Γιατί πρέπει να αφήνετε τα παιδιά να περπατούν έξω ξυπόλητα


- Τα οφέλη είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα 

Στην πόλη η αλήθεια είναι ότι δεν το συναντάμε συχνά αλλά τα καλοκαίρια στο χωριό όλο και κάποιο παιδάκι θα συναντήσετε να τρέχει χαρούμενο και αμέριμνο ξυπόλητο στο δρόμο.



Τι τύπος γονέα όμως είστε; Ανήκετε σε εκείνους τους γονείς που τους αρέσει να περπατούν ξυπόλητοι πάνω στους ζεστούς δρόμους του χωριού ή είστε από εκείνους που δένουν σφιχτά τα κορδόνια των παπουτσιών τους χειμώνα - καλοκαίρι.

Ανεξάρτητα από το τι κάνετε, υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει το παιδί σας αν περπατάει χωρίς παπούτσια και δεν το λέμε εμείς. Η απάντηση έρχεται δια στόματος μητέρας!

Η Lauren Knight, μητέρα τριών παιδιών και blogger στη Washington Post, εξηγεί: «Για δύο λόγους δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να περπατούν ξυπόλητα και δίνουμε μάχη για να φορέσουν κάθε φορά τα παπούτσια τους. Πρώτον επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματίσουν το πόδι τους και δεύτερον επειδή υπάρχει ο φόβος να κολλήσουν καμιά δυσάρεστη ασθένεια.».

Καταρρίπτει και τους δύο μύθους απλά: «Μόνο αν μένετε σε μια πόλη όπου ο κίνδυνος να συναντήσει κανείς σπασμένο γυαλί στο δρόμο είναι καθημερινός εξηγείται αυτή η επιμονή, διαφορετικά η πιθανότητα τραυματισμού είναι ελάχιστη (ειδικά σε ένα μέρος όπως η παιδική χαρά) και από την άποψη των ασθενειών, τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθούν από τα χέρια τους είτε βάζοντας τα στο στόμα, είτε τρίβοντας τα μάτια και το πρόσωπό τους.».

Στην πραγματικότητα, προσθέτει, τα παπούτσια παγιδεύουν βακτηρίδια και μύκητες και αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη παθήσεων όπως το πόδι του αθλητή, μια λοίμωξη του ποδιού από μύκητες.

Τα οφέλη λοιπόν φαίνεται πώς είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Ένα καλό είναι ότι το περπάτημα χωρίς παπούτσια βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την ευαισθητοποίηση του σώματος. Τους κάνει να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, πιο προσεκτικούς στο περπάτημά τους και αποκτούν καλύτερη ισορροπία.

Ο Δρ. Kacie Flegal, ο οποίος ειδικεύεται στην παιδιατρική δήλωσε: «Τα πόδια είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο ζούμε σε έναν πολιτισμό όπου το να φοράμε παπούτσια το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είναι ο κανόνας και, ως εκ τούτου, αναστέλλεται η δημιουργία ισχυρών νευρολογικών συνδέσεων.».

Άλλο ένα πλεονέκτημα του να περπατά κανείς ξυπόλητος είναι ότι ενθαρρύνεται το υγιές και φυσικό βάδισμα, κάτι που στην πραγματικότητα τα παπούτσια εμποδίζουν. Οι γονείς συχνά φορούν παπουτσάκια στα μωρά, πριν καν ξεκινήσουν τα πρώτα τους βήματα με αποτέλεσμα οι πατουσίτσες τους να περιορίζονται στην κίνηση.

Ένα τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι περπατώντας ξυπόλητα τα παιδιά καταλαβαίνουν καλύτερα τις αισθήσεις. Αν έχετε δει ένα παιδί να τρέχει στο γρασίδι ξυπόλητο μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού ή να τρέχει με βρεγμένα τα ποδαράκια του πάνω στην καυτή άμμο, τότε καταλαβαίνετε τι εννοούμε!

 baby.gr, newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ