Σέλτσο: Ο ΠτΔ τίμησε τα 212 χρόνια της αυτοθυσίας των Σουλιωτών


-Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη

Η θυσία των Σουλιωτών για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια στην χαράδρα του Πέτακα και το Ολοκαύτωμα που συντελέστηκε τον Απρίλιο του 1804 στην Ιερά Μονή Σέλτσου, αποτελεί πλέον φωτεινό σημείο της ιστορίας του έθνους, που παύει να είναι κρυμμένο αλλά γίνεται κτήμα όλων των Ελλήνων, κι αυτό λόγο της τιμητικής παρουσίας στις εκδηλώσεις μνήμης, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. (Φώτο)




Το γεγονός επισημάνθηκε στις αναφορές τόσο των τοπικών εκπροσώπων, με πρώτο τον Δήμαρχο Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο, όσο και τον πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών Χρήστο Καπερώνη, αλλά και μεταξύ των κατοίκων της ιστορικής έδρας, καθώς ήταν η πρώτη φορά που τον ιστορικό τόπο στις Πηγές, επισκέφθηκε ανώτατος αξιωματούχος της χώρας, τιμώντας τους άταφους νεκρούς.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σηματοδότησε με την παρουσία του την επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των κυνηγημένων Σουλιωτών από τα στρατεύματα του Αλή Πασά που αμυνόμενοι σφαγιάστηκαν στο χώρο της Μονής όπου είχαν καταφύγει, ενώ παράλληλα προσέγγισε και έρριψε στεφάνι στη χαράδρα, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής και σ’ όσους, κυρίως γυναικόπαιδα, ζύγισαν βαρύτερα κι από την ζωή τους την ελευθερία κι έγραψαν με τη θυσία τους ένα δεύτερο πολυπληθέστερο αριθμητικά Ζάλογγο.


Από το ιστορικό αυτό σημείο, λοιπόν, ο ΠτΔ τόνισε ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να λησμονούν την ιστορία τους, λέγοντας

«Εμείς οι Έλληνες, οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία όχι μόνον ως τρόπο ζωής, ο οποίος μας συνοδεύει κατά την ροή της μακραίωνης ιστορίας μας αλλά και ως υπαρξιακό, κυριολεκτικώς, αγαθό για ολόκληρη την Ανθρωπότητα, ιδίως δε για την Ευρωπαϊκή μας οικογένεια, το οποίο τελεί σήμερα πολλαπλώς εν κινδύνω», ενώ η Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, σε δηλώσεις της υπογράμμισε: «Ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι διαρκής».

Εκδηλώσεις μνήμης 


Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 212 χρόνια από την μεγάλη μάχη των Σουλιωτών υπό την ηγεσία του Κίτσου και Νότη Μπότσαρη, τη μαζική σφαγή και θυσία που ακολούθησε, συντελέστηκαν με κάθε επισημότητα.

Από νωρίς το πρωί στη θεία λειτουργία, χοροστατούντων των Μητροπολιτών Άρτης κ.κ. Ιγνατίου και Περιστερίου Χρυσόστομου, παραβρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του νομού, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και βουλευτή Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη, λίγο μετά το πρωί, να υποδέχεται μαζί με τον δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ιστορικό μοναστήρι.

Επίτιμος Δημότης 


Στον ίδιο χώρο έγινε ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, όταν και στην αντιφώνηση του ο κ. Παυλόπουλος, κάλεσε όλους τους Έλληνες να μην λησμονούν την ιστορία, ενώ παράλληλα έστειλε μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις, καλώντας σε προάσπιση της ελευθερίας που και σήμερα κινδυνεύει, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αφήνω, ως Επίτιμος Δημότης του Δήμου σας, τις αδούλωτες βουνοκορφές των Τζουμέρκων κλείνοντας στην ψυχή μου, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα κορυφαίο δίδαγμα: Το Έθνος μας, το Έθνος των Ελλήνων ή θα υπερασπισθεί, δίχως ίχνος συμβιβασμού, την Ελευθερία ή δεν πρόκειται ν' αρθεί στο επιβαλλόμενο ύψος των περιστάσεων, τόσον ως κληρονόμος της αρχαίας παρακαταθήκης του όσο και ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και ισότιμος Εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να είσθε βέβαιος ότι το δίδαγμα αυτό θα είναι δείκτης πορείας κατά την επιτέλεση της αποστολής μου».

Πολλαπλά τα μηνύματα του Προέδρου 


Από τις βουνοκορυφές των Τζουμέρκων, με την Κοιλάδα του Αχελώου να διατρέχει το φαράγγι κάτω από τη Μονή Σέλτσου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς οι Έλληνες, οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία όχι μόνον ως τρόπο ζωής, ο οποίος μας συνοδεύει κατά την ροή της μακραίωνης ιστορίας μας αλλά και ως υπαρξιακό, κυριολεκτικώς, αγαθό για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Ιδίως δε για την Ευρωπαϊκή μας οικογένεια, το οποίο τελεί σήμερα πολλαπλώς εν κινδύνω», και πρόσθεσε πως η νομοτελειακή σύνδεση της Ελευθερίας με τον Άνθρωπο γενικότερα, δείχνει και τον δρόμο τον οποίο πρέπει ν' ακολουθούμε για να συμβάλλουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί ιστορικώς, αφενός στην ομαλή και ειρηνική εξέλιξη της Ανθρωπότητας και, αφετέρου, στην υπεράσπιση του «Κοινού των Ευρωπαίων», της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πορεία προς την τελική της ενοποίηση.

Κατά τούτο λοιπόν εμείς, οι Έλληνες, υπερασπιζόμενοι ανιδιοτελώς το αγαθό της Ελευθερίας, δείχνουμε το δρόμο προς την Διεθνή Κοινότητα και, κυρίως, προς τους Εταίρους μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπερασπισθούμε την κοινή μας ρίζα, τον Άνθρωπο, τόσον ως συνεκτικό κρίκο της Ανθρωπότητας όσο και ως πυλώνα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Διότι οφείλουμε να θυμόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργήθηκε από τους ιδρυτές της, μετά τον εφιάλτη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ως οχυρό που ουδέποτε θα πέσει από επιθέσεις οι οποίες ανακαλούν στη μνήμη μας τις φρικτές εμπειρίες της ναζιστικής και της φασιστικής θηριωδίας».

Παρουσίες 

Στην Μονή Σέλτσου τιμώντας τις εκδηλώσεις, παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές Άρτας, Βασίλης Τσίρκας (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος Στύλιος (ΝΔ), οι Περιφερειάρχες Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι Δήμαρχοι Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, Νικολάου Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Κατέρης, η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τζένη Κοίλια – Ταπραντζή, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αναστασία Σίμου, Δημήτρης Βαρέλης, Ντίνος Παπαδημητρίου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δήμου Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, η αντιδήμαρχος Νικ. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αρταίων Νίκος Λιόντος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου, ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Χρήστος Γκόκας, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Άρτας Άλκης Παπαχρηστάκης.

Ακόμη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Πάρις Νίκου και ο Διοικητής Ασφάλειας Θεόδωρος Γούσιας, που είχαν στην ευθύνη τους όλη την διεκπεραίωση της επίσκεψης και είχαν φροντίσει να παρθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και διευθέτησης της κυκλοφορίας. Επιπρόσθετα διακρίναμε τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Λ. Γκόρο, τον Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Άρτας Αριστοτέλη Μπακόλα κ.α.

«Ενεργό παρών» από τον Αντώνη Κοσσυβάκη 

Ο Αντώνης Κοσσυβάκης , δίπλα από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, στα απομεινάρια της Γέφυρας Κοράκου

Ενεργό παρών στις εκδηλώσεις και με ιδιαίτερη συμβολή στην όλη οργάνωση και την ζωντανή αναμετάδοση της εκδήλωσης, είχε ο καταγόμενος από την περιοχή και στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου, λάτρεις της Κοιλάδας του Αχελώου και της ιστορίας της Αντώνης Κοσσυβάκης, ο οποίος βοήθησε πολύ και το έργο των δημοσιογράφων καθόσον υπηρετεί τον τομέα αυτό ως υπεύθυνος Τύπου στο ευρωκοινοβούλιο και τον γνωρίζει καλά.

Το μουσικό δρώμενο από το Μουσικό Σχολείο Άρτας και την Ευανθία Ρεμπούτσικα, "έκλεψε" με την άψογη εκτέλεση την παράσταση και καταχειροκροτήθηκε


Εφημερίδα ΗΧΩ της ΑΡΤΑΣ
ixotisartas.gr

Οι φωτογραφίες από διάφορες πηγές και ιδιαίτερα από fb

Διαβάστε ακόμη Η γέφυρα Κοράκου είναι σύμβολο ενότητας και συνέχειας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης