Άρτα: Σε 190 τμήματα και χωρίς ετεροδημοτών η ψηφοφορία


- Χωρίς προβλήματα προχωρά η προετοιμασία του δημοψηφίσματος

Χωρίς προβλήματα και με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας η διαδικασία προετοιμασίας για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή. 



Τόσο η εμπειρία των εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας όσο και η άριστη συνεργασία που υπάρχει, όπως τονίζεται, με τους Δήμους όλου του νομού έχουν συμβάλει ώστε ήδη να έχει προχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών που απαιτούνται, μέχρι και να έχει από χθες συμπεριληφθεί ο νομός Άρτας με όλα τα στοιχειά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου «Μάθε που ψηφίζεις», όπου μπορούν όλοι οι πολίτες του νομού καθώς και οι ετεροδημότες να δουν ακριβώς σε πιο εκλογικό τμήμα θα συμμετέχουν στο δημοψήφισμα.

Για την Άρτα το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις κάλπες των 190 συνολικά εκλογικών τμημάτων που θα λειτουργήσουν σε όλο το νομό όπως ακριβώς και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, από τις 7 το πρωί της Κυριακής έως τις 7 το απόγευμα.

Σε 190 τμήματα 

Ετεροδημότες στην Άρτα ή Αρτινοί σε άλλες πόλεις, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους Πιο αναλυτικά για την ψηφοφορία της Κυριακής από την Διεύθυνση Προσωπικού και Μισθοδοσίας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες που απαιτούνται και ήδη έγινε η αντιστοίχιση των εκλογικών καταλόγων του υπουργείου Εσωτερικών με τα 190 εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στο νομό και στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Οι εκλογικοί κατάλογοι είναι οι ανανεωμένοι, με σβησμένους τους αποβιώσαντες και ενταγμένους σ’ αυτούς από τον περασμένο Μάρτιο τους γεννημένους το 1997.

Έτσι μικρές μόνο μεταβολές έχουν υπάρξει ως προς τον πρώτο ή τελευταίο εκλογέα στην κατανομή για έξι μόνο εκλογικά τμήματα και πιο συγκεκριμένα το 34ο, το 113ο, το 155ο, 156ο και 157ο, καθώς και το 181ο . Οι μεταβολές αφορούν στην κατανομή του αριθμού των εκλογέων και απλά κάποιος που ψήφιζε στο 156ο, μπορεί να ψηφίζει σήμερα στο 157 ή απλά ο πρώτος στον εκλογικό κατάλογο για το 113ο τμήμα να είναι σήμερα τρίτος στην σειρά, διότι προστέθηκαν δυο νέοι εκλογείς κατά αλφαβητική σειρά.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι μικρές και μπορεί κανείς να ενημερωθεί μέσω τις ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου «Μάθε που ψηφίζεις» για το εκλογικό τμήμα που θα ασκήσει το δικαίωμά του ή και με επικοινωνία στην Περιφερειακή Ενότητα στην αρμόδια Διεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ αυτή τη διαδικασία οι ετεροδημότες δεν θα ψηφίσουν σε αντίστοιχα εκλογικά κέντρα σε άλλες πόλεις, ούτε οι ετεροδημότες που ζουν στην Άρτα σε ειδικά εκλογικά ή μετακινούμενοι στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Αυτό μας το ανέλυσε η προϊσταμένη της αρμόδιας υπηρεσίας, Κλαίρη Κοντέα, η οποία μαζί με όλο το προσωπικό καταβάλει πάντα προσπάθεια για την επίτευξη της καλύτερης οργάνωσης στην διαδικασία εκλογικών αναμετρήσεων, σημειώνοντας ότι όσοι δεν ψήφιζαν στην Άρτα γιατί δεν συμπληρώνονταν ο αριθμός των 40 εκλογέων από τον ίδιο τόπο καταγωγής για να δημιουργηθεί τμήμα στο νομό, τώρα θα μπορούν να ψηφίσουν στο τελευταίο κατά σειρά τμήμα του τόπου διαμονής τους.

Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό:

Μια γυναίκα με καταγωγή από τη Λευκάδα που δεν ψήφιζε στην Άρτα γιατί δεν υπήρχαν 40 συντοπίτες της για να δημιουργεί τμήμα ετεροδημοτών στο νομό μας στις εθνικές εκλογές, τώρα θα ψηφίσει στο τελευταίο κατά σειρά εκλογικό τμήμα του τόπου διαμονής της στην Άρτα. Αν έχει δηλωμένο τόπο διαμονής την Ανέζα, επί παραδείγματι, θα ψηφίσει στο 3ο εκλογικό τμήμα της Ανέζας.

Ή αντίστοιχα αν είναι στη Ράχη στο 2ο κατά σειρά τμήμα της Ράχης. Σημαντικό είναι ότι και οι ετεροδημότες Αρτινοί στην Αθήνα θα ψηφίσουν κατά τον ίδιο τρόπο στα εκεί εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής, όπου και θα καταμετρηθούν.

Αυτό σημαίνει ότι η καταμέτρηση για την ΠΕ Άρτας αφορά σε μόνο τα 190 τμήματα που βρίσκονται στο νομό. Δεν υπάρχουν δηλαδή τα ξεχωριστά ετεροδημοτών που αφορούν σε περιπτώσεις εθνικών εκλογών σε Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Θυμίζουμε ότι αυτά ήταν 8 συνολικά στις εθνικές εκλογές από τα οποία και αναμένονταν ως αργά ή και την επόμενη ημέρα, οι αναγγελίες των αποτελεσμάτων από τα αντίστοιχα πρωτοδικεία.

Πλέον στην διαδικασία του δημοψηφίσματος δεν υπάρχει λόγος διαφοροποίησης με τμήματα ετεροδημοτών εφόσον το ψηφοδέλτιο είναι για όλους κοινό. Και άρα μόλις καταμετρηθούν και τα 190 εκλογικά τμήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας θα υπάρξει και το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα σ’ επίπεδο νομού. Έως χτες το μεσημέρι είχε φτάσει στην ΠΕ Άρτας και την αρμόδια Διεύθυνση το λευκό ψηφοδέλτιο και αναμένεται να έρθει και εκείνο με το θέμα του δημοψηφίσματος και τις δυο επιλογές.

Σε ότι αφορά κάλπες και παραβάν που αποτελεί ευθύνη των Δήμων, όλοι είναι έτοιμοι για να τα στήσουν σε κάθε εκλογικό κέντρο της δικής τους περιοχής, με την κ. Κοντέα να κάνει ξεχωριστή αναφορά στην άριστη συνεργασία που υπάρχει στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και όλους τους αρμοδίους σε κάθε Δήμο με ευθύνη την διεξαγωγή τέτοιων διαδικασιών. «Άριστη. Είναι όλοι τους άψογοι», επισήμανε με έμφαση.

Με ίδιους δικαστικούς 

Αναφορικά με τους δικαστικούς αντιπροσώπους έχει τονιστεί ότι όλοι τους θα πρέπει να παρουσιαστούν στις ίδιες περιοχές και τα εκλογικά κέντρα που και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν οριστεί.

Η σχετική αναγγελία απόφασης εκλογικής διαδικασίας έχει κοινοποιηθεί από κάθε περιοχή και από την ΠΕ Άρτας, από προχθές διότι από τον Αρειό Πάγο θα γίνουν οι όποιες αντικαταστάσεις δικαστικών αντιπροσώπων, σε περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρξουν προβλήματα ανταπόκρισης από ορισμένους.

 ixotisartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ