"Ο Μανάβης" την Δευτέρα 1η Αυγούστου στο Πέτα


- Δείτε φώτο και το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για την Πίνδο και τους ανθρώπους της

Προβολή του υπέροχου Ντοκιμαντέρ «Ο Μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου Βραβείο κοινού στο 15ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 1η Αυγούστου, 9μ.μ. στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Πέτα Άρτας



Ο Μανάβης, κ. Νίκος Αναστασίου και η οικογένειά του οργώνουν με το φορτηγό τους τα ορεινά χωριά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Τρικάλων, ακολουθώντας την ίδια σταθερή διαδρομή: Στουρναρέικα, Βαθύρευμα, Νέα Πεύκη, Μεσοχώρα, Αετός, Κορυφή, Παχτούρι.


Χωριά ξεχασμένα και ερημωμένα που ο μόνος σύνδεσμός τους με τον «έξω» κόσμο είναι το προγραμματισμένο πέρασμα του Μανάβη. Η γέφυρα του Ασπροπόταμου είναι η «γέφυρά» τους με τον «πολιτισμό».

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος παρακολουθεί την πορεία του φορτηγού για ένα περίπου χρόνο, και τις τέσσερις εποχές. Η καταγραφή των σχέσεων του Μανάβη με τους ντόπιους, αναδεικνύει στοιχεία από τη ζωή και τις αγωνίες τους.


Οι «πρωταγωνιστές» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, κάτοικοι των χωριών που περνάει το φορτηγό, νοιώσουν οικεία με τον κινηματογραφικό φακό. Με τις «μαρτυρίες» τους μεταφέρουν ξεχασμένες λέξεις της ντοπιολαλιάς, μας συγκινούν οι αγωνίες τους, όμως η αισιοδοξία τους συχνά απαλύνει τη συναισθηματική φόρτιση που δημιουργεί η καταγραφή της καταθλιπτικής καθημερινότητας.


Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος γνωρίζει καλά την περιοχή που κινείται το φορτηγό, αφού γεννήθηκε στο Αρματολικό Τρικάλων, όπου έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Πανρωσικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας.

Έχει σκηνοθετήσει για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ντοκιμαντέρ, σειρές, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, ενώ δουλειές του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Μανάβης - Traile



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ