηση, η οποία από την Τετάρτη πιθανότατα θα συνιστά στους πολίτες να έχουν τα απαραίτητα εφόδια επιβίωσης σε περίπτωση σοβαρών καταστροφών, κάποιας επίθεσης ή πολεμικής αντιπαράθεσης, προκαλεί πολλές ανησυχίες στη Γερμανία.

Στο παρασκήνιο στο Βερολίνο πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια έχει κάποια πληροφορία ότι επίκειται στη Γερμανία ένα πολύ σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα.

Ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης σχολίασαν  ότι, η νέα έννοια της πολιτικής άμυνας, στηρίζεται στην κινδυνολογία.Η γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ), αναφέρει ότι η νέα έννοια ορίζεται στις 69 σελίδες του εγγράφου του Γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πολίτες καλούνται να αποθηκεύσουν αρκετή τροφή για 10 ημέρες, επειδή αρχικά μια καταστροφή θα μπορούσε να θέσει τις εθνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκτός λειτουργίας. Συνιστάται  επίσης αποθήκευση νερού για πέντε ημέρες – περίπου  δύο λίτρα (μισό γαλόνι) ανά άτομο την ημέρα.

Στο έγγραφο του υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζεται ότι: «μια επίθεση στο έδαφος της Γερμανίας, όπου θα  απαιτηθούν  συμβατικά  όπλα, είναι απίθανο». Αλλά ο συντάκτης, δεν απέκλεισε, μια σημαντική απειλή για την ασφάλεια στο μέλλον, έτσι ώστε τα μέτρα πολιτικής προστασίας να θεωρηθούν απαραίτητα στο επικείμενο υπουργικό συμβούλιο.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση, οι Γερμανοί πολίτες άρχισαν ειρωνικά σχόλια στο tweeter κάτω από το hashtag «Hamsterkaeufe» (πανικό-αγορές).

Οι Γερμανοί φαίνεται, ακολουθούν τους Γάλλους, που είχαν εξαγγείλει παρόμοια μέτρα προστασίας λίγο μετά τα πρώτα χτυπήματα των ισλαμιστών.

Κριτική της αντιπολίτευσης προκαλεί το νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας

Την αυστηρή κριτική της αντιπολίτευσης προκαλεί το νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας του γερμανικού υπ. Εσωτερικών για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, στο οποίο παροτρύνονται οι πολίτες να συγκεντρώσουν εφόδια επιβίωσης.

Στο νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας για έκτακτες καταστάσεις, σύμφωνα με το dw, οι πολίτες καλούνται να έχουν προσωρινά τα απαραίτητα εφόδια επιβίωσης σε περίπτωση σοβαρών καταστροφών ή κάποιας ένοπλης επίθεσης έως ότου ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. Μεταξύ άλλων στο σχέδιο προβλέπεται κάθε πολίτης να διαθέτει επαρκή τρόφιμα για δέκα ημέρες και πόσιμο νερό δύο λίτρων ημερησίως για πέντε ημέρες.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζει το νέο σχέδιο ως επικαιροποίηση του ισχύοντος σχεδίου των μέτρων προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του σήμερα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης κυβερνητικής ενημέρωσης, το σημερινό σχέδιο τέθηκε σε ισχύ το 1995, σε μια περίοδο που χαρακτηριζόταν από τις συνθήκες ύφεσης που επικρατούσαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει και συνεπώς η αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων είναι διαφορετική. Πάντως, το νέο σχέδιο δεν προετοιμάστηκε υπό την επίδραση των πρόσφατων απειλών αλλά είναι αποτέλεσμα μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας.

Το γεγονός ότι δημοσιεύεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία οφείλεται στο ότι μόλις τώρα ολοκληρώθηκε. Πολλά από τα καινούργια μέτρα, επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβάνονται στο ήδη ισχύον σχέδιο.

Η Αριστερά: Το νέο σχέδιο προκαλεί πανικό στους πολίτες

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών απέρριψε την κατηγορία ότι στόχος της δημοσίευσης είναι να προκαλέσει πανικό. Ακριβώς αυτή την κατηγορία διατυπώνει η αντιπολίτευση. Με το να καλείς τους πολίτες να συγκεντρώσουν αποθέματα τροφίμων και νερού προκαλείς ανασφάλεια τονίζει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος “Η Αριστερά”, Ντίντμαρ Μπαρτς.

Και ο εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας των Πρασίνων, Κώνσταντιν φον Νοτς χαρακτηρίζει μεν ως λογικό να ανανεώνονται σχέδια έκτακτης ανάγκης, εκφράζει όμως παράλληλα τις επιφυλάξεις του επειδή στο νέο σχέδιο συνδέονται τα προληπτικά μέτρα των πολιτών με στρατιωτικά σενάρια και στοιχεία για τρομοκρατική απειλή.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά: “«Δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο για επίθεση ώστε οι πολίτες να πρέπει να συγκεντρώσουν αποθέματα οι πολίτες».

 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης