Πηγές/Σέλτσο: Τιμήθηκαν και φέτος οι Σουλιώτες για τη θυσία τους

Το φοβερό βάραθρο της Γκούρας΄΄Πέτακας΄΄

Λιτή αλλά γεμάτη υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση για τα 212 χρόνια από τo ζοφερό και ανείπωτο εκείνο διήμερο της 22/23ης-Απριλίου του 1804 όταν συντελέστηκε το Ολοκαύτωμα των 1.300 και πλέον Σουλιωτών και Ραδοβιζινών στο Σέλτσο της Βρεστενίτσας-σημερινές Πηγές, Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραισκάκη Άρτας. (Φώτο)



Μέχρι τότε άντεξαν οι δύστυχοι Σουλιώτες, την σκληρή τετράμηνη πολιορκία του Αλή Πασά πού ξεκίνησε στις αρχές του 1804,λίγες μέρες μόνο αφ’ότου εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες στο Σούλι.



Έτσι, σήμερα Κυριακή, τιμήθηκε αυτή η ημέρα της ανείπωτης αυτής θυσίας, την οποία διοργάνωσαν η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας, ο Σύλλογος γυναικών Δήμου Γ. Καραϊσκάκη «Η Λένω Μπότσαρη», με τη συνδρομή και του δήμου Γ. Καραισκάκη, στο χώρο της Ιεράς Μονής Σέλτσου.



Η εκδήλωση άρχισε στις 11.00 και η οποία περιλάμβανε: Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης-αρτοκλασία, Ρίψη στεφάνων στο όπισθεν της μονής φοβερό βάραθρο της Γκούρας τον΄΄Πέτακα΄΄ όπου έπεσαν τα 250 και πλέον γυναικόπαιδα των Σουλιωτών, Σύντομη ενημερωτική ομιλία και Προσφορά γλυκών και αναψυκτικών από τον Σύλλογο γυναικών «Η Λένω Μπότσαρη». 


 Οι εκδηλώσεις αυτές στο τόπο θυσίας των Σουλιωτών στο Σέλτσο, όλα αυτά τα χρόνια, έχει γίνει κοινή συνείδηση πλέον ότι στο χώρο αυτό, έγινε ένα νέο Υπέρτερο Ζάλογγο και -όπως ειπώθηκε από πολλούς- «Το Μεσολόγγι της Ηπείρου»- Ιερά Κιβωτός της θυσίας των Σουλιωτών,πολύτιμο και ακατέργαστο πετράδι της Ιστορίας του Έθνους μας.

(Κλικ στις φώτο για μεγέθυνση) 







































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ